Skocz do zawartości

Problem z bólem czterech liter i nóg na rowerze :(

proteinek1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam !! 
Koledzy i Koleżanki od 3 miesięcy zacząłem przygodę z kręceniem na mtb :)
Mam problem dotyczący bólu czterech liter i nóg .
Jestem jeszcze zielony w temacie więc proszę o wyrozumiałość :)
Z początku myślałem że to kwestia przyzwyczajenia teraz obawiam się że źle dobrałem rozmiar roweru pod swój wzrost :(
Rowerek to specialized rockhopper pro 2018 rozmiar ramy L koła 29 
mój wzrost to 181 cm długość kopyta 79 cm waga 79 kg .
Powiedzcie mi czy faktycznie rozmiar jest za duży czy powinienem jeszcze trochę pojeździć i przyzwyczaić swoją osobę do jazdy :)
Pozdrawiam Cieplutko :)

Edytowane przez SpiderMAN
Tytuł...
Opublikowano (edytowane)

Wg mnie rower na styk, ale pewnie górną rure masz tuż pod "jajkami". Największy wpływ na komfort pupy i nóg ma prawidłowe ustawienie siodełka i jego właściwe dobranie. Pokombinuj trochę z róznymi ustawieniami wysokości, nachylenia i odelgłości siodełka od kierownicy. Jak nie wiesz w jaki spośób się do tego zabrać to przeszukaj to forum, alebo zajrzyj np tu: http://narower.com/jak-ustawic-siodelko-w-rowerze-ustawianie-siodelka-bikefitting-siodlo-rowerowe-w-rowerze/

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Po pierwsze poprawiłem tytuł... ;)

Po drugie, przeniosłem do odpowiedniejszego działu.

Polecam obejrzeć filmiki SzajBajka dotyczące bikefittingu, rozmiar roweru raczej będzie ok, natomiast problemem jest na 99% ustawienie wysokości siodełka, samo siodełko, jego ustawienie w jarzmie sztycy...

Opublikowano

Miałem podobny problem ze swoim rowerem jak go kupiłem, siodełko niby odpowiednio ustawione, wszystko dobrze ale cos mi nie pasowalo. Miałem spory ból pleców jak i tyłka. Sprawdziłem mostek i odwróciłem go z negatywu na pozytyw oraz podkładkę z nad mostka dałem pod mostek i jest już idealnie. Może to Ci coś pomoże.

Opublikowano

Co do siodełka, to raczej złe ustawienie. Nie napisałeś, też po jakim dystansie zaczyna cię d..ko boleć i czy jeździsz w spodenkach z wkładka, czy bez.  Co do nóg, to może być złe ustawienie siodła ale nie musi. Nogi mogą boleć także w przypadku braku wytrenowania :]

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No jeżdżę I jeżdżę każdego dnia po 30 40 km. Nogi już spoko nie ma żadnego bólu no ale co do swojego D...ska jest bez zmian odzywa  się po około 5, 10 km siodełko niby jest dobrze ustawione spodenki mam z wkładką Ale dalej jest ten dyskomfort 

Pozdrawiam

Opublikowano
No jeżdżę I jeżdżę każdego dnia po 30 40 km. Nogi już spoko nie ma żadnego bólu no ale co do swojego D...ska jest bez zmian odzywa  się po około 5, 10 km siodełko niby jest dobrze ustawione spodenki mam z wkładką Ale dalej jest ten dyskomfort 
Pozdrawiam
Wydaje sie, ze w takim razie powinienes poszukac innego siodelka. Jezdze na szosie po ok. 60 km dziennie na siodelku twardym prawie jak debowa decha (tylko drzazg brakuje ;)) i ... nic. Zadnego bolu.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Cześć 

Chciałbym podziękować każdemu za rady i odpowiedzi :) Zmieniłem mostek z 100mm na 80mm i jest poprawa jak dla mnie. 30 km na luzie bez bólu później zaczyna się odzywać ale nie tak dokuczliwy jak przed tem. Posmigam tak parę set kilosów może moja wybredna du... potrzebuje trochę czasu na przyzwyczajenie 😂

Pozdrawiam