Skocz do zawartości

Śrubka...

sajekk

Rekomendowane odpowiedzi

Myłem dzisiaj rower i po wszystkim zaniosłem go na balkon, założyłem łańcuch (ściągnięty na czas mycia) i znalazłem w okolicy tylnego koła taką małą, czarną i plastikową śrubeczkę... Obejrzałem w rowerze dokładnie wszystko i nie mam pojęcia skąd ta śrubka się tam wzięła i czy aby na pewno pochodzi z roweru. No ale nic innego nie przychodzi mi do głowy skąd by się tam mogła znaleźć. 

Macie jakieś pomysły skąd by mogła się wykręcić w rowerze? Przerzutka tylna SLX. 

IMG_20180613_212152.jpg IMG_20180613_212231.jpg IMG_20180613_212303.jpg IMG_20180613_212238.jpg IMG_20180613_212047.jpg
4 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Duże prawdopodobieństwo, że to zaślepka z manetki przerzutki. 

Tak, właśnie do tego też doszedłem. Rozkreciła mi się manetka... Śrubki były luźne. Podkręcałem ale wydaje mi się że dźwignia zmiany biegów i tak się dość znacznie rusza, a nie pamiętam jak było wcześniej. Tą czarną śrubę wkrecilem ale trzyma się tak bardziej na słowo honoru. 

IMG_20180613_215311.jpg IMG_20180613_215319.jpg
9 minut temu, Franz Mauer napisał:

Zamiast loctite możesz kupić też dużo tańszego Technicol do gwintów np. W Castorama. Efekt ten sam. 

Dobrze wiedzieć, dzięki! Zastanawiam się tylko czy taki klej w tym przypadku pomoże, bo ta śrubeczka ma krótki gwint, tak na prawdę na jeden obrót tylko.

Wczoraj jak myłem rower, kierownica okręciła mi się w jedną stronę tak do oporu i to spowodowało, że cała manetka zmiany biegów się poluzowała - odkręciły się śrubki od obudowy manetki na tyle mocno, że ta czarna śrubka wypadła po prostu bo miała taki luz (jest na łączeniu dwóch elementów plastikowych, które się rozeszły).

Jak skręciłeś manetkę to może wogóle nie będzie takiej potrzeby. Z drugiej strony śrubka ta niewiele wnosi,więc w razie zagubienia jej wystarczy przykleić dziurę np. taśmą izolacyjną i po temacie :)

Skręciłem oczywiście ale śrubka i tak ledwo się trzyma. Zastosuje taśmę uszczelniającą do rur :)Jak wrócę z pracy to nagram też filmik jak rusza się dźwignia zmiany biegów, bo ma spory luz, a nie pamiętam czy miała taki luz przed tym jak się rozkreciła manetka. 

4 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Technicol do gwintów np. W Castorama. Efekt ten sam. 

Używałem go przy samochodzie - zaciski hamulcowe do jarzma, same jarzma, amortyzatory itd Niestety, jest kiepski. Jak Loctite odkręcasz to widzisz i czujesz, że trzyma, a na śrubie zostaje niebieski ślad. Po Technicoolu tylko biały pył... Od siebie nie polecam. 

no to już gruba zabawa :P

Rozbierałem ostatnio stare poczciwe ST-EF20... Trzeba być cierpliwym, żeby zapiąć sprężynę we właściwe miejsce. 

Edytowane przez w0jta5
50 minut temu, w0jta5 napisał:

Używałem go przy samochodzie - zaciski hamulcowe do jarzma, same jarzma, amortyzatory itd Niestety, jest kiepski. Jak Loctite odkręcasz to widzisz i czujesz, że trzyma, a na śrubie zostaje niebieski ślad. Po Technicoolu tylko biały pył... Od siebie nie polecam. 

Szczerze mówiąc to nie wiem jak Technikol sprawdza się samochodach, ale z powodzeniem używam go w rowerze i mogę potwierdzić z autopsji jego skuteczność. Być może Loclite jest lepszy, ale i o wiele droższy, a siły dziłające w rowerze są zdecydowanie mniejsze niż w samochodzie :)