Skocz do zawartości

Shimano slx 1x11 11-42 na 11-46

d3v0

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Cześć,

również przemierzam się do takiej zamiany w B9, więc przyłączam się do tematu. Jak oceniasz przeskok pomiędzy koronkami 37-46, ja zastanawiam się na zmianą kasety na coś z Sunrace z uwagi na bardziej równomierne stopniowanie "góry" kasety plus zmiana blatu korby na 32T. Niestety póki co noga nie taka, a taka zmiana myślę, że ułatwi pokonywanie trudniejszych/bardziej stromych podjazdów.

Cześć,
również przemierzam się do takiej zamiany w B9, więc przyłączam się do tematu. Jak oceniasz przeskok pomiędzy koronkami 37-46, ja zastanawiam się na zmianą kasety na coś z Sunrace z uwagi na bardziej równomierne stopniowanie "góry" kasety plus zmiana blatu korby na 32T. Niestety póki co noga nie taka, a taka zmiana myślę, że ułatwi pokonywanie trudniejszych/bardziej stromych podjazdów.
Ja mam u siebie Sunrace 11-46 pracuje płynnie obsługuje to przerzutka shimano m7000 pięknie współgra
Blat z przodu mam 32-34 jajko jazda po lesie czy podjazdy daje rade, jednak nie wiem czy jak by mi przyszło podjeżdża z 4 kto bym wytrzymał
22 minuty temu, piter614 napisał:

Ja mam u siebie Sunrace 11-46 pracuje płynnie obsługuje to przerzutka shimano m7000 pięknie współgra
Blat z przodu mam 32-34 jajko jazda po lesie czy podjazdy daje rade, jednak nie wiem czy jak by mi przyszło podjeżdża z 4 kto bym wytrzymał

Napisz jak możesz czy masz MX8/MS8 i jaki blat konkretnie montowałeś na korbie, jakiegoś Chińczyka?

W dniu 25.06.2018 o 14:23, radzi0k napisał:

Cześć,

Różnica polega na tym że z 46 wjeżdzasz pionowe ścianki kadencją i nie ma "zapieku" w nogach . Póki co to przy 34t z przodu nie napotkałem jeszcze czegoś nie do wjechania a tam gdzie nikt nie wjeżdza to i ja nie wjadę :) moim zdaniem zmiana na plus chodź sporadycznie używam najwiekszej zębatki 

W dniu 26.06.2018 o 16:42, bilmax napisał:

a powiedzcie mi czy xt 781 sgs poradzi sobie z kaseta 11-40 bo mam zamiar zmienic z 11 -36 lub napiszcie mi jaka przerzutke szukac 

Poradzić, poradzi, ale przerzutka bez sprzęgła w napędzie 1x to taki deko średni pomysł...

• 1 rok później...

Cześć, sorry za odgrzebanie tematu, ale pytanie bardzo podobnej natury - przełożyłem kasetę 11-42 z koła na trenażer, w związku z czym zakładam nową na koło. Myślałem o założeniu 11-46 bo przydaje się pod maratony mtb. Czy to zadziała bez regulowania za każdym razem przekładając rower z trenażera na koło? teoretycznie powinno bo szerokości się nie zmieniają, ale wiadomo jak bywa z teorią. Tylna przerzutka to XT, z przodu dwublatowy SLX.

Teoretycznie nie powinno działać ale w praktyce czasami działa. Czemu czasami? Bo wiele zależy od ramy jaką mamy, Piter614 z forum ma 11-46 o 2 blat z przodu i mu działa, ale jak  Ciebie będzie tego nie wiem. Na pewno musisz mieć XT m8000 z długim wózkiem.