bambo86 Opublikowano 12 Lipca 2018 Autor Opublikowano 12 Lipca 2018 Ja zostawiłem u siebie trochę wystające (zobacz sobie moje zdjęcia powyżej)Zrobiłem parę wycieczek i wszystko działa bez zarzutu Wysłane z mojego WAS-LX1A przy użyciu Tapatalka
LuckyLuk Opublikowano 29 Października 2018 Opublikowano 29 Października 2018 Tytułem wstępu jako, że jest to mój pierwszy post: Witam wszystkich rowerowych szajbusow. Jakis czas temu kupiłem do swojego Level'a A2 model 2015 vbrejki T780 i mam ten sam problem, który planuje rozwiązać trochę inaczej. Fabryczne Tektro bede przekładac do starego Grand'a Adventure, jednak musi to troche poczekac. Te shimano T780 są niby przeznaczone do rowerów trekingowych, ale ze nie mam takowego to nie mam jak sprawdzić czy by tam się ładnie wpasowały. Wysłane z Tapatalka
szopa Opublikowano 11 Listopada 2018 Opublikowano 11 Listopada 2018 Miałem podobny problem. Nowe hamulce shimano alivio br_t4000 nie wchodziły do końca na piwoty. Pozostawał luz około 2mm. Piwoty niewymienne. Pogłębiłem wiertłem 10mm otwór w hamulcach i problem z głowy.
LuckyLuk Opublikowano 17 Listopada 2018 Opublikowano 17 Listopada 2018 U mnie jest gorzej niż wczesniej myślalem. Poza luzem ok1.5mm to do tego jeszcze piwot jest jakby o jakieś 4-6mm za krótki, czego wcześniej nie zauważyłem. Szerokość nowego hamulca w tym miejscu ma 26mm, a stary tektro 20mm... Piwoty mam bodajże wszystkie wymienne, ale pomijając fakt cieżkiego ich wykręcenia to nawet nie widzę nigdzie takowych do kupienia o długości ok 26mmWysłane z Tapatalka
rysib Opublikowano 19 Listopada 2018 Opublikowano 19 Listopada 2018 (edytowane) Na aliexpresie znalazłem piwoty (nawet złote). Wpisałem brake pivot, może znajdziesz tam interesujący Cię wymiar. Pzdr. Rysiek. Edytowane 19 Listopada 2018 przez rysib
Marek1407 Opublikowano 27 Listopada 2018 Opublikowano 27 Listopada 2018 Witam serdecznie. Choć jest to stary wątek to zapewne nie jedna osoba będzie spać spokojniej gdy ten problem zostanie rozwiązany. Właśnie z tego powodu się zarejestrowałem na forum aby wyjaśnić o co chodzi w tych hamulcach. Panie i Panowie. Zamontowany hamulec v-brake deore od Shimano jest u was zamontowany poprawnie. Powinien wystawać i nie powinien wchodzić na całego piwota. Nie ma mowy o żadnej nie kompatybilności, czy o zmianie piwotów itp. Na czym polega różnica ? W hamulcach tańszych np. tektro wewnątrz obudowy ramienia jest tulejka na stałe przymocowana do tego ramienia. To właśnie ta tulejka ślizga się po piwocie w czasie ruchu ramienia (w czasie hamowania) Samo ramie po wejściu na piwot "siedzi" na nim luźno. Śruba główna którą wkręcamy w piwot NIE dociska tego ramienia, ona po prostu wkręcana jest maksymalnie w otwór piwota, dzięki temu ramię ma luz aby mogło się poruszać po piwocie. W hamulcach deore jest lepszy system który minimalizuje luz do praktycznie zera (na tyle na ile shimano dobrze zmontowało ramie hamulca). Wewnątrz ramienia jest "ruchoma" tulejka która jak widać na fotkach w 1 poście ma od strony głównej śruby szeroki kołnierz. Montując ramię tylna strona tej tulejki opiera się na piwocie (na jego zgrubieniu), dlatego tyle odstaje od końca - nie wchodzi na to zgrubienie, a opiera się o nie !. Przednia część ramienia wystaje sporo i przy wkręcaniu głównej śruby w piwot, śruba nasza naciska na przednią część tej tulejki (wspomniany kołnierz) tworząc sztywne połączenie (zależy od siły nacisku przykręcenia śruby) śruba<->tulejka<->zgrubienie piwota. Ramię w czasie hamowania ślizga się właśnie po tej tulejce która jest na sztywno przykręcona. Pozdrawiam 1
LuckyLuk Opublikowano 28 Listopada 2018 Opublikowano 28 Listopada 2018 Dobrze, że się jeszcze wstrzymałem z wymianą piwotów. Bo to troche mnie dziwiło, że konieczna byłaby wymiana na dłuższe, podczas gdy dostepność takowych jest zerowa. No i głupio, że nawet nie spróbowałem przykręcić tych deorków(dzisiaj sie za to wezme), pewnie bym wtedy zauważył że śruba opiera się o ten wspomniany kołnież tulejki, a nie o samo ramię...W każdym razie dzięki za rozjaśnienie sytuacjiWysłane z Tapatalka
FireTriFighter Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 I ja również napotkałem ten problem. Hamulce CX70 od Shimano. Bolec na szczękach nie wchodzi w dziurkę i również straciłem z 1,5h na próbę rozwiązania problemu. W poprzednich hamulcach w dziurkę wchodziła sprężyna. Czy osoby sugerujące ten problem wcześniej pomyślnie użytkują hamulce z tak niepełnym osadzeniem bolca? Być może rozwiązaniem na które warto zwrócić uwagę, jest piwot z płytką z dziurkami do osadzenia, może wtedy będzie pasowalo jak ulał. Jest jeszcze jedna kwestia o którą się pokusiłem w ten sobotni wieczór. Być może to komuś jeszcze pomoże.Po prawej stary piwot wykręcony. Po lewej nowy na którym chciałem montować szczęki.Bankowo widać, że stary piwot jest krótszy. Tak został przycięty. Można zapytać w jakim celu? W takim, że kołnierz niekoniecznie może nas ograniczać we wkręceniu piwotów, mogą to robić same widełki. Co również sprawdziłem. Przycięcie części z gwintem uniemożliwi wkręcanie się piwotu w widełki. Sporo zależy więc od ramy. Na przednim widelcu nie powinno być problemu z długością piwotu.Nowy piwot, tego już chyba nie widać, ma nawet niższy kołnierz niż stary więc powinien schować się głębiej w docelowe miejsce na ramie.Ja przycinam piwoty i bolec ze szczęk ładnie osadzi się w swoim miejscu.
FireTriFighter Opublikowano 7 Grudnia 2020 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Tak jak napisałem, tak zrobiłem. Piwoty przyciąłem i schowały się bardziej w ramie. Bolce hamulców (Shimano CX70) ładnie, choć nie całe schowały się w miejscach dedykowanych. Jeżeli ktoś napotka ten problem to polecam obejrzeć widelec i tylny trójkąt, czy przypadkiem piwot nie blokuje się wewnątrz.
pawellabedz Opublikowano 26 Grudnia 2020 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Akurat mam hamulce deore ale mam znacznie inny problem otóż śruba imbusowa blokująca klocek którą przykręciłem przy montażu i nic więcej z nią nie robiłem jakimś cudem się wyrobiła więc nie mam możliwości nawet wymiany tej śruby a nie chcę z pierdołą dawać roweru do serwisu ma ktoś jakąś radę ?
Rekomendowane odpowiedzi