Elle Opublikowano 9 Czerwca 2018 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Kupiłam w tym tygodniu koła Fulcrum Racing 7 DB. Fabrycznie tylne koło ma sztywną oś 142mm, producent dołącza do niego jednak adaptery pod QR. Z przodu było tak, że zdejmowało się te nakładki pod sztywne osie i wciskało adaptery pod QR. Z tyłu pojawia się kłopot - jedna z nakładek ściąga się bezproblemowo, ale druga (przy bębenku) jest zakręcona. I to bardzo mocno zakręcona. Jeśli zrobi się tak, jak niby nakazuje mocno nieczytelna instrukcja i w tę nieodkręconą nakrętkę wciśnie się adapter QR, oś ma szerokość 138mm - tymczasem, co naturalne, widły tylne mają u mnie 135mm. Czy ktoś ma może styczność z tymi kołami i wie, co zrobić? W serwisie powiedzieli mi, że to jest QR 5mm, ale pod oś 142mm, o czym pierwszy raz słyszę, żeby był taki standard.
Franz Mauer Opublikowano 9 Czerwca 2018 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Tak na marginesie : QR9 to nic innego jak szybkozamykacz z ośką fi 5mm😉 Powinnaś dostać kapsel z oringiem i wciskasz to do samego kołnierza kapsla. Szerokość musi wynosić 135mm. Nie wiem czy dobrze widzę na zdjęciu ale pod tą nakrętką z wycięciami na klucz nie ma czasem podkładki 3mm?
Elle Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2018 Niewykluczone i wtedy wszystko miałoby sens. Problem jest taki, że za chińskiego boga nie idzie tego odkręcić. Niestety, nie ma ta nakrętka żadnego kontrapunktu - jedyna możliwość to zakręcić oś w imadle, ale ja ją tylko ciut porysowałam, z kolei w serwisie stwierdzili, że boją się oś zmiażdżyć, więc nie dokręcą mocniej. To co mam robić? Odsyłać z reklamacją, że żądam odkręcalnej nakrętki?
Franz Mauer Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Trudno powiedzieć. Siła dokręcania jaką wskazuje producent to bodajże 15 Nm, wiec być może świeży gwint "utknął". Może warto spróbować psiknąć wd-40 w szczelinę między nakrętką a podkładką i spróbować odkręcić ponownie.
Marm Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 Hej, przepraszam za odkopanie tematu po przeszło roku. Mam ten sam problem i utknąłem, bo nie idzie odkręcić/wyjąc tej końcówki od strony kasety przez co koło siedzi krzywo w hakach. W dniu 9.06.2018 o 13:36, Elle napisał: Udało się to jakoś rozwiązać?
Kruk Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 Są takie szczęki do imadła do okrągłym rzeczy, na pewno by dały radę zwłaszcza jakbyś dał kawałek starej dętki na ośkę i w imadło wtedy dałbyś radę to odkręcić bez uszkodzeń.
Marm Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Dzięki za odp. Skontaktowałem się również ze sklepem w którym kupiłem koła i dowiedziałem się, ze tam jest lewy gwint... Wcześniej chciałem odkręcać nie w te stronę Od strony tarczy złapałem kluczem za nakrętkę i poszło bez problemu. Takie proste rzeczy i się człowiek gubi
Kruk Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 dlatego nienawidzę lewych gwintów Fajnie że się udało bez uszkodzenia
Rekomendowane odpowiedzi