Skocz do zawartości

Jak rozebrać piastę??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam stożkowe koło 26 cali firmy Men Join (noname😂) wraz z wolnobiegiem shimano (najtańszym), zainspirowany filmem SzjBajka postanowiłem wyczyścić i nasmarować piastę oraz wolnobieg gdyż w chwili obecnej zamiast swobodnie się kręcić to laguje, a piasek aż chrzęści. I tu moje pytanie jak rozebrać tę piastę celem nasmarowania? Próbuję zrobić kontrę to kręci mi się ośka 😂

Dodaję fotki w załączniku. Poproszę o wytłumaczenie na podstawie tych zdjęć.

7fe7cb886920.jpg

a044c11b2250.jpg

787c338eafad.jpg

Z góry Dzięki za pomoc! Pozdrawiam! 😀

Aby było Tobie wygodnie wyczyścić i nasmarować musisz się zaopatrzyć w taką nasadkę https://www.centrumrowerowe.pl/klucz-do-wolnobiegu-bike-hand-yc-121a-pd10931/?v_Id=7247(aby pozbyć się wolnobiegu) Lub udać się do kogoś kto taką ma. Co do samej piasty jedną nakrętkę(kontre) przytrzymać kluczem i drugim odkręcić.

Edytowane przez KsD

Potrzebne części

-klucz 17

-klucz 15

-klucz wielowpustowy do kasety/wolnobiegu

-[opcjonalnie] bacik do kasety, aczkolwiek da sie bez niego odkrecic, bedzie to mocna meczarnia. Jak masz stary lancuch, to owin nim  kasete, a przez końcowe dwa ogniwa poprowadź gwóźdź i przybij do deski, dzieki czemu bedzie zablokowany.

Przyda się też imadło, aby na koniec dobrze skontrować i ustawić konusy piasty. Ja zawsze łapie za sześciokątną śrubę kontrującą imadłem z jednej strony, a z drugiej próbuje dokręcać konusa i kontrować. 

Na przyszłość lepiej kupować od razu rower na łożyskach maszynowych, takie zwykłe kulkowe to przeżytek i tylko kupa czasu, smaru i brudu aby je serwisować. A tak to tylko zamawiasz walec o u tokarza o średnicy 1mm mniejszej od łożysk, używasz młotka i lekko pukasz w takie łożysko wbijając je. Stare wybijasz osią piasty. 

Edytowane przez Rorschach

Zrobione!

Udało mi się rozebrać piastę. Wymieniłem, łożyska maszynowe z chinoli na troszkę wyższa półkę. Jednak podczas montażu nabiłem 2, a zapomniałem o ośce 😂 przez co jedno łożysko musiałem wybić i troszkę je uszkodziłem (ucierpiały 3 kulki i guma), kulki zostawiłem, a gumę przełożyłem ze starego łożyska. Na szczęście chodzi ładnie. Ośkę i śruby dokładnie wyczyściłem.

Rozebrałem też i wyczyściłem wolnobieg oraz zębatki. Dałem tyle smaru łt43, że nie słychać charakterystycznego cykania. 😀

Wyczyściłem też tylną przerzutkę (bez rozbierania), oraz wyczyściłem i nasmarowałem łańcuch (motul 5w40) po czym wytarłem do sucha.

Różnica jest ogromna :D

Dzięki za pomoc ;)