Skocz do zawartości

Kompatybilność korby

aga1996

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam rower Kross Level B3.

Najpierw stan obecny:
Korba: SR Suntour XCM 44/32/22T (+suport FP-B902)
Manetki: Shimano Altus SL-M370 3x9
Przerzutka tył: Shimano Alivio RD-M4000 SGS Shadow
Przerzutka przód: Shimano Altus FD-M371

Chciałabym wymienić korbę i przednią przerzutkę na:
Korba: Shimano Alivio FC-M4050 40/30/22T 9rz (+suport Shimano SM-BB52)
Przerzutka przód: Shimano Alivio FD-M4000

Czy myślę w dobrym kierunku i będzie to współgrało z moimi obecnymi manetkami i jako całokształt? W korbie jest parę ząbków różnicy, dlatego mam pewne obawy.

Opublikowano

Cześć będzie działać spokojnie nie ma się co obawiać. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
45 minut temu, Kasia91 napisał:

Hej :) Podpinam się, mam trochę podobne pytanie. Mam Meridę race 880. Moja pierwsza szosa. Po 4 latach napęd trochę zużyty, myślę o wymianie kasety i mechanizmu korbowego. Dodam, że przerzutki mam Shimano Claris. Napęd tył 8s 12-28 i przód 2 tarcze 39-52. Moje pytanie, bo na tę chwilę nie chcę wymieniać przerzutek, czy przy 9s z tyłu i kasecie kompaktowej 34-50 będzie to działało na Clarisie? Czy raczej trzeba wymienić przerzutkę? Dzięki za podpowiedź :) Jeśli macie jakieś inne pomysły dajcie znać, chodzi mi głównie o możliwość lżejszej jazdy na podjazdach i większej płynności przy zmianie przełożeń :)

Nie no poważnie.... Fejsbunio...

Post jest o mtb, korba ze stopniowaniem mtb, rower na Alivio, a ty się podpinasz z tematem rzeźby w praktycznie całym napędzie w szosie...

Załóż nowy wątek w odpowiednim dziale...

Po to jest podział na działy/poddziały/sekcje, by było można cokolwiek wiedzy z tego forum za rok, dwa i więcej wyciągnąć...

To nie grupa facebookowa, gdzie pod jednym postem pojawia się pierdyliard postów małolatów z problemami ze zgrzytaniem zębów w korbie...

Litości...

P.S. Miej trochę szacunku do pracy moderatorów...

Opublikowano

Ok przepraszam

Jestem tu nowa i nikomu nie chciałam zrobić problemu. Rozumiem, że się pomyliłam i przepraszam. Liczyłam na trochę więcej zrozumienia. Skoro jest Pan moderatorem to pewnie Pan widzi, że to mój pierwszy post na forum. Ja mam do Pana szacunek i liczę, że gdzieś podzieli się Pan ze mną swoją wiedzą. Nie zorientowałam się, że to temat mtb.

Ps. też liczę na szacunek.

• 1 rok później...
Opublikowano

Tak ale bym jej nie kupił, ktoś pisał już o tej korbie, nie dość że rozstaw śrub blatów ma inny ( nie dokupisz prosto blatów jak się zużyje) to jeszcze ma cenę jak Alivio a waży więcej.

Opublikowano

Mam możliwość zakupić ten zestaw za jakieś 130-140 zł. Czy przy takiej cenie ma to sens? Bo tak naprawdę mam do wymiany suport i blaty, a jak patrzyłem o sklepach to wyjdzie jakieś 25 zł za support i 100-120 zł za blaty. 

Opublikowano

hmyyyy.... jak ma ta korba BCD ( rozstaw śrub w korbie) standard 104 i 64 to w takiej cenie bierz. 

Opublikowano

I co ciekawe producent pisze że nie odpowiednik Deore tylko Alivio no i rozstawu śrub nie mogę nigdzie znaleźć

Opublikowano

Hmm zacząłem zastanawiać się jeszcze d podmianką z pierwszego posta tj. Shimano alivio FC-M4050 plus support BM-BB52, bo obecnie można je dostać w sensownej  cenie. Pytanie czy ta przerzutka która jest (altus fd-m371) obsłuży to bezproblemowo? 

Opublikowano

Powinna, tylko trzeba odpowiednio wyregulować naturalnie rzecz biorąc :)