Skocz do zawartości

Pompka, pompka stacjonarna, kompresor

Yan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kto by się spodziewał że zwykła pompka może przyczynić się do problemów których możemy doświadczyć na trasie. Czego wymagamy od tak prostej konstrukcji. Każdy mówi sobie, to nic skomplikowanego, wystarczy aby napompować koło. No właśnie, napompować. Czy każda pompka poradzi sobie z "dzisiejszymi" rowerami. Niektórzy sądzą że ten element wyposażenia może być pierwszym lepszym, marketowym produktem. Ja w swojej przygodzie rowerowej złudnie kupując tanie pompki zajechałem już trzy urządzenia tego typu zakupione gdzieś w markecie w cenie jednego solidnego piwa. Produkty te po kilkukrotnym użyciu rozsypały się lub nie były w stanie napompować koła do wymaganej wartości ciśnienia. A wartość odpowiedniego ciśnienia w oponie wiąże się z jakością jazdy. Po większym zastanowieniu się sprawiłem sobie pompkę niemieckiej firmy SKS - Injex Lite Zoom. Cena tego urządzenia, w porównaniu z jakością nie jest wygórowana, bez problemu osiąga ciśnienie 4 atm. Zawory na wentyl presty i samochodowy spełniają nasze oczekiwania. Ergonomiczna rączka bardzo pomaga w pompowaniu koła. Link do przykładowej stronki "z ceną" http://rowertour.com/sks-injex-lite-zoo ... erowa.html

Jeżeli chodzi o pompkę domową, również polecam tą z Lidla - stosunek ceny do jakości udany

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 15.04.2017 o 23:22, revolta1 napisał:

Tak wiec beto 

Jaki model polecacie 

Jak zwykle . tani i dobry 9_9

Używałem CLD-027G i mimo że manometr nie jest precyzyjny (nie wiem nie sprawdzałem) to sprzęt przetrwał jakieś 8 lat. Zaskoczył mnie uchwyt, który trzyma nawet po zgubienieu gumowego oringu. Fajny jest też model bez manometru CLD-009.

Opublikowano

Przed chwila kupilem w biedrze z ciekawosci pompke za 12 zl 

I tak musze kupic cos dobrego ale za 12 zeta....

Message_1492946133197.jpg
Opublikowano

Testowałem ostatnio pompkę CONTROL MINI ROAD+. Opona to 700x25c.

Do 100 psi 500 razy trzeba dymać. Po 300 było tylko 40 psi. Ostanie 100 razy to łapa boli. 

Zamówiłem Topeaka zobaczymy co ta potrafi.

Opublikowano

Witam jaką pompke polecie,do szosy i górala? Szukam małej, lekkiej i z wężykiem i żeby w miare dobrze napompowała opone górska i szosową.

Opublikowano

BETO CCO-018AG. Nie należy do lekkich, ale zrobi wszystko, co potrzeba, i będzie na zawsze. Był trochę mniejszy model z wężykiem i bez nóżki (który kupiłem i sobie chwalę), ale chyba wycofali.

Opublikowano

Myśle o takiej HP DRIVE S LEZYNE  lub RACE ROCKET  TOPEAK .Używa ktoś ,nada się na szose i szeroką opone?

Opublikowano (edytowane)

Używam malutkiej pompki Lezyne z wężykiem. Modelu Ci nie podam, ale max. ciśnienie jest raczej dla MTB. Także musiałbyś patrzeć na modele road. Również CrankBrothers miał coś ciekawego, https://www.crankbrothers.com/pumps_gem-s z jakimś sprytnym przełącznikim (duża objętość, duże ciśnienie), nie korzystałem jednak osobiście.

ed. oczywiście markę Lezyne w kwestii pompek polecam ;)

Edytowane przez psu
Opublikowano

Tak jak w innym temacie opisałem.

Ja używam takiej alumioniowej już od roku adjrx7_beto_chmp-003ag.jpg

Plusy: Dwudrożna głowica Auto/Presta, rozkładana rączka na typ T, Po prostu działa i się nie popsuła do tej pory a ciśnienie sprawdzam co 2 dni

Minusy: deczko się nagrzewa jak dochodzę od 0 do 60psi

Koszt plus minus 50-60zł

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Lezyne HP Drive S używam ok 2 lat i sobię bardzo chwalę. Chowany wężyk, lekka aluminiowa obudowa oraz wymiary to najważniejsze zalety. W zestawie uchwyt do zamontowania pod koszykiem bidonu (typowy rozstaw otworów).

174e3aa3c4e92871gen.jpg

73c88ec3c34e393dgen.jpg

05a38e9bbfec52f6gen.png

Specyfikacja:

Tryb: wysokie ciśnienie (HP)

Zawór: Presta, Schrader, Dunlop

Ciśnienie: 120 psi / 8.3 bar

Materiał: aluminium i materiał kompozytowy

Waga: 77 g

Długość: 170 mm

Aluminiowa konstrukcja

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Pisałem już w podobnym temacie ale nie zaszkodzi raz jeszcze ;)

Lezyne HP Drive S używam ok 2 lat i sobię bardzo chwalę. Chowany wężyk, lekka aluminiowa obudowa oraz wymiary to najważniejsze zalety. W zestawie uchwyt do zamontowania pod koszykiem bidonu (typowy rozstaw otworów).

e5265ff81c6f532dgen.png

35621fe7bbd3eb38gen.jpg

06518c208ce6ab2bgen.jpg

Specyfikacja:

- Tryb: wysokie ciśnienie (HP)

- Zawór: Presta, Schrader, Dunlop

- Ciśnienie: 120 psi / 8.3 bar

- Materiał: aluminium i materiał kompozytowy

- Waga: 77 g

- Długość: 170 mm

- Aluminiowa konstrukcja

Opublikowano
10 godzin temu, LukasFR22 napisał:

Ja używam takiej alumioniowej już od roku adjrx7_beto_chmp-003ag.jpg

Zniknęła ze sklepów niestety. Teraz aby kupić pompkę Beto z wężykiem, mamy od razu cięższy model z nóżką, który podałem wyżej.

Opublikowano

W stacjonarna na pewno warto zainwestować, bo się machnie parę razy i koło nabite, a taka małą ręczną ti się jednak człowiek namacha... (no chyba, że ma to być rozgrzewka przed jazdą;)) A na poważnie - dobrze zainwestować w coś markowego. Mnie stacjonarna pompka Geko rozleciała się przy drugim pompowaniu (!). Po prostu tłok zaczął chodzić bez oporu, rozkręciłem ją coś tam poprawiłem, chwile działało, potem znów to samo i po kilku takich rozkręceniach gwinty w korpusie pompki się powyrabiały i w zasadzie po zabawie. Teraz korzystam z Giant Control Tower i pompuje bez zarzutu, jedyne co mi się nie podoba to wskazania manometra, które są trochę z sufitu, więc muszę pompować na wyczucie...

Opublikowano
16 godzin temu, snake napisał:

RACE ROCKET  TOPEAK .Używa ktoś ,nada się na szose i szeroką opone?

Ja używam. Nada się choć trzeba się trochę namachać. Idealna jako pompka w awaryjnych sytuacjach ;)

• Pomógł 1
Opublikowano

Praktycznym rozwiązaniem jest też pompka nożna nie zmachasz się i zajmuje niewiele miejsca

00000000000000000000000000000000pomp.jpg
Opublikowano

ELDO możesz zrobić test ile razy trzeba machnąć żeby nabić oponę szosową do 100 psi. Bo tak jak pisałem pompka Gaianta to aż 500 razy.

Dotarła mi pompka Topeak RaceRocketHP. Jutro zrobię jej test

Opublikowano
Pisałem już w podobnym temacie ale nie zaszkodzi raz jeszcze
e5265ff81c6f532dgen.png
35621fe7bbd3eb38gen.jpg
06518c208ce6ab2bgen.jpg
Specyfikacja:
- Tryb: wysokie ciśnienie (HP)
- Zawór: Presta, Schrader, Dunlop
- Ciśnienie: 120 psi / 8.3 bar
- Materiał: aluminium i materiał kompozytowy
- Waga: 77 g
- Długość: 170 mm
- Aluminiowa konstrukcja

Lezyne ma fajne pompki ale to ich mocowane pod bidon to jakaś pomyłka. Może na szosę okej ale w MTB nie ma zastosowania.
Opublikowano

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Skusze się na jedną z tych dwóch HP DRIVE S LEZYNE  lub RACE ROCKET  TOPEAK. Mam nadzieje że posłuży awaryjnie do szosy i górala.

Opublikowano (edytowane)

Dla czego?  Pompka jest szczelna i w niczym nie przeszkadza to ze jest na niej momentami tona blota np 9_9 super mocowanie wg mnie. Nie trzeba wozic na plecach plecaka zeby pompke gdzieś mieć. 

10 godzin temu, Wstrax napisał:

ELDO możesz zrobić test ile razy trzeba machnąć żeby nabić oponę szosową do 100 psi. Bo tak jak pisałem pompka Gaianta to aż 500 razy.

Moge zrobic test na oponie Marathon Supreme taka mam aktualnie na obreczy. 

Moge zrobic test na oponie Marathon Supreme taka mam aktualnie na obreczy 

Edytowane przez Eldo
Opublikowano
5 godzin temu, Eldo napisał:

Dla czego?  Pompka jest szczelna i w niczym nie przeszkadza to ze jest na niej momentami tona blota np 9_9 super mocowanie wg mnie. Nie trzeba wozic na plecach plecaka zeby pompke gdzieś mieć.

Nawet może być lepiej chroniona od błota niż przy typowym mocowaniu z boku rury podsiodłowej.

W przypadku Lezyne trzeba zwrócić uwagę na celowe oddzielenie modeli MTB i szosowych. Jest albo duża pojemność z dość niskim maksymalnym ciśnieniem (MTB), albo mała pojemność z dużym ciśnieniem (szosa).

Opublikowano
5 godzin temu, Eldo napisał:

Moge zrobic test na oponie Marathon Supreme

A do jakiego ciśnienia ją ładujesz i jaki to rozmiar opony. 

Głównie chodzi mi o opony szosowe z wysokim ciśnieniem min 100 psi 

Opublikowano

Odnosze wrażenie że ta pompka Lezyne to to samo co Topeak Race Rocket HP z inną końcówką :)

Ja do pompowania kół mam kolka wariantów.

Kompresor lodówkowiec - bez problemu pompuje do 2 bar, więcej też by dal radę ale nie chce mi się czekać
Posiada manometr analogowy i pistolet.

Posiadam nożną pompkę z lidla, były w sprzeaży dwa lata temu.
Pompowała do 11 barów ale trzeba było mocno butować pompkę a przy moich 60kg żywej masy to troche uciążliwe.

Sprawiłem sobie pompkę stacjonarną równierz z Lidla. Była pokazana w jednym z pierwszych postów. Daje się nią napompować 10 barów (więcej nie sprawdzałem), posiada mnogość końcówek i jest wydajna.
Do uwag dodam że manometr w tej pompce wysiadł po pierwszym ruchu. Za to konstrukcja podstawy i rozwiązanie jakie zostały wykonane umożliwiają go wykalibrować :)

Ostatnim moim nabytkiem jest awaryjna pompka Topeak Race Rocket HP ale wiele nie przeszła. Ot tak dopompowałem sobie koło podczas wycieczki, ale nie chciało mi się machać do 5,8 bara ;)

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Dla czego?  Pompka jest szczelna i w niczym nie przeszkadza to ze jest na niej momentami tona blota np  super mocowanie wg mnie. Nie trzeba wozic na plecach plecaka zeby pompke gdzieś mieć.

Niestety chyba się nie rozumiemy. Mocowanie Lezyne (tak, mam taką pompkę - zdjęcie poniżej) jest dość luźne i elastyczne. Efekt, wogóle nie trzyma na wybojach (a ty mi o brudzie i błocie ). Raz nawet rozłożyła mi się w czasie jazdy przez co zgubiłem jeden kapturek. Może uważasz że jest spoko ale miałem kilka tańszych (choćby BETO) produktów które posiadały dużo lepsze mocowania i koniec końców pompka ląduje w tylnej kieszonce a nie pod koszykiem bidonu. Sama pompka jest jak najbardziej okej.46d21b7b67c13bd0572763952626679f.jpg