Skocz do zawartości

Słabe hamowanie po wymianie opony.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, zakupiłem dziś nowa oponę Schwalbe Smart Sam 29x2.1 czytałem o tej oponie że ma twardy środek małe opory toczenia więc wywnioskowalem że lepiej będzie się sprawować jako opona tylna napędowa. Napompowalem ją do 45 PSI. (30-55 zakres). W porównaniu do poprzedniej fabrycznej opony Mitas Ocelot 29x2.1 hamowanie tylnym kołem jest o wiele słabsze, irytuje mnie to strasznie. Uważacie że ta opona lepsza będzie na przód czy może poprostu lepiej ją dopompowac z racji tego że jest tylna? Możliwe że coś stało się z tylnym hamulcem podczas wymiany opony? Mam hydrauliki. Bardzo proszę was o pomoc bo naprawdę nie wiem co jest grane... 

Opublikowano

Tarczy nie wypalcowałeś przypadkiem? Może być tłusta. 

Opublikowano

Nie nie, tarcza nie była ruszana przez nic ani przez nikogo na 1000% możliwe, Schwalbe Smart Sam lepszy na tył czy na przód? 

Opublikowano

Co ma wymiana opony do jakości hamowania? Że niby po blokadzie koła opona ślizga się po nawierzchni? 

Samarta możesz wsadzić jako napędową. 

Opublikowano

Nie ślizga, ale droga hamowania jest dłuższa co jest dziwne skoro wymieniłem oponę na lepszą. 

Opublikowano

Zmniejsz ciśnienie. 45 to kamlot ... chyba, że Twoja waga oscyluje w okolicach 100kg+.

Jeśli chodzi o zatrzymywanie się: hamuj dwoma hamulcami.

Opublikowano (edytowane)

Hmmm. Nie chce mi się wierzyć, że opona ma wpływ na drogę hamowania, chyba, że przy zablokowanym kole. Tym bardziej z hamulcami tarczowymi. 

Edytowane przez Zbysio
Opublikowano

Może tylko mi się wydaje, że gorzej hamuje w porównaniu z poprzednią, oby tak było. Miałem ponad tygodniową przerwę w jeździe także mogłem inaczej to odczuć, sory za zamieszanie. Czy ktoś używał z was Schwalbe Smart Sam? Jeśli tak to jakie stosował ciśnienie i zakładał na przód czy na tył?

20 minut temu, ahaja napisał:

Zmniejsz ciśnienie. 45 to kamlot ... chyba, że Twoja waga oscyluje w okolicach 100kg+.

Jeśli chodzi o zatrzymywanie się: hamuj dwoma hamulcami.

Przy obecnym ciśnieniu opona przy gwałtownym przyspieszaniu wydaje się dość głośna, widać też, że leciutko się ugina, przez co wydaje mi się, że jest zbyt miękka, co dziwne bo waże tylko 65 kg.

Opublikowano

Mam podobna wagę i też używałem SS 700x47 na obu kołach. Nie stwierdziłem problemów z hamowaniem, nie pompowałem do wysokiego ciśnienia: coś między 2.5-3.