adam2022 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Cześć, Mam problem z głośną kasetą podczas jazdy wydaje głośnie dzwięki. Nie jak kręcę do tyłu lecz podczas jazdy. Idzie z tym coś zrobić strasznie mnie denerwuje po zrobieniu wszystkiego z łańcuchem kiedy rower jest wporządku. Mój rower to Marlin 6 2018 (kaseta 3x8) Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 A łańcuch nie jest zbyt mocno wyciągnięty? Jakiego typu to są hałasy? Odnośnik do komentarza
Rorschach Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 (edytowane) "Kaseta" może hałasować kiedy: -nie kaseta lecz bębenek piasty jest uszkodzony -wyrobione bieżnie albo łożyska, -łańcuch przeskakuje co jakiś czas po kasecie bo jest zbyt wyrobiony -masz wytartą kasetę i łańcuch więc robią sporo hałasu podczas pracy, zwłaszcza jeśli łańcuch jest suchy -wielowpusty kasety są wyrobione i poruszają się po wpustach na bębenku piasty Podejrzewam jednak że coś z piastą albo z suportem, kaseta generalnie nie ma prawa wydawać dźwięków, zwłaszcza jeśli objawy pojawiają się kręcąc tylko w jedną stronę. Edytowane 15 Czerwca 2018 przez Rorschach Odnośnik do komentarza
kinorajo Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Możliwe, że ten hałas jest podobny do klikania? W stosunkowo nowym rowerze, 3 miesiące przebieg 800km. Piasta SHIMANO TX505 Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Chcesz złotą łopatę od razu czy wysyłkowo ? Odnośnik do komentarza
kinorajo Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 36 minut temu, Kruk napisał: Chcesz złotą łopatę od razu czy wysyłkowo ? Post najbardziej odpowiadający mojemu klikającemu problemowi, trochę odgrzebałem ;] Nie chciałbym rozgrzebywać piasty skoro jest jeszcze gwarancja. Od napisania postu zapoznałem się z tematem, stwierdziłem, że zanim zacznę rozkręcać - udam się do serwisu. Zobaczę co powiedzą w miejscu gdzie kupiłem rower. Na chwilę obecną wiem że te piasty to badziew i prędzej czy później czeka mnie inwestycja w piasty z łożyskami maszynowymi. Odnośnik do komentarza
Kruk Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Noo widzisz, szybko poszło Niestety piasty w rowerach tak do 4000 a nawet 5000 tysięcy to bardzo słabe modele (trafiają się dobre ale to rodzynki). Podstawowa piasta na maszynach to koszt około 170 złotych od Novateca D042sb lub z alli jakieś ztto. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi