lukp12 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Witam, jak w temacie: chciałbym wymienić stara przerzutkę alivio 8 rzędową, na nowy model m4000, ale zostawiając stare 8- biegowe manetki także alivio oraz zostawiając kasetę na 8. Czy można takie coś wyregulować, żeby wszystko grało? W specyfikacji przerzutki jest 9 rzędowa. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 (edytowane) Zakładaj i reguluj. Będzie działać. P.S. Na przyszłość. Pisz posty bardziej przejrzyście. Dopiero za trzecim razem załapałem o co właściwie Ci chodzi i na litość boską czy naprawdę tak trudno napisać poprawnie zdanie używając interpunkcji? Edytowane 10 Czerwca 2018 przez Gość Odnośnik do komentarza
Szcz3p4N Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Również mam takie wątpliwości czy taki zestaw zadziała. Gdyż ciężko dostać dostać przerzutke na 8 przelozeń. Na chlopski rozum powinno działać bo manetka bie zrzuci nizej niz 8. Ale również chciałbym poznać zdanie bardziej wtajemniczonych Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Fenthin Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 27 minut temu, Szcz3p4N napisał: Na chlopski rozum powinno działać bo manetka bie zrzuci nizej niz 8. To nie ma nic do rzeczy. Całe rozważanie rozbija się o tzw. ciąg. Stosunek przesunięcia linki do przesunięcia przerzutki. W ramach jednego producenta (Shimano, Sram) napędy 6 - 9 rzędowe mają taki sam ciąg. To, o czym piszesz zgadza się dla napędów 6-8 rzędowych i faktycznie np. 7 biegowa manetka nie przesunie przerzutką po całej szerokości 8-rzędowej kaserty. Ale 9-rzędowa kaseta ma mniejsze odległości między koronkami i praktycznie taką samą szerokość jak 8-rzędowa, więc manetka przy każdej zmianie biegów porusza nieco mniej linki. Ale równocześnie ruch przerzutki jest proporcjonalnie mniejszy, bo ciąg jest wciąż ten sam. Dlatego przerzutka 9-rzędowa będzie bez problemu działała z 8-rzędowymi manetkami. Problem pojawia się przy 10 rzędach, tam już w przypadku tylnej przerzutki ciąg jest inny. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Temat wyczerpany. Zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi