JaW Opublikowano 10 Czerwca 2018 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Witam Proszę o pomoc w wyborze alarmu rowerowego. U nas na Allegro są w zasadzie dwa typy - zwykły za 20 zł i z pilotem za 35 zł. To typowa chińszczyzna, awaryjna i nic nie warta, kupiłem obydwa i nie polecam. Na Ali natomiast jest całkiem spory wybór alarmów w różnych cenach, ale który kupić, aby spełniał swoje zadanie? Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie? https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20180610000922&SearchText=Bike+alarm
kristof1666 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Opublikowano 10 Czerwca 2018 Myślę, że ciekawym rozwiązaniem jest to zabezpieczenie na tarczę, szczególnie jeśli zostawiasz rower pod sklepem. Kleszczami się tego nie zdejmie, a odjechać się nie da.
JaW Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2018 Tak, to na pewno skuteczne zabezpieczenie, ale mam już solidny łańcuch. Chodzi mi o dodatkowe zabezpieczenie właśnie typu alarmu dźwiękowego - do stosowania w nocy w garażu oraz w terenie, kiedy zostawiam rower pod galerią itp.
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2018 Opublikowano 10 Czerwca 2018 A jesteś pewien, że Ty ten alarm usłyszysz, gdy jesteś w galerii? Ludzie generalnie mają gdzieś wyjący alarm - zwłaszcza w cudzym rowerze/samochodzie. Znajomy ostatnio zamontował z Aliexpress czujnik otwarcia drzwi w piwnicy. Przy czym czujnik ten zintegrowany jest z syreną i z kartą sim, która wysyła smsa na telefon z informacją o otwarciu. Może szukaj czegoś w tym kierunku - czyli powiadomienia na telefon.
JaW Opublikowano 10 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2018 Usłyszę alarm z garażu pod domem, w nocy. To priorytet, bo u sąsiadów zdarzały się kiedyś jakieś włamy. Pod galerią to masz rację, alarm niewiele pomoże, ale i nie zaszkodzi. Poza tym są sytuacje, kiedy będąc w trasie (nie wożę że sobą ważącego 1.5 kg łańcucha) wchodzę do sklepu po picie - byłbym spokojniejszy mając włączony alarm. Tak więc pytanie pozostaje aktualne - czy ktoś coś wie o alarmach z Aliexpress?
rzamek Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zastanów się nad motocyklowymi blokadami na tarczę z alarmem. Mam taką firmy Kovix. Po delikatnym potrąceniu motocykla (w tym wypadku roweru) niemiłosiernie wyje. Motocykl stoi w garażu podziemnym i słyszę go w domu na 1 piętrze.
JaW Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2018 Kovix wygląda spoko, ale cena 180 zł za sztukę nieco odstrasza, tym bardziej, że potrzebuję 2 sztuki Ma to chyba wiekszy sens w przypadku motocykli, które są warte spore pieniądze. Ale jesli okaże się to najlepszym wyjściem, to może kupię. Ale może ktoś jeszcze zna jakieś inne, sprawdzone alarmy dźwiękowe?
zmijzygzakowaty Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 W przypadku garażu, o ile mówimy o własnym garażu a nie wspólnym pod blokiem i jeśli możesz doprowadzić tam kabel sieciowy oraz zasilanie z domu, może lepiej sprawdzi się jakaś niedroga chińska kamera, co wyjdzie zdecydowanie taniej niż dwa Kovixy, a przy okazji pomoże zabezpieczyć też inne rzeczy? Produkty Dahua czy HKvision mają sensowne wykrywanie ruchu a w większości przypadków też bardziej zaawansowane IVS (to nie wariuje nawet na zewnątrz) i wysyłają powiadomienia na maila. Pod sklepem natomiast wątpię, żeby ktoś zrezygnował z kradzieży, jeśli już pokonał właściwe zabezpieczenie tylko dlatego, że jakiś łatwy do usunięcia gadżet zacznie mu wyć.
maq Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Alarm bez blokady wydaje się słabym pomysłem. Wyje toto niedługo i złodziej łatwo się tego pozbędzie po odjechaniu na bezpieczną dla niego odległość, a dogonić się go na piechotę nie da. Ja rozważam właśnie blokadę na tarczę z syreną. Roweru na dłużej nigdzie nie zostawiam, ale na przykład zdarza się jechać z dziećmi na lody, czy do sklepu po piwo. Wtedy jestem kilka, kilkanaście metrów od roweru i jak ktoś się nim będzie za mocno interesował, to się pojawię w kilka sekund.
Argail79 Opublikowano 5 Września 2019 Opublikowano 5 Września 2019 Cześć Ja z kolei szukam czegoś co będzie wyło kiedy w nocy ktoś będzie majstrowal przy rowerze przypietym na klatce, pod moimi drzwiami.
Rekomendowane odpowiedzi