Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Zmiana przerzutki z 8 na 9 rzędy z manetkami na 8

lukp12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie: chciałbym wymienić stara przerzutkę alivio 8 rzędową, na nowy model m4000, ale zostawiając stare 8- biegowe manetki także alivio oraz zostawiając kasetę na 8. Czy można takie coś wyregulować, żeby wszystko grało? W specyfikacji przerzutki jest 9 rzędowa. 

Opublikowano (edytowane)

Zakładaj i reguluj. Będzie działać.

P.S.

Na przyszłość. Pisz posty bardziej przejrzyście. Dopiero za trzecim razem załapałem o co właściwie Ci chodzi i na litość boską czy naprawdę tak trudno napisać poprawnie zdanie używając interpunkcji?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Również mam takie wątpliwości czy taki zestaw zadziała. Gdyż ciężko dostać dostać przerzutke na 8 przelozeń. Na chlopski rozum powinno działać bo manetka bie zrzuci nizej niz 8. Ale również chciałbym poznać zdanie bardziej wtajemniczonych

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
27 minut temu, Szcz3p4N napisał:

Na chlopski rozum powinno działać bo manetka bie zrzuci nizej niz 8. 

To nie ma nic do rzeczy. Całe rozważanie rozbija się o tzw. ciąg. Stosunek przesunięcia linki do przesunięcia przerzutki.  W ramach jednego producenta (Shimano, Sram) napędy 6 - 9 rzędowe mają taki sam ciąg. To, o czym piszesz zgadza się dla napędów 6-8 rzędowych i faktycznie np. 7 biegowa manetka nie przesunie przerzutką po całej szerokości 8-rzędowej kaserty. Ale 9-rzędowa kaseta ma mniejsze odległości między koronkami i praktycznie taką samą szerokość jak 8-rzędowa, więc manetka przy każdej zmianie biegów porusza nieco mniej linki. Ale równocześnie ruch przerzutki jest proporcjonalnie mniejszy, bo ciąg jest wciąż ten sam. Dlatego przerzutka 9-rzędowa będzie bez problemu działała z 8-rzędowymi manetkami. Problem pojawia się przy 10 rzędach, tam już w przypadku tylnej przerzutki ciąg jest inny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...