Skocz do zawartości

Zmiana napędu lub upgrade Kross Earth

bajtuss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mój pierwszy temat na forum i mam nadzieje że w dobrym dziale i zgodnie z regulaminem ;]

Przechodząc do sedna:

Kupiłem okazjonalnie rower Kross Earth 2.0 z 2012r   jako że w miarę tanio wyszedł biorąc pod uwagę osprzęt i zastosowanie jako dojazd do pracy, żeby ominąć korki i do tego wypady w góry to z samego zakupu byłem zadowolony. Jednak później wyszło kilka problemów jak tylny wahacz dobijający do przerzutki przedniej przez co musiałem się pozbyć z korby tarczy 24t i zostały 32t i 42t. Pomijając kilka mniejszych problemów wszystko działa jak należy, jednak chciał bym rozwiązać problem napędu raz na zawsze ;] i oto jak wygląda mój pomysł.

Wymiana tarczy korby na narrow wide 36-38t i pozbycie się przedniej przerzutki. Co do tyłu to myślałem o kasecie 10s 11-46 i padło by na SunRace bo chyba za bardzo wyboru tutaj nie ma.

Problemem była by chyba tylko przerzutka XTR M985 bo chyba max 36t obsługuje.

I chciał bym tutaj w tym miejscu prosić o pomoc i poradę jak to spasować czy to ma sens??

Czy może jakiś inny pomysł jeszcze???

Dodam że nie jestem zawodnikiem ale sobie na rowerze radzę. Więc nie celuje w jakieś typowo zawodnicze rozwiązania ani nic z tych rzeczy bo w zawodach nie startuje aczkolwiek uwielbiam oglądać hehehe

Dodam link do specyfikacji roweru:

https://www.kross.pl/pl/2012/mtb-full-suspension/earth-2-0

Dzięki za pomoc i rady ;]

Opublikowano

Ja zmieniłem napęd w soil 1 na Sunrace 10s 11/46 na pomoc przyszła przerzutka shimano m7000 pięknie dział, mam ją z 4 miesiące i jestem zadowolony z pracy
Zmiana biegów bardzo szybka i pracyzyjna.
Co do kasety Sunrace 11/46 śmiało daję radę ja mam z przodu zębate NW owalna 32/34t na tym przełożeniu całkiem dzielnie radzi sobie na podjazdach, jedna dodam że trzeba mieć siłę w naciska i na pedały. Plus tego taki ze po wejściu na stary rower i przełożeniu 3x9 każdy podjazd do zrobienia.

Opublikowano
13 godzin temu, bajtuss napisał:

Problemem była by chyba tylko przerzutka XTR M985 bo chyba max 36t obsługuje.

Seryjnie obsłuży max 36T, a po wymianie wieszaka/łącznika 42T.

Szukaj Goatlink na allegro... ;)

WT-GoatLinkII-01_1024x1024.jpg?v=1469232

Opublikowano
7 godzin temu, SpiderMAN napisał:

Seryjnie obsłuży max 36T, a po wymianie wieszaka/łącznika 42T.

Szukaj Goatlink na allegro... ;)

WT-GoatLinkII-01_1024x1024.jpg?v=1469232

A jak to jest bo na allegro pisze że nie podejdzie do przerzutek sprzed 2013 rower jest 2012 to może być problem 

Opublikowano

Chodzi o szerokość mocowania, musisz zmierzyć swój seryjny łącznik...

Pomyliłem się deczko, ten co Ci wkleiłem da Ci bezproblemową obsługę 42T tylko.

Chodź to moje XT RD-M786 ma bez tego łącznika, śruba B wkręcona na maksa i działa elegancko...

Co do większych kaset, ja bym zakupił ten do przerzutek 11s jeszcze dłuższy od tego, kwestia wymiarów do zmierzenia.

http://pogobikes.pl/blog/pogo-blog/goat-link-11-na-ratunek-kaset-shimano-1146

Generalnie popatrz na YT, bo jest masa filmów z róznymi zestawieniami przerzutek z takimi kasetami...

Można jakiś pogląd mieć po ich obejrzeniu.

Opublikowano

Tak sobie myślałem i mam pytanie czy można by było w moim przypadku zmienić napęd  z docelowego 1x10 na 1x11??? Piasta na to pozwoli???

Opublikowano
Tak sobie myślałem i mam pytanie czy można by było w moim przypadku zmienić napęd  z docelowego 1x10 na 1x11??? Piasta na to pozwoli???
Z tego co orientuje się ją raczej można bez problemu zmienić na 1x11