Skocz do zawartości

SLX czy XT

Arrtas

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka dysponuję budżetem w granicach 3k zł. I mam do Was pytanie. Obecnie posiadam rower Scott Scale 970 na osprzęcie Shimano Deore M550 (pewności nie mam, na pewno nie to nowe). Planuję zmienić całkowicie grupę napędową łącznie z hamulcami (obecnie Shimano M392 chyba) i tu się robi problem. Bo w kwocie jaką dysponuję mam dwa rozwiązania a mianowicie:

1. Wymiana na kompletną grupę SLX razem z hamulcami oraz piastami z polskiej dystrybucji Shimano w cenie okolo 2700 zł razem z pedałami PD M530

2. Wymiana na kompletną grupę XT razem z hamulcami oraz piastami z Chin w cenie 3100 zł razem z pedałami XT

I tu rodzi się moje pytanie, co lepiej kupić??

W chwili obecnej nie ścigam się, starty planuję na przyszły sezon, narazie jeżdzę tam gdzie mi wypadnie rowerem, czyli zarowno las, góry, jak i codzienne dojazdy i pedałowanie po mieście. 

Byłbym wielce rad za Wasze zdanie na mój problem.

Daniel zrobił ostatnio serię filmów o grupach osprzętu MTB od Shimano. Polecałbym się z nimi zapoznać. Pięknie Daniel wytłumaczył dla kogo SLX a dla kogo XT i ewentualnie co połączyć/wymieszać z tych dwóch grup. 

Jeśli i jedna i druga grupa mieści się w Twoim budżecie i dopiero planujesz startować w zawodach skłaniał bym się ku SLX gdyż gdybym miał to składać dla siebie to do SLX z XT wziąłbym manetki i heble. Różnice wagowe pomiędzy pozostałymi komponentami nie miały by dla mnie znaczenia.

Kompletny XT jeśli Cię stać to śmiało. Twoje pieniądze ale co do piast z Chin podchodziłbym jednak bardzo sceptycznie. Wiem głosy są podzielone.

a możesz zrobić mix? Ja mam XT ale jak poszukasz info na forum to znajdziesz, że przerzutka XT ma twardsze działanie - jedni lubią inni nie. Ja XT nie zamieniłbym na SLX bo lubię jak twardo zmienia przełożenia. Heble - SLX. Pod względem skuteczności XT raczej nie będą mieć przewagi, tutaj różnica jest w wadze. Manetki - tutaj chyba tak samo, SLX a XT mają użyte te same technologie - różnica w wadze(?). Klamki hamulcowe - znów materiały, SLX ma śrubę do regulacji klamki gdzie w XT jest pokrętło - dla mnie bez znaczenia bo klamkę ustawiasz raz i tyle, kto codziennie zmienia ustawienie klamki...

piasty lepiej jakieś porządne 

Jak świat światem to manetki XT od zawsze były lepsze od SLX. Więcej da się na nich zrzucić bo o dwie zębatki na raz. Taki pierwszy przykład z brzegu. A co kupić? W przypadku roweru sztywnego jeden pies poza wymienionymi manetkami na korzyść XT. Piasty coś fajnego od DT Swiss lub choćby Novateca. Na pewno nie od Shimano czy jeszcze gorzej jakieś Chińskie. 

Problem jest taki że jedyne rzeczy jakie mogę osobno kupić to piasty i pedały. Oglądałem video Daniela o wszystkich grupach i na początku chciałem całego SLX ale udało mi się dorwać niezłą cenę na XT. Ale no niestety mixa nie zrobię jedynie piasty mogę zmienić. 

XT będzie lżejszy, heble 4tłoczkowe już się pojawiają i manetki... Ot całą różnica między XT i SLX. Drugi sezon śmigam z heblami SLX m 7000. Bardzo dobre. Co do piast to jak koledzy radzą może warto rozejrzeć się za czymś innym. 

@trollu SLX maja pokrętła przy klamkach 😉 

Czy musisz zmieniać piasty? Masz wsadzone najprawdopodobniej Formula, co jest doś budżetowe, ale nie jest takie złe. Może warto wsadzić osprzęt wyższej klasy XT i wtedy nie będziesz miał rozterek na przyszłość i zgromadzić pieniądze, aby wymienić piasty na coś na prawdę lepszego. Napisałeś o zakupie piast, a co z kosztem przeplatania? 

Pod rugie - sądze,że w cenie 2700 zł możesz kupić nowy komplet SLX m7000 z piastami XT ;) 

PrzeLuka, być może, nie sprawdzałem. Ja muszę się zadowolić klamkami MT500 :P Czyli klamki XT są dla kogoś, kto chce widzieć na nich znaczek XT, nie widzę innego powodu (wagę pomijam).

Ale ponczi trafnie zauważył, że manetki XT mają instant realese a SLX nie - zrzucanie biegów w XT dzięki temu jest mega szybkie i ja osobiście nie chciałbym z tego rezygnować 

mateusz_zwolinski

Znam wielu zmieniających osprzęt co sezon na najnowszy, najlepszy i używających go do czystej rekreacji. Po to jest ten sprzęt produkowany. Na zawodnikach marka nie zarabia ;)

Pozostałe 0,1% to ścigająca się za własne pieniądze garstka amatorów.

Edytowane przez mateusz_zwolinski
17 godzin temu, trollu napisał:

no tak, racja, SLX zrzuca biegi pojedynczo - czyli plus dla XT

hhhh no tu bym się kłócił  grupa m7000 slx w manetkach to system z xt ale cóż może ja miałem takie szczęście w treku

mateusz_zwolinski

A co, sam się tak ścigasz? :D

1 godzinę temu, Franz Mauer napisał:

Bzdury wypisujesz...

Tak?

To dla kogo Twoim zdaniem Shimano pakuje swoje najdroższe części w błyszczące pudełeczka? ;)

4 godziny temu, mateusz_zwolinski napisał:

Tak?

To dla kogo Twoim zdaniem Shimano pakuje swoje najdroższe części w błyszczące pudełeczka? ;)

4 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Dla kobiet oczywiście 😜

Ja tam wolę Srama ;)