Skocz do zawartości

Kolana szpotawe

firm0wy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. W liceum jeździłem po około 500 kilometrów tygodniowo na tanim rowerze MTB. Jeździłem na bardzo niskich kadencjach. Po roku zauważyłem, że pojawiła się u mnie szpotawość kolan. Ewidentnie wynika to z jazdy na rowerze. Po 4 latach przerwy wróciłem do jazdy na rowerze i na szczęście wada sie juz nie pogłębia, ale nogi są na tyle krzywe, że to widać no ale nie jestem w stanie nic z tym zrobić.

Czy ktoś może mi opisać jak u niego jazda na rowerze wpłynęła na szpotawość kolan? Zauważyliście pojawienie się wady po rozpoczęciu jazdy na rowerze? Lub czy zauważyliście, że wada się pogłębia?

Opublikowano

Podstawowy błąd to mocno obciążająca kolana jazda z niską kadencją.

Ja mam szpotawe kolana od urodzenia, jeżdżę od dzieciaka i wada się nie poglębia, ale nie jeżdżę na niskiej kadencji...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, jeśli chcesz delikatnie coś przeciwdziałać temu zjawisku, to oprócz jazdy kadencyjnej, pokombinuj z parametrem który zwie się Q-Factor, czyli odległość pedałów tudzież bloków SPD od ramy roweru -  ustaw bloki w butach bliżej zewnętrznych krawędzi butów - stopy będą bliżej ramy, z początku może Ci się dziwnie jeździć, ale z czasem przywykniesz, powinno trochę być lepiej z czasem, jednak na początku mogą pojawić się bóle boczne piszczeli po iluś km jazdy, tak że kombinuj stopniowo.