Skocz do zawartości

Czy ten wkład supportu będzie u mnie pasować ?

Poul3R

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Wymieniam sobie napęd w rowerze, wybrałem i zamówiłem już praktycznie cały osprzęt po czym zorientowałem się, że obecnie posiadam korbę w systemie octalink (Truvativ Howitzer XR Bottom Bracket). Jako, że korbę, którą zamierzam obecnie zamontować to jednoblat z grupy SLX, potrzebny mi będzie nowy wkład supportu. Oczywistym wyborem wydał mi się SHIMANO SLX/XT BB-MT800. 

I tu pojawia się moje pytanko. Czy ten wkład będzie pasować zarówno do korby jak i mufy w ramie? Wszędzie piszą, że wkład dobiera się do korby a nie ramy, ale chyba jakaś zależność też występuje?

Z góry wielkie dzięki za pomoc :) 

jeszcze jedno, być może wyda się wam głupie, pytanko. Czy różnica pomiędzy długością korb o rozmiarach 170 oraz 175 mm faktycznie wynosi tylko 5 mm ? I czy jeśli obecnie mam zamontowaną 170 to bez problemu mogę wrzucić tą o 0.5 cm dłuższą? 

Opublikowano

Skoro napisane jest 175 to tyle ma. Tak możesz. Suport dobiera się i pod korbę i pod mufę. Porównaj obecny z przyszłym na podstawie parametrów. Parę kliknięć w google.

Opublikowano
W dniu 11.06.2018 o 18:38, PrzeLuka napisał:

Porównaj obecny z przyszłym na podstawie parametrów.

Mój obecny support ma wymiary 68-72 mm a nowy, który wybrałem 68 - 73 mm.

Czy nowy support będzie pasować do mojego roweru czy ten 1mm może zrobić różnicę? 

Opublikowano

Żadnej. Upewnij się co do gwintu. Angielski na 99,9 % ale sprawdź dokładnie oznaczenia na wkładzie.