HelpfulDud Opublikowano 13 Czerwca 2018 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Hejka, Czytałem, że jest bardzo zalecane, żeby śruby przykręcające bloki SPD do butów zabezpieczyć smarem żeby wilgoć i zanieczyszczenia nie dostawały się do gwintu. Tylko jakim smarem to zrobić? Czy np. coś takiego dało by radę https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/auto-i-garaz/oleje-i-smary/smar-do-lancuchow-motor-life-7-70-ml.html (mam akurat w domu) czy coś innego?
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Żadnym smarem... będą się odkręcać... Klej do gwintów loctite, który nota bene jest fabrycznie użyty na tych śrubach.
HelpfulDud Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2018 26 minut temu, SpiderMAN napisał: Żadnym smarem... będą się odkręcać... Klej do gwintów loctite, który nota bene jest fabrycznie użyty na tych śrubach. Polecasz jakiś konkretny numer loctite? Bo tych klejów anerobowych to jest cała gama. Ogólnie to powinien być np. uszczelniacz do połączeń gwintowanych czy np. klej do połączeń gwintowanych o słabej/średniej sile wiązania?
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Słaba siła wystarczy. Ja osobiście niczym tych śrub nigdy nie maziam... Dobrze dokręcić i tyle!
CyclingChief Opublikowano 15 Czerwca 2018 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Ja na śruby nakładam podstawowy smar Shimano do łożysk (ten zielony w tubce). Kiedyś zapiekły mi się śruby w blokach i było sporo kombinowania. Jak na razie problemów z odkręcaniem się podczas jazdy nie mam. W zimie to już w ogóle dawałem smaru ile wlezie, ale i tak ostatecznie trzeba było wymienić całe bloki hehe
Puncu Opublikowano 16 Czerwca 2018 Opublikowano 16 Czerwca 2018 W dniu 14.06.2018 o 08:22, HelpfulDud napisał: Polecasz jakiś konkretny numer loctite? Loctite 243
Motke Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 W dniu 16.06.2018 o 06:12, Puncu napisał: Loctite 243 A orientujesz się czasem czym są smarowane gwinty w śrubach, które są dołączane luzem do innych części jakie można kupić. Ma to postać niebieskiego lakieru.
Puncu Opublikowano 7 Lipca 2018 Opublikowano 7 Lipca 2018 3 godziny temu, Motke napisał: A orientujesz się czasem czym są smarowane gwinty w śrubach, które są dołączane luzem do innych części jakie można kupić. Nie wiem, przypomina ten Loctite który wymieniłem, ale on w kontakcie z powietrzem nie wyschnie, a też jest niebieski.
Rekomendowane odpowiedzi