Skocz do zawartości

Pompka, pompka stacjonarna, kompresor

Yan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Red napisał:

Niestety chyba się nie rozumiemy. Mocowanie Lezyne (tak, mam taką pompkę - zdjęcie poniżej) jest dość luźne i elastyczne. Efekt, wogóle nie trzyma na wybojach (a ty mi o brudzie i błocie emoji26.png ). Raz nawet rozłożyła mi się w czasie jazdy przez co zgubiłem jeden kapturek. Może uważasz że jest spoko ale miałem kilka tańszych (choćby BETO) produktów które posiadały dużo lepsze mocowania i koniec końców pompka ląduje w tylnej kieszonce a nie pod koszykiem bidonu. Sama pompka jest jak najbardziej okej.46d21b7b67c13bd0572763952626679f.jpg

To jest inny model. Moze nie masz paska zaciskowego dodatkowo mocujacego pompke do uchwytu. Pompka nie ma prawa drgnac w uchwycie nawet podczas zjazdu po schodach itp. 

Opublikowano
49 minut temu, Eldo napisał:

Moze nie masz paska zaciskowego dodatkowo mocujacego pompke do uchwytu.

Alloy Drive to pompka przeznaczona do z dużą objętością więc jakby nie patrzeć MTB a ty bez namysłu wypalasz z czymś takim. Zapewniam cię że uchwyt jest kompletny. Pompkę kupiłem nową a więc nie ma jakichkolwiek braków.

Opublikowano

Jestem po teście pompki Topeak RaceRocketHP HP 

Opona 700x25c do 100 psi 350 machnięć. To o 150 razy mniej niż Giant Control Mini Road+

Pompka malutka, mocowanie pod koszyk pierwsza klasa. Pierwsze wrażenie na plus. Zobaczymy co czas pokaże. Dodatkowo zamówiłem Topeaka na co2 ale coś nie mam zaufania do tego typu pompek.

I mam pytanie do osób które używają pompek co2, czy wozicie tylko pompkę co2 czy dodatkowo tradycyjną też.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.04.2017 o 14:21, Red napisał:

Alloy Drive to pompka przeznaczona do z dużą objętością więc jakby nie patrzeć MTB a ty bez namysłu wypalasz z czymś takim. Zapewniam cię że uchwyt jest kompletny. Pompkę kupiłem nową a więc nie ma jakichkolwiek braków.

To ja nie wiem jakim cudem z tym mocowaniem może byc cos nie tak lub mozna miec jakiekolwiek wątpliwości co do jego stabilność trzymania pompki.

5da769841d5be60agen.jpg

Tyram ten zestaw w warunkach czasem masakrycznych i co jak co ale to mocowanie jest nie do zajechania. Nie wspomne o jakis drganiach itp. Co więcej, testuje sztywny widelec w komplecie z oponami typu slick w rowerze MTB wiec nie ma mowy o jakiej kolwiek amortyzacji. 

Edytowane przez Eldo
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Z czystym sumieniem do górala mogę polecić pomkę teleskopową ZEFAL Air Profil FC01. Nie wiem jak sprawdzi się w szosie,bo maksymalne ciśnienie to 102 pSI (ok. 7 bar). Kompatybilna z zaworami PRESTA i SCHRADER. Wkręcany wężyk, podobnie jak w Lezyne chroni przed uszkodzeniem wentyla (szczególnie presty).

Waga 115-116g. Mieści się w torebeczce typu "nerka", a tym bardziej w kieszeni koszulki rowerowej. Bardzo zgrabna i estetyczna. Dość atrakcyjna cena ok 80 zł, ja nową wyrwałem na allegro za równiutkie 50 zł. W domu mam jeszcze dwie odmiany Beto, ale jakieś felerne.

1.jpg

2.jpg Edytowane przez Franz Mauer
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jakiś czas temu dostałem w prezencie taką oto pompkę KLS BlowMaster czy jakoś tak.

akcesoria_pompki_stacjonarne_kls_blowmas

Niestety pomimo moich wielkich chęci to coś nie bardzo nadaje się do pompowania opon. Nie dość, że wężyk króciutki, to na dodatek jakbym nie zapiął głowicy to przy ciśnieniu ok 3,5 bara wystrzeliwuje mi on z zaworka dętki. Do jakości manometru również nie jest przekonany, bo opona jest już jak kamień a ten pokazuje 3 bary.

Macie jakieś dobre typy pompek stacjonarnych? Chodzi mi o rower MTB, więc więcej niż 4 bary nie mam zamiaru wtłaczać. Jako awaryjną mam Topeak'a RaceRocket MT i jest genialna, ale przydałaby się jakaś dobra stacjonarna, z precyzyjnym manometrem, do ogarnięcia trzech rowerów. Cena do 150zł. A jakby miała jeszcze nakręcaną głowicę jak ta Topeaka to byłoby idealnie.

Opublikowano

30 zł z Lidla. Tyle, że trzeba proporcje złapać.

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem pompkę z manometrem w Lidlu pod brendem CRIVIT (teraz widziałem jeszcze jakieś Air Power,ale nie wiele o nich wiem) za 29,99 zł. Od razu radzono mi wymienić głowicę, więc kupiłem w sklepie rowerowym głowicę BETO za 11 zł. Dzięki temu mam pompkę z manometrem, która robi robotę za ok 41 zł. Co prawda manometrowi nie ufam do końca, ale i tak jeżdzę z ciśnieniem w granicach max. 3 bar więc mi to nie przeszkadza :) Na radzie działa, tzn. trzeci sezon idzie.

pobrane.jpg

0_0_productGfx_6b76d7b6eef2419d8de897ae9b942b4d.jpg Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

A coś w przedziale cenowym do 100zł ale nie lidlowe dostępne okresowo tylko takie co mogę kupić już? Koniecznie z manometrem i końcówką na wszystkie rodzaje wentyli.

Modele Beto w cenach 50-60-70zł z manometrem i ciśnieniem do 9-10bar powinny być ok? Są różne ale z reguły zbliżone do siebie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam grono Szajbajków.

Potrzebuję pompki stacjonarnej jak i podręcznej

Ceny w okolicach 100 ,lecz przy podręcznej chciałbym, aby cena była poniżej.

Będą używane do szosy, lecz stacjonarną w przyszłości chciałbym pompowac również mtb (w tym uszczelnić tublesy)

zależy mi na trwałosci i bezawaryjności ;)

Opublikowano

Ja bym postąpił wręcz odwrotnie. Podczas trasy jak złapiesz kapcia bardziej powinno Ci zależeć na niezawodności i w miarę efektywnym oraz komfortowym napompowaniu kół. Jeśli chodzi o pompkę stacjonarną, to posiadam od 2 lat BETO CMP069 z manometrem i sprawuje się znakomicie, gorąco polecam no i kosztuje około 80 zł, nawet za niższą cenę można dostać.

Co do pompki podręcznej, to daj znać do jakiego roweru - szosowy czy mtb?

Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

Na rower: Beto CHMP-003AG. Z wężykiem, manometrem i pewnym uchwytem obok bidonu.

Na podłogę: Cokolwiek Beto. Jest kilka modeli do 100 zł, o nieco innym wyglądzie i układzie manometru. Osobiście wybrałbym jak najwyższą, z możliwie długim wężykiem.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano
Przed chwilą, Jacaszaj napisał:

Do szosy ;)

No to polecam pompkę Topeak RACE ROCKET. Nie ma manometru, ale jest bardzo lekka, kompaktowa i idzie wdmuchać w szosę te 7 barów - poniżej zdjęcie jak wygląda jej montaż. Możesz jeszcze zwrócić uwagę na pompkę Crank Brothers GEM S, słyszałem o niej wiele dobrego, ale nie miałem także nie mogę polecić w 100%.

pompka.jpg.f36e11053bbe99c41d0f3c7158d77cff.jpg
Opublikowano

Ja od siebie polecam Topeak MINI DUAL G, wymienne końcówki do presty i schradera, manometr, małe wymiary, super wykonanie. 

Opublikowano
Będą używane do szosy

pompuje do 5,5 bara

To się wyklucza. ;)
Opublikowano

Szczerze polecam pompkę CO2 lezyne

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pompka CO2 to kapitalna sprawa ale nie do codziennego użytku. Lepiej zakupić nawet najtańszy sprawdzony produkt (polecam coś od BETO) a pompkę CO2 zostawić sobie na zawody.