sajekk Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Myłem dzisiaj rower i po wszystkim zaniosłem go na balkon, założyłem łańcuch (ściągnięty na czas mycia) i znalazłem w okolicy tylnego koła taką małą, czarną i plastikową śrubeczkę... Obejrzałem w rowerze dokładnie wszystko i nie mam pojęcia skąd ta śrubka się tam wzięła i czy aby na pewno pochodzi z roweru. No ale nic innego nie przychodzi mi do głowy skąd by się tam mogła znaleźć. Macie jakieś pomysły skąd by mogła się wykręcić w rowerze? Przerzutka tylna SLX. Odnośnik do komentarza
SzpiceR Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Pewnie jakaś zaślepka z ramy. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 (edytowane) Duże prawdopodobieństwo, że to zaślepka z manetki przerzutki. Edytowane 13 Czerwca 2018 przez Franz Mauer 1 Odnośnik do komentarza
Wojtek Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 4 minuty temu, Franz Mauer napisał: Duże prawdopodobieństwo, że to zaślepka z manetki przerzutki. Zapewne tak. Zaślepka miejsca w którym przeciaga się linkę od przerzutki. 1 Odnośnik do komentarza
sajekk Opublikowano 13 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 4 minuty temu, Franz Mauer napisał: Duże prawdopodobieństwo, że to zaślepka z manetki przerzutki. Tak, właśnie do tego też doszedłem. Rozkreciła mi się manetka... Śrubki były luźne. Podkręcałem ale wydaje mi się że dźwignia zmiany biegów i tak się dość znacznie rusza, a nie pamiętam jak było wcześniej. Tą czarną śrubę wkrecilem ale trzyma się tak bardziej na słowo honoru. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Spróbuj owinąć gwint taśmą teflonową hydrauliczną i wkręć. Powinno pomóc. Odnośnik do komentarza
sajekk Opublikowano 13 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Godzinę temu, Franz Mauer napisał: Spróbuj owinąć gwint taśmą teflonową hydrauliczną i wkręć. Powinno pomóc. Jutro spróbuję Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Albo Loctite 243 jeżeli masz dostęp Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Zamiast loctite możesz kupić też dużo tańszego Technicol do gwintów np. W Castorama. Efekt ten sam. Odnośnik do komentarza
sajekk Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 9 minut temu, Franz Mauer napisał: Zamiast loctite możesz kupić też dużo tańszego Technicol do gwintów np. W Castorama. Efekt ten sam. Dobrze wiedzieć, dzięki! Zastanawiam się tylko czy taki klej w tym przypadku pomoże, bo ta śrubeczka ma krótki gwint, tak na prawdę na jeden obrót tylko. Wczoraj jak myłem rower, kierownica okręciła mi się w jedną stronę tak do oporu i to spowodowało, że cała manetka zmiany biegów się poluzowała - odkręciły się śrubki od obudowy manetki na tyle mocno, że ta czarna śrubka wypadła po prostu bo miała taki luz (jest na łączeniu dwóch elementów plastikowych, które się rozeszły). Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Jak skręciłeś manetkę to może wogóle nie będzie takiej potrzeby. Z drugiej strony śrubka ta niewiele wnosi,więc w razie zagubienia jej wystarczy przykleić dziurę np. taśmą izolacyjną i po temacie Odnośnik do komentarza
sajekk Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Skręciłem oczywiście ale śrubka i tak ledwo się trzyma. Zastosuje taśmę uszczelniającą do rur Jak wrócę z pracy to nagram też filmik jak rusza się dźwignia zmiany biegów, bo ma spory luz, a nie pamiętam czy miała taki luz przed tym jak się rozkreciła manetka. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Co do luzów... mam nadzieję, że Ci pomoże moje DIY Odnośnik do komentarza
sajekk Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 2 godziny temu, SpiderMAN napisał: Co do luzów... mam nadzieję, że Ci pomoże moje DIY no to już gruba zabawa :P Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 1 minutę temu, sajekk napisał: no to już gruba zabawa No herbatka zielona się przyda... :D Albo jakieś dobre piwko :P Odnośnik do komentarza
w0jta5 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 (edytowane) 4 godziny temu, Franz Mauer napisał: Technicol do gwintów np. W Castorama. Efekt ten sam. Używałem go przy samochodzie - zaciski hamulcowe do jarzma, same jarzma, amortyzatory itd Niestety, jest kiepski. Jak Loctite odkręcasz to widzisz i czujesz, że trzyma, a na śrubie zostaje niebieski ślad. Po Technicoolu tylko biały pył... Od siebie nie polecam. no to już gruba zabawa Rozbierałem ostatnio stare poczciwe ST-EF20... Trzeba być cierpliwym, żeby zapiąć sprężynę we właściwe miejsce. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez w0jta5 Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 50 minut temu, w0jta5 napisał: Używałem go przy samochodzie - zaciski hamulcowe do jarzma, same jarzma, amortyzatory itd Niestety, jest kiepski. Jak Loctite odkręcasz to widzisz i czujesz, że trzyma, a na śrubie zostaje niebieski ślad. Po Technicoolu tylko biały pył... Od siebie nie polecam. Szczerze mówiąc to nie wiem jak Technikol sprawdza się samochodach, ale z powodzeniem używam go w rowerze i mogę potwierdzić z autopsji jego skuteczność. Być może Loclite jest lepszy, ale i o wiele droższy, a siły dziłające w rowerze są zdecydowanie mniejsze niż w samochodzie Odnośnik do komentarza
sajekk Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Wspomniany filmik. Czy taki luz jest normalny czy coś jest nie tak? Nie zwróciłem na to uwagi jakoś wcześniej i nie wiem. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 18 godzin temu, sajekk napisał: Wspomniany filmik. Czy taki luz jest normalny czy coś jest nie tak? Nie zwróciłem na to uwagi jakoś wcześniej i nie wiem. Zdecydowanie za duży. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi