Skocz do zawartości

Klasyczne lekkie koła do klasyka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem kolarke peugeota na ramię carbonite 103. Udało mi się znaleźć rower z ramą 67 cm :)Rower posiada cały oryginalny osprzęt simplex, komplet hamulców, klamek Weinmann, piasty Helico Matic, natomiast obręczy nie przyjrzałem się. A siodełko jest też oryginalne:)

Z racji iż wiem, że wymiana wianuszków w piastach nie jest już modna. Poleca się teraz wymianę wianuszków na same kulki. Natomiast same kulki przysporzą problemów z racji na inna wielkość. Chętnie zainwestowałnym w zamknięte łożyska więc i lżejsze obręcze. 

Czego powinienem szukać co będzie lekkie i pasować stylistycznie do klasyka a jednocześnie wytrzyma pode mną. 

Mam 2m wzrostu i ważę 110 kg :)

Opublikowano

Znalazłem aluminiowe campagnolo na piastach Shimano 105. Ważą niby 2kg oby dwa koła  bez opon i kasety. To dobry wynik?

Stylistycznie bardzo pasuja a zapewne byłoby to duże zejście z wagą.. 

Opublikowano

Super wynik to nie jest, ale bardzo ok. Jeśli nie zajechane i pasują do roweru to brać :-P.

Moje składane kółka ważą 1500g. Zawsze można spróbował coś złożyć, żeby wyglądało jakoś klasycznie ;-)

Opublikowano
3 godziny temu, G10 napisał:

Z racji iż wiem, że wymiana wianuszków w piastach nie jest już modna. Poleca się teraz wymianę wianuszków na same kulki. Natomiast same kulki przysporzą problemów z racji na inna wielkość.

Ale wiesz, że kulki łożyskowe są produkowane w wielu rozmiarach? 

2kg to tak bez szału szczerze mówiąc. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Fenthin napisał:

Ale wiesz, że kulki łożyskowe są produkowane w wielu rozmiarach? 

2kg to tak bez szału szczerze mówiąc. 

Wiem wiem ;)

Jeśli 2kg to nie jest super wynik to ja chętnie nauczę się zaplatać koło ;) Powiecie mi ile muszę wydać i czego szukać? Rozumiem, że wtedy napewno na zamkniętych łoźyskach?

Edytowane przez G10
dopisek
Opublikowano

Właśnie wolnobieg przestał przekazywać napęd. Ogarnąłem już budowę piasty helicomatic. Bardzo dobrze uszczelnionia. No ale szybko nie znajdę klucza aby ściągnąć wolnobieg. A napewno nie znajdę drugiego wolnobiegu

Więc kwestia zakupu nowych kół zrobiła się pilna. Co myślicie o piaście shimano deore ? http://allegro.pl/piasta-shimano-deore-lx-tyl-fh-t670-36h-srebrna-i7372585120.html

Ma łożyska skośne kulkowe stożkowe i wewnętrzne smarowanie.