Skocz do zawartości

Czy moja piasta nadaje się do kasety 11 rzędowej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

W moim obecnym rowerze posiadam napęd 2x8, ale jako, że napęd wymaga już gruntownego remontu postanowiłem przerzucić się na 1x11. 

Tu pojawia się moje pytanie związane z tylną piastą. Czy "zmieści" ona kasetę zbudowana z 11 zębatek? 

Gdzieś czytałem, że jest to możliwe, ale nie musi dać się tego połączyć. Czy mogę to sprawdzić samemu w jakiś sposób oraz na co zwrócić uwagę kupując nową piastę, tz skąd będę wiedział, że ta nowa będzie dobra? 

Z góry wielkie dzięki za pomoc :) 

Opublikowano (edytowane)

Kaseta 11rz ma taką samą szerokość jak 10rz wiec powinno wejść. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

6 minut temu, Ares napisał:

Kaseta 11rz ma taką samą szerokość jak 10rz wiec powinno wejść. 

A ja wszędzie czytałem że jest niecałe 2 mm szersza od 10. I że jest problem z jej przykręceniem. To jak to jest?

Opublikowano

6 minut temu, Kruup napisał:

A ja wszędzie czytałem że jest niecałe 2 mm szersza od 10. I że jest problem z jej przykręceniem. To jak to jest?

Jest tak jak piszesz.  8-9-10 rzędowych napędach kaseta ma tę samą szerokość. W 11 rzędowych poszerzono bębenek. Jeżeli jest to rower mtb to spora szansa, że uda się dokręcić. Z szosowymi kasetami bywa gorzej. Niektórzy szlifowali je by pasowały.

Opublikowano

Rower mam górski, a kaseta to SHIMANO SLX CS-M7000 więc zobaczymy. Oby weszło 😛 a jeśli będę musiał wymienić piastę to na co zwrócić uwagę przy kupnie nowej? Są jakieś specjalne oznaczenia mówiące, że piasta ma bębenek pod 11rz?

Opublikowano
29 minut temu, Kruup napisał:

Dokładnie, mam piaste Mavic'a pod kasete 11rz. Zamontowana jest teraz 10rz + 2mm podkładka. 

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Kruup napisał:

Ja nie czytam tylko praktykuje a to zasadnicza różnica. Fakty są takie, że w przypadku prawie każdej piasty MTB Shimano nawet pod 8rz kaseta 11 rz ma wejść. Sporo ludzi tak robiło gdy weszło 11 sp Shimano. Czasem nie wchodziło jak w przypadku choćby niektórych modeli piast Novateca albo częściej Srama. Nie wiem kto rozpowszechnia tą mitologię, że nie wejdzie. Owszem konkretne marki w tym Shimano zmieniły bębenki pod 11rz ale to nie ma nic do rzeczy w sprawie. To tak jak by napisać mam kasetę 7 rz i chcę ją mieć na bębenku 8 rz. Owszem ale potrzebna jest podkładka tak jak 10rz na 11rz bębenku.  

Edytowane przez Ares
Opublikowano

@Ares a czy orientujesz się może jak to wygląda w przypadku piast JOYTECH ? Niestety nie znam modelu, nie ma nic na piaście.

Opublikowano

Wiesz Navatec należy do konsorcjum Joytech więc obawiam się, że sam musisz sprawdzić. To potężny producent i mogło się zdarzyć, że część ich produktów jest kompatybilna jak bębenki Japończyków. Jak pisałem pewny jestem tylko w kwestii piast Shimano. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A co jak mam piastę Shimano i chce wysadzić kasetę 11rz SRAM gx. 

Nie wiem czy jest to tak samo jak w kasetach shimano bo SRAM ma płaską ostatnią zębatkę a nie wklęsłą? 

Teraz, Michu&Dyktator napisał:

A co jak mam piastę Shimano i chce wysadzić kasetę 11rz SRAM gx. 

Nie wiem czy jest to tak samo jak w kasetach shimano bo SRAM ma płaską ostatnią zębatkę a nie wklęsłą? 

Ps. Mam piastę 9rz

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 10.06.2018 o 00:26, Poul3R napisał:

@Ares a czy orientujesz się może jak to wygląda w przypadku piast JOYTECH ? Niestety nie znam modelu, nie ma nic na piaście.

I jak udało Ci się założyć tą kasetę 11rz na piastę JOYTECH bo właśnie stoję przed tym samym dylematem co ty dwa lata temu.

Opublikowano

Wszystkie kasety shimano MTB 7,8,9,10 i 11 idą na ten sam bębenek. Szosowe 8,9,10 idą na ten sam bębenek co MTB dopiero 11 szosowa shimano potrzebuje bębenka o 1,85mm szerszego.

Coś jeszcze? :)

• Pomógł 1