Skocz do zawartości

W oponach tlr ucieka powietrze przez dziurkę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam nowy rower z obręczami TLR i oponami Schwalbe TLR. Pojeździłem 150km po górach na fabrycznie zrobionym rowerze z dętkami.
Wczoraj zmieniałem koła na bezdętkowe i okazało się, że w obu oponach było po 1 dziurce, chociaż na założonych dętkach powietrze nie uciekało. Pierwsza miała małą dziurkę na spodzie opony między klockami i szybko się sama załatała. Po napompowaniu wieczorem 3atm, rano ciśnienie jest utrzymane. Druga ma małą dziurkę ok. 1 mm ale na boku, tam gdzie ścianka opony jest pewnie grubości cienkiego kartonu. Ta dziurka nie chce się zakleić. Wygląda to tak, że jak napompuję 0,5atm to uciekające przez dziurko mleko (stans) zakleja otwór i wszystko jest ok, ale jak tylko dopompuję trochę do niecałej 1 atm to otwór się otwiera i powietrze z mlekiem ucieka. Jak zejdzie do niskiego ciśnienia wszystko jest OK. Sytuacja powtarzała się kilkukrotnie.
Przez noc trzymałem koło na ciśnieniu 0,5atm i rano ciśnienie było utrzymane, ale jak próbowałem dopompować to znów zaczęło powietrze uciekać przez dziurkę.
Czy dobrze rozumiem, że mleko najlepiej działa jak ścianka jest grubsza bo ma gdzie się zakleić i skleić ścianki opony, a na cienkiej ściance to jest problem? Zastanawiam się na otworzeniem opony i w miejscu dziurki przyłożeniem łatki, tak by mleko które tam jest od wczoraj było jak gdyby klejem. Wtedy być może lepiej by się skleiło i zatkało dziurkę mocno.
Co o tym sądzicie? Jak zrobić by powietrze nie uciekało?

Tak, cieńsze ścianki w lekkich oponach mogą nie od razu się uszczelnić.

Jeśli to mała dziura, a nie rozdarcie, mleko powinno ją ogarnąć bez pomocy: Dokładnie rozprowadź mleko po ściankach opony, dopompuj do ~2 barów (30 psi), połóż płasko na boku na co najmniej 15 minut, aby mleko zostało na tej ściance. Potem to samo na drugim boku. I tak do skutku, aż się uszczelni.

Jeśli dziura jest większa, można ją zakleić od wewnątrz. Łatwiej jest zapchać kawałkiem gąbki do naczyń (serio) albo paskiem z takiego zestawu.

• Pomógł 1