Skocz do zawartości

Pedały platformowe do roweru szosowego.

Foxis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam platform na szose, bo te które mam moim zdaniem są zbyt płaskie i zdarza mi się że nie trzymają się butów. cena 200-250zł

Opublikowano

To ma być wybór docelowy - bez planów przejścia na system wpinany? W jakich butach jeździsz? Myślałeś o noskach? 

Opublikowano

Nie lepiej dołożyć że 100 zł i zakupić pedały buty SPD było by wygodniej, pedały używane można kupić w dobrej cenie i dobrym stanie, warto pomyśleć na takim rozwiązaniem

Opublikowano
1 minutę temu, piter614 napisał:

było by wygodniej

I przede wszystkim bezpieczniej. Np. jadąc na stojąco w dolnym chwycie jakoś nie czułbym się pewnie na platformach. 

Opublikowano

Dokładnie. Daj nam odpowiedzi @Foxis na powyższe pytania, wtedy będziemy szukać czegoś odpowiedniego.

Opublikowano

Raczej, docelowe, jeżdzę rowerem np do szkoły do znajomych i w takim wypadku, wydaję mi się, że bez sensu beda wpinane bo będe się musiał z tym strasznie użerać i mogą być mniej wygodne. Jeżdże w normalnych butach sportowych. Te które teraz mam takie pedały https://www.centrumrowerowe.pl/photo/product/pedaly-accent-towny-2-20332-f-sk6-w1366-h768_1.png. Czasem poczuję, że but mi się ślizga bo są płaskie, dostałem je od sprzedawcy za freeko.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Decathlon oferuje też coś takiego:

https://www.decathlon.pl/peday-rowerowe-spd-m324-id_8358390.html

lub trochę tańsze:

https://www.decathlon.pl/peday-mtb-500-spd-id_8379913.html

Pedały dwustronne, z jednej SPD, z drugiej platforma. Czy ktoś czegoś takiego używał i może coś o tym opowiedzieć? Dobrze to działa? Roweru chciałbym używać i do dłuższych wyjazdów i do jazdy na co dzień (szkoła, praca etc.), takie pedały wydają się być dość dobrym kompromisem.

Edytowane przez Suchas
rozwinięcie pytania
Opublikowano

Pewnie tak ale nie wiem czy to dobry wybór ja mam spd 520 używam takich nakładek, zrobionych z kwasiakae9f3ec695a79f268fed7a4f006dec8bb.jpg

Opublikowano
W dniu 15.07.2018 o 19:58, Suchas napisał:

Pedały dwustronne, z jednej SPD, z drugiej platforma. Czy ktoś czegoś takiego używał i może coś o tym opowiedzieć? Dobrze to działa? Roweru chciałbym używać i do dłuższych wyjazdów i do jazdy na co dzień (szkoła, praca etc.), takie pedały wydają się być dość dobrym kompromisem.

Działa tak sobie. Pedał z reguły nie jest wyważony, więc obraca ci się SPD-kiem do dołu i żeby się wpiąć musisz kombinować i obracać pedał. Jeszcze gorzej jest jak obraca się SPD-kiem do góry, bo wtedy w normalnych butach każde zdjęcie nogi z pedała to później ustawianie pedała platformą do góry. Z kolei platformy w tych pedałach też nie są jakieś super. Ogólnie, jak napisałeś - kompromis, czy dobry to nie wiem...

• Lubię to! 1