Skocz do zawartości

Sigma Rox 12.0 Sport

Nemrod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wgrałem nowa aktualizację , zobaczymy w trasie .

Opublikowano

witam , po wgraniu nowej aktualizacji , trasa 109km i wszystko działa jak należy👍!!!!!! , nawigacja działa płynnie , nie zawiesiła się ani razu , nie pojawił się żaden bląd , pozatym inne funkcje znacznie się poprawiły , zwłacza reakcja na dotyk  i szybkość reakcji  danych funkcji , szybsze połączenie czujników , szybsza synchronizacja, kamień mi spadł z serca !!!!!!!!!!!!!!, dowiedziałem się też że to nie ostatnie aktualizacje ,będą dalsze w miarę upływu czasu i zgłoszeń przez użytkowników co jest jeszcze nie tak , mam nadzieję że tak będzie ,bo za te pieniążki ten sprzet powinien chodzić bez zastrzeżeń , ale tak jak pisałem , jest to sprzęt na przyszłość i coraz nowsze aktualizacje systemu będa robić robotę. pozdrawiam wszystkich  Darek.

MarcinPalacki
Opublikowano

Ale sprzęt ma już rok od premiery i takie błędy ? Po najwyższym modelu nie spodziewałbym się takich baboli. Miejmy nadzieję że zaraz nie zrezygnują z aktualizacji wprowadzając Sigma Rox 13 😀

Opublikowano

tak masz rację że już rok od premiery , tylko że egzeplarze które są w sklepach od premiery w Polsce ,leżą na półkach od roku lub mniej ,będą potrzebowały nowej aktualizacji , trzeba by było patrzec na daty produkcji , może modele z tego miesiąca maja już nową aktualizację i wszystko działa ok , mój kupiłem w marcu , uzywałem go prawie do końca kwietnia tylko i wyłącznie na trenażerze w domu nie włączają nawigacji ,działało świetnie ,dopiero gdy wyjechałem w teren i właczyłem nawigację wyszły wszystkie błędy , pisałem z sigmą mailwo z jakimś technikiem i on poradził mi nową aktualizację , zdziwiony był że aktualizacja sie sama nie pokazała na data center ,ale ja tez nie miałem ani na laptopie ani na rox12 wgranego dropboxa , po zainstalowaniu pokazała się aktualizacja , najważniejsze że wszystko wróciło do normy i działa jak należy ,w sigmie napisali mi długiego maila o tym jak będa wprowadzać nowe aktualizacje , do końca nie wierzę bo jak piszesz może wprowadzą 13 -stkę i zrezygnują z aktualizacji , zobaczymy ,mam tylko nadzieję że wiedzą ile ludzi kupiło roxa 12 i za jakie pieniądze i jednak będą aktualizować i poprawiać ten model ,jak na razie jestem zadowolony , można byłoby jeszcze pare rzeczy ulepszyć ale wszyscy użytkownicy roxa 12 muszą pisać swoje uwagi do sigmy , tam byli zdziwieni bo mój mail był pierwszy od miesiąca , musimy pisać i zgłaszać uwagi.

na przyszłość wszystkim którzy kupią sigmę rox 12 , wgrywajcie od razu nową aktualizację!!!!!!!!!!!! unikniecie nerwów.

Opublikowano

Jeżdżę z Sigmą od dobrych kilku lat i w związku z tym wczoraj stałem się posiadaczem (szczęśliwym?) Sigmy Rox 12. Oczywiście pierwsza sprawa to aktualizacja oprogramowania.

Oczywiście uchwyty z ROX 10 nie pasują. Z resztą Sigma miała akację serwisową do tych liczników. Wysyłali nowe uchwyty za darmo, bo liczniki się wypinały. No ale plus za wielką wiadomość w programie Data Center i szybką dostawę poprawionego uchwytu.

Rox 12 bez problemu sparował się z posiadanymi czujnikami. Sygnał GPS łapie bardzo szybko, wyświetlacz w trybie automatycznym w szkłach fotochromatycznych jest cały czas dobrze widoczny od pełnego słońca do całkowitego zachmurzenia. Pomimo mikroklawiaturki nie miałem problemów z wprowadzaniem danych.
Nie bardzo wiem czy jest funkcja kalkulacji mocy z innych parametrów jak to było w Rox 10. Na razie jej nie zlokalizowałem. Nie wie ktoś czy i gdzie jest ta funkcja? Może to jeden z kilkunastu trybów pod zakładką "moc"? Niby dokładność takiego pomiaru jest wątpliwa, ale można wartości porównywać do wcześniejszych wyników.

Menu bardzo rozbudowane. Nie mogę powiedzieć, że intuicyjne. Trzeba się do niego przyzwyczaić/się go nauczyć.

Po synchronizacji z Sigma Cloud mam wszystkie trasy z komputera w liczniku. Z nawigacji na razie nie korzystałem. Może w weekend...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czy może ktoś mi pomóc? Kupiłem sigma rox 12 set uruchomiłem ja pierwszy raz zadziałała. Rozpocząłem ustawienia i przeglądałem menu. Potem zaczęły się aktualizować mapy. Podłączyłem do zasilania. Komputerek zapytał czy chce włączyć aktualizacje wiec nacisnąłem ze tak a teraz się nie uruchamia.

czy macie pomysł jak z tego wybrnąć ?

Z góry dziękuje za poradę.

Michal 

Opublikowano

jak robisz aktualizację to miej go podłaczonego do zasilania , spróbuj jeszcze raz ,podłącz do zasilania i włacz aktualizację , jak niepomoże to zresetuj go ,napewno się da , trzeba by było zobaczyc w instrukcji.

Opublikowano

dzięki za poradę. 

Napisalem do sigma i przesłali mi poniższa odpowiedz i podziałało 

Press and hold the power button and the home button simultaneously till you see "Recovery Mode" on the Display (needs 20-30 seconds).
Press the home button and you will see some options.
With the left and right buttons navigate to "wipe data/factory reset" and press the power button.
Navigate to "yes" and press the power button.
The system gets wiped, choose to reboot the system afterwards.

Opublikowano

no to fajnie że wszystko juz ci działa , będziesz z niej bardzo zadowolony bo naprawdę świetny sprzęt .:)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Miałem przykry incydent przy jednej z aktualizacji. Licznik baaardzo długo nie chciał się uruchomić. Mowa o godzinach. Jakby pojawiało się podświetlenie ekranu, ale nie pojawiały się żadne grafiki i reagował tylko na wyłączanie/załączanie. Następnie po kilku resetach zaczął pokazywać interfejs, ale po kilku ruchach w menu się wywalał. 

Ostatecznie się pozbierał i obecnie działa nieźle.

Wady jakie zauważyłem, to utrata łączności z czujnikami (Sigma Rox duo) kadencji albo prędkości po postojach na odpoczynek. Czasami po wyruszeniu po przerwie wywala się rejestracja obecnej trasy i zaczyna się nowa sesja. Poprzednia jest w pamięci, ale tracimy ciągłość zapisu z wycieczki/treningu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam rox12 od dwóch dni. (Do tej pory rox11). ZMeniłem bo jestem coraz bardziej dalekowidzem i na rox11 (który naprawdę bardzo lubię) widziałem podczas jazdy już  tylko największe cyfry (jeżdz głownie MTB, wiec telepanie nie poprawai odczytu)

Rox 12 - tak samo, jak rox 11, działa bez zawieszeń i kłopotów. Z czujnikiem tętna od garmina i czujnikiem kadencji od Sigmy. Przez wifi bez trudu sam sie uaktualnił, mapy uaktualnił  i zalogował do Sigma Data Center, Stravy i komoota. Po zakończeniu treningu wysyła tracki przez domową sieć, albo sieć udostęopnioną z telefonu. 

Generalnie - ma wszystko, co powinien mieć. 

Z wad:
- bardzo cicho piszczy. Kiedy jadę - nie słyszę piśnięć komunikatów. najbardziej nie słyszę piśnięć ostrzegających o skrętach Rox 11 piszczał wzorowo głośno. 
- Duże pola danych wcale nie są duże. Mam prędkościomierz na 2/3 ekranu, ale cygry zajmują mac 1/3.

to te do tej pory odkryte, mam również pytania do innych użytkowników rox12

1. czy daje się właczyć takie strzałki obok prędkościomierza, które pokazują, czy jedziesz powyżej, czy poniżej sredniej z treningu?
2. na ile wystarcza Wam bateria i czy zablokowanie ekranu zwiększa jej zywotność (zablokowanie to, jak rozumiem, wyłaczenie responsywności ekranu, a zatem mniejszy pobór prądu na czuwanie i zasilanie czujników dotykowych). Ja po dzisiejszym treningu - niecałe 3 godziny jazdy głwonie po lesie - skończyłem z baterią na 50%. Czyli w sezonie z truden wystarczy na 6h jazdy?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam licznik rox 12, który kupiłem wraz z estawem czujników. Niestety zintegrowany czujnik prędkości i kadencji. Niestety, bo ja nie chcę używać czujnika prędkości (mam przeciez GPS), chcę tylko kadencję.
Ale, kiedy podłaczam ten czujnik, sigma chce czytać prędkość z czujnika na kole i przestaje czytać dane z gps. Czy mozna gdzieś wyłaczyć w rox12 odczyt prędkośći z czujnika prędkości i zachować TYLKO odczyt kadencji?

Opublikowano
26 minut temu, jarom napisał:

Niestety, bo ja nie chcę używać czujnika prędkości (mam przeciez GPS), chcę tylko kadencję.

GPS może i jest fajny jak jedziesz samochodem po autostradzie. Ale do roweru czujnik jest zdecydowanie lepszy.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za dobre rady, ale przez kilka lat jeździłem z czujnikiem prędkości na kole (wyłacznie MTB i na ogół w trudnym teremie) i wywaliłem czujnik na kole z co najmniej kilku powodów.
1. Różnice zapisu pomiędzy rox 11 z którym jeżdziłem do niedawna pomiędzy GPS a czujnikiem na kole wynosi około 1%. przy czym uważam, ze znacznie prawdziwsze sa zapisy z GPS, bo łatwo porównać na otwartej przestrzeni jak licznik na magnesik "dodaje " prędkość. 

2. W MTB wystarczy jeden patyk, albo jeden kamień wystrzelony spod przedniego koła, który lekko przesunie czujnik i już ... nie ma żadnego odczytu prędkości. I nie ma zapisu tracka. Sper! 

3. mam dwa komplety kół w każdym rowerze - każdy komplet ma inny obwód i dwa rowery - to oznacza 4 różne średnice opon i 4 czujniki. Nie chce mi się ustawiać 4 równych trybów sportów i pamiętać który jest który. Musiałbym mieć Szosę A, szosę B, MTB A i  MTB B i pamietać, że skoro załozyłem s-worksy to A, a Schawalbe to B... Albo odwrotnie? A jak zmienię w zimie na Continentale? To co?

4. prosiłem o prostą informację - jak ustawić w liczniku odczyt prędkości z GPSa, a odczyt kadencji ze zintegrowanego czujnika. A dostałe dobre rady w zupełnie innej sprawie... 

No, dobra ktoś zna odpowiedż na moje pierwotne pytanie?

Edytowane przez jarom
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Od dwóch dni cieszę się Sigmą ROX 12 :)
Bardzo fajny sprzęt :)
Ciekaw jestem czy da się wymusić jakoś liczenie mocy z czujnika kadencji?
Poprzedni ROX 11 nie miał z tym problemu a tutaj lipa ;)

Wysłałem z mojego S20PLUS siedząc w 308GTi :)

Opublikowano

Zauważyłem że po dłuższej pauzie nie łączy się ponownie z kadencją R2 i zostaje usunięcie jej i podłączenie na nowo :/
Dziwne.... na razie wyłączyłem uśpienie u urządzeniu i zobaczymy co to da

Wysłałem z mojego S20PLUS siedząc w 308GTi :)