Skocz do zawartości

NS Bikes RAG+ (2018)

Książę z Bajkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Książę z Bajkiem

Polowanie rozpoczęło się z początkiem lutego, kiedy młoda rowerowa zwierzyna jeszcze ciepła, myśliwi niezbyt aktywni a co za tym idzie sprzedawcy chętni do pomocy, również w kwestii ceny. Czteroletni Unibike Zethos nie wyglądał na specjalnie zmartwionego wizją pojawienia się nowego towarzysza. 

Segregacja zwierzyny łownej polegała na eliminacji najpierw całych gatunków (szosa, mtb, cross, fulle, mieszczuchy i inne). Później "wyleciały" znane marki typu kross, btwin, merida, romet. Nieco dłużej na placu łowu pozostały giantowe anyroady czy treki, ale że Książę hipsterem narodu jest i wymyślił sobie jeden blat z przodu, hydrauliczne tarczówki i sztywny widelec, w zasięgu pojawiły się nieco egzotyczne wynalazki marki on one czy rondo. Ruut był już na wyciągnięcie ręki i wtedy pojawił się on.

Cały na szaro. Z pomarańczowymi wstawkami. Ruut bez bajeru w przednim kole umożliwiającym zmianę geometrii. Nieśmiało kryjący się pod inną marką. Znacznie odstający od innych w stadzie NS Bikes. RAG+.

Znaleźć sklep, pojechać, zapłacić kupić - nic prostszego, mogłoby się wydawać! Tymczasem rower z rozmiarze L okazał się być jakimś białym krukiem, choć szarym. "Paaaanie, nie ma, nie wiadomo kiedy będzie, poza tym kolejka już jest, zadzwonimy do Pana!". Maile, telefony, wędrówki aż w końcu, w pewnym sklepie we Wrocławiu: "Jedzie do nas jeden, będzie dzisiaj, Pan sobie przyjedzie!". Wziął Książę pojechał, zobaczył, usiadł, przejechał się z uśmiechem na zębach (przy -10stC) i dnia pańskiego 28.02.2018 stał się posiadaczem drogą kupna.

Po dozbrojeniu w torby (szczegóły niżej), stał się tym, czego książę potrzebował - lekkim rowerem, do którego można doczepić trochę gratów i pojechać w siną dal.

chata.thumb.jpg.a569dca2cf82abb2d6984c997400d1aa.jpg30899851_1743963488997599_2451595417347948544_n.thumb.jpg.d44bccba8367d19950f33fa81d631755.jpg34194946_1263457957090220_1609874285092929536_n.thumb.jpg.39ac4f59d1fd88c15492ace322950ae3.jpg

Specyfikacja na stronie producenta: TUTAJ (nie będę wklejał specyfikacji, najwyżej przeskoczy do archeo)

Aktualnie rower ma przejechane ok. 3000km. Obładowanego po płaskim spokojnie rozpędzam do 50km/h, z górki Vmax 60+km.

Mody i dodatki:

- framebag uszyty na zamówienie (bikepack.pl)

- torba na kierownicę od blackburn (trochę ograniczona przez szerokość kierownicy)

- torba podsiodłowa od bikepack.pl

- pozbycie się dętek (wentyle, taśma i mleko od trezado)

- metalowe zatyczki kierownicy od majfrenda z aliekspressu (plastikowy korek zgubiłem po tygodniu :D)

Zauważone wady:

- cienka owijka

- pomarańczowe wydaje się blaknąć pod wpływem UV, szczególnie z przodu ramy.

- zabawnie szumią opony na różnych płaskich nawierzchniach (asfalt, kostka, beton)

Książęcy instagram dla tych, którzy chcą pooglądać więcej pikczerów.

Książęca strava.png

Edytowane przez Książę z Bajkiem
dodanie stravy
  • Lubię to! 7
Książę z Bajkiem
Strava dodana u dołu postu. Trasy często uwzględniają geocachingowe skrytki lub/i ingressowe portale, więc mogą wyglądać bez sensu. Nie mówiąc nawet o jakichkolwiek czasach, średnich prędkościach i takich tam :D
9 godzin temu, Książę z Bajkiem napisał:

- torba na kierownicę od blackburn (trochę ograniczona przez szerokość kierownicy)

Jaką masz szerokość kierownicy? Napisz opinię o tej torbie. Mam zamiar kupić coś na kierownicę i się zastanawiam również nad blackburnem. 

Książę z Bajkiem

Szerokość 440mm.

Ten blackburn ma może nieco dziwaczne mocowanie, ale jest stabilne i nadaje się do takich kierownic. Miałem obawy podczas pierwszej jazdy po kocich łbach, ale nic się nie ślizga, nie trzeszczy, nie luzuje i nie wygina. 

Cześć. Jeśli to nie tajemnica to w jakiej kwocie upolowałeś? ;)

Będę wdzięczny za kilka odpowiedzi. Ile masz wzrostu dla rozmiaru L ramy? I jak z wygodą na długich jednodniowych trasach (100/200km?)? To blaknięcie wydaje się trochę niepokojace (na widelcu też?) - no i czy to subiektywne ;) czy faktycznie na zdjęciach "przed/po" jest to widoczne?

Książę z Bajkiem
W dniu 17.06.2018 o 10:13, Eon napisał:

Cześć. Jeśli to nie tajemnica to w jakiej kwocie upolowałeś? ;)

Będę wdzięczny za kilka odpowiedzi. Ile masz wzrostu dla rozmiaru L ramy? I jak z wygodą na długich jednodniowych trasach (100/200km?)? To blaknięcie wydaje się trochę niepokojace (na widelcu też?) - no i czy to subiektywne ;) czy faktycznie na zdjęciach "przed/po" jest to widoczne?

Kupiłem za 6k z jakimś tam kawałkiem, nie pamiętam dokładnie.

Wzrost 185cm (widziałem ramę M - z pewnością byłaby na mnie zbyt mała). Połowę przebiegu zrobiłem właśnie na długich trasach (100+km/dziennie) - dawało trochę popalić po nadgarstkach (cienka owijka + brak rękawiczek lub byle jakie + nieprzyzwyczajenie), ale z biegiem czasu jest coraz lepiej. Mimo szerokich opon prędkość średnia jest o wiele większa niż w przypadku jazdy tymi samymi trasami (nawierzchnia mieszana) rowerem krosowym.

Blaknie głównie logo z przodu i pomarańczowe napisy na ramie. Część widelca i mostka mniej (lub wcale) - różnica w kolorze aktualnie jest widoczna. Po weekendzie spróbuję zrobić zdjęcia, na których będzie to widoczne.

• 2 tygodnie później...

Cześć.

Latam takim samym sprzętem.  Również szukałem sztywnych osi i hydrauliki(nie chodzę w kolarskiej wadze). Jeździ się prawie idealnie, ale na asfalt przedni blat mógłby być nieco większy.

Opony szumią/piszczą jak piszesz, szczególnie w szybkich zakrętach. Mało pewnie się z tym czułem na początku

Zgadzam się, że owijka cienka. Korek od kierownicy też zaraz zgubiłem. Podasz namiary na te które kupiłeś, na zestaw do bezdętki też poproszę bo już akacje dały mi się we znaki.

Nie pojawiły Ci się żadne luzy na rurze sterowej?

Edytowane przez Grzego
Książę z Bajkiem

Zatyczki kupiłem jakieś pierwsze lepsze za dwa dolary, pasują, nie wyglądają ordynarnie, wystarczy. Tak jak wyżej napisałem - zestaw TL trezado. Ale nie doktoryzowałem się z tego - kupiłem jak baba (no offence!), bo mieli pomarańczowe wentyle :D

Luzów żadnych nie odnotowałem jak na razie (ok. 3kkm przejechane).

Świetnie czytało się Twój wpis 👍. Ja miałem Rondo Ruut AL, ale niestety musiałem się z nim rozstać. Teraz za nim tęsknię. Te rowery ze stajni Octane One, NS Bikes i Rondo mają w sobie to coś. Tutaj zdjęcie, żeby nie być gołosłownym 😊

zdjecie_23.jpg
  • Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...