Skocz do zawartości

Czy rama 51cm szosa/gravel odpowiednia dla kobiety 158cm/78cm

cypreess

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, po pierwsze napiszę, że tak - oglądałem film szabajka o dobieraniu rozmiary ram i wiem że perfekcyjny bike fitting wymaga określenia bardzo wielu parametrów, ale chodzi mi tylko o dobranie z grubsza punktu odniesienia do tego czego mam poszukiwać. Po drugie ten bike size calculator, który jest w filmie juz chyba nie istnieje.

Założenia wstepne są takie: kobieta 158 cm wzrost i 78 przekrok. Szukamy szosy lub chęniej gravela. Z kalkulatora meridy wyszła mi wielkość ramy 51cm czyli rozumiem jest to długość rury podsiodłowej do środka supportu. Czy to jest prawidłowe i czy ew zwrócić jeszcze uwagę na długość rury górnej? Czy słusznie myślę, że dla osoby która wcześniej nigdy na szosie nie jeździła, jeśli już robić jakieś kompromisy to szukać ramy mniejszej (48-50) niż większej bo się będzie pewniej czuć?

Edytowane przez cypreess
Poprawienie tytulu
Opublikowano (edytowane)

W rowerach szosowych jako rozmiar podaje się z reguły długość górnej rury. Najlepiej sprawdzić wymiary w danych z geometrią ramy.

51 cm rury pionowej przy wzroście 158 to zdecydowanie za dużo.

Edytowane przez Nemrod
Opublikowano

Dzieki, to w takim razie jaka wielkość ramy będzie odpowiednia? Tak jak pisze - taką podał mi kalkulator meridy...

Opublikowano (edytowane)

mi z kalkulatora pokazuje:

aaa.jpg

Ja mam Reacto 300 w rozmiarze 51 dla 173cm

Edytowane przez Marek Karnecki
dopiska
Opublikowano
16 minut temu, Marek Karnecki napisał:

mi z kalkulatora pokazuje:

aaa.jpg

Ja mam Reacto 300 w rozmiarze 51 dla 173cm

Chyba zamiast przekroku wpisałeś wysokość i wyszło co wyszło.

Merida na stronie też podaje, że dla zakresu wzrostu 155-165cm, wielkość ramy szosowej powinna wynosić 48-51cm. Przy tym wzroście,  ja bym jednak szukała ram bliżej 48 niż 51cm, gdyż nogi do wzrostu są długie, ale tym samym korpus krótki.

Opublikowano

Mam ten sam problem z ramą dla żony, wzrost praktycznie ten sam, mierzyła ostatnio 48 cm i nie była przekonana co do przekroju. To może zależeć nawet bardziej od geometrii ramy niż jej rozmiaru.