Skocz do zawartości

Co mi trzaska w napędzie

Encete

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry wszystkim

Jako ze jestem tutaj świeżynką ( i na forum i w temacie rowerów) to gorąco was wszystkich pozdrawiam i do sedna

w zeszlym tyg zakupiłem dwa rowery

Giant talon 2 2018 (mój)

Giant tempt 2 2018 (żony)

jeden jak i drugi są na takim samym osprzęcie 

Napęd: 3x9, manetki SHIMANO Alivio, przerz. przed. SHIMANO Alivio, przerz. tylna SHIMANO DEORE XT

wszystko jest super pieknie ale i w jednym i drugim rowerze po ustawieniu 2x(6,7) czuje na pedałach takie (zgrzytanie,chrobotanie, trzeszczenie-nie wiem jak to opisać inaczej- coś jakby ziarenko piasku wpadło w lozysko) nie jest to cały czas i jest bardzo delikatne, występuje tylko w takim ustawieniu przeżytki, cała reszta pracuje idealnie tylko to jedno ustawienie. 

Czy ktoś może wie co to może być? 

Do sklepu gdzie kupowałem rowery mam kawałek drogi i nie specjalnie po drodze wiec narazie zbieram info czy to tak ma być czy pakować rowery i jechać z nimi do sklepu? 

Czołgiem!

Edytowane przez Encete

Może przednia przerzutka jest za słabo lub za mocno napięta i łańcuch ociera o nią? Powinieneś być w stanie zobaczyć to gołym okiem. Możesz też ostrożnie postawić rower do góry kołami, lekko napiąć palcami linkę od przedniej przerzutki, i zakręcić pedałami. Jeśli zmiana napięcia linki oznacza poprawę lub pogorszenie objawów, to bingo.

Jeśli to nowe rowery to daj im trochę czasu na dotarcie się a jeśli problem nie zniknie wówczas można szukać ewentualnej przyczyny. Jak napisał kolega wyżej upewnij się, że wszystko jest wyregulowane jak należy.

Rowery są nowe, a odebrałem je wyregulowane gotowe do jazdy. 

Pojde za waszymi radami i sprawdzę to co pisaliście i doczekam z 300km? Jeslii to nie poprawi sytuacji to oddam rower do serwisu.

dzieki wielkie za wskazówki

23 minuty temu, Encete napisał:

Rowery są nowe, a odebrałem je wyregulowane gotowe do jazdy. 

Pojde za waszymi radami i sprawdzę to co pisaliście i doczekam z 300km? Jeslii to nie poprawi sytuacji to oddam rower do serwisu.

dzieki wielkie za wskazówki

A nie mówił Ci sprzedawca, że trzeba zrobić przegląd zerowy? To normalne, że coś się rozleguluje, wystarczy, że końcówki pancerzy będą nie dociśnięte do końca. W poprzedninlm sezonie kupiłem dwa rowery i jeden w tym. Wszędzie mówili 200-300km i przegląd. Nie ma czym się martwić. 

21 minut temu, Encete napisał:

Zrobili przegląd przed oddaniem roweru i rzeczywiście ”wyleciało mi to z głowy" mam oddać rowery do serwisu po 200km

No widzisz. Zrobią regulacje, wbiją pieczątke do gwarancji i po wszystkim. Pozostaje cieszyć się jazdą. 

Edytowane przez Zbysio