Nemrod Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Nowa sigma jest już dostępna, recka: https://www.google.pl/amp/s/www.dcrainmaker.com/2018/06/sigma-rox-12-0-sport-cycling-gps-in-depth-review.html/amp Niezła cegła, wygląda jak jakaś stara SonyEricsson Xperia... Odnośnik do komentarza
dfq Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 No właśnie, to już prawie smartfon 😉 Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Garmin 1000 I 1030 też Tapatalk'd Odnośnik do komentarza
eathan Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Rozmiarem Sigma przypomina Garmina 1030. Ciekawi mnie jednak kwestia funkcjonalności. Tutaj też mamy odpowiednik Garmina 1030? A może jednak coś niższego? Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 W recenzji dcrainmaker ładnie wszystko opisał. Zasadniczo wygląda na konkurenta 1030 jak dopracują w sofcie parę spraw. Odnośnik do komentarza
Marek Marecki Opublikowano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Przerobiłem już ROX 10.0 i ROX 11.0. Mnóstwo błędów, oprogramowanie katastrofa. Nawigacja oparta na OpenStreenMap oznacza że to będzie tak samo beznadziejne jak w SigmaDataCenter. Tworzenie w nim trasy to najszybsza droga do frustracji gdy proponowana przez program ścieżka uparcie omija najprostszą drogę i biegnie dookoła, trzeba wtedy dzielić trasę na bardzo małe fragmenty. Ten licznik ładnie wygląda w materiałach reklamowych ale idę o zakład z każdym że nawigacja w nim to porażka. Na pewno fakt wyświetlania mapy pod ścieżką jest pozytywny i będzie to dużo lepsze niż ROX 11.0. Przy tej wielkości wyświetlacza obudowa ROX 12.0 powinna być mniejsza. Edytowane 9 Czerwca 2018 przez Marek Marecki Odnośnik do komentarza
Marek Marecki Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Czy znalazł się już szaleniec, który to kupił? Chętnie bym posłuchał opinii. Odnośnik do komentarza
Papynsky Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Można znaleźć pierwsze wrażenia na szosa.org. Odnośnik do komentarza
Marek Marecki Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Przeczytałem wszystkie możliwe recenzje i obejrzałem filmy. Wygląda na to że największą wadą jest ceglasty rozmiar mimo niedużego wyświetlacza. Rysowanie trasy palcem po mapie przy tych rozmiarach wyświetlacza spodziewam się że będzie mało przydatne. Poza tym wygląda nieźle, cena niestety z sufitu. Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 15 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Rysowanie palcem po mapie to bardziej surprise me z mio. Pokazujesz tereny przez które chcesz przejechać a licznik "przykleja się" do dróg. Odnośnik do komentarza
Marek Marecki Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) Wziąłem ten licznik do wypróbowania. Po 10 minutach zabawy już widzę że egzemplarz do zwrotu, zacina się przesuwanie na ekranie dotykowym. Wygląda na to że nie jest to niczym wyjątkowym, w jednej z recenzji też ktoś zwracał na to uwagę. Dotyk jest fatalny, wprowadzenie czegoś z klawiatury na ekranie męczące, literki co chwilę nie wchodzą w ogóle albo pojawiają się podwójnie. Hasło do Stravy wprowadzałem kilka razy. Jakość wyświetlacza i matryca przypomina pierwsze chińskie tablety w cenie 100zł. Tym łatwiej skojarzyć bo urządzenie działa na systemie Android. Tak jak w Garminach, teraz i w ROX po podłączeniu do komputera możemy przeglądać system plików i kopiować. Zanotowałem już pierwszy reset licznika. Zawiesił się podczas synchronizacji z SigmaCloud. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez Marek Marecki 1 Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 @Marek Marecki Pożyczyłeś gdzieś czy kupiłeś i będziesz zwracał? Odnośnik do komentarza
Marek Marecki Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 6 godzin temu, nctrns napisał: @Marek Marecki Pożyczyłeś gdzieś czy kupiłeś i będziesz zwracał? Kupiłem ale biorąc pod uwagę że po bliższych oględzinach mogę zrezygnować. Właśnie odkryłem że nie da się przełączać stron ani zatrzymywać / startować jazdy przyciskami Di2 (ROX 11 to miał) więc na ten moment licznik idzie do zwrotu. Ta funkcja to pewnie sprawa aktualizacji ale nie mogę być na 100% pewny że będzie więc nie chcę ryzykować. W międzyczasie aplikacja zanotowała jeszcze zwis przy ładowaniu ścieżki a licznika nawet nie założyłem jeszcze do roweru :-). 1 Odnośnik do komentarza
Marek Marecki Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 (edytowane) Jestem właśnie po pierwszej jeździe. Przejechałem prostą, dobrze mi znaną traskę 50km, którą wcześniej wprowadziłem jako ścieżkę do licznika aby testować nawigację. Gdy wybierzemy nawigację po trasie na której aktualnie się nie znajdujemy, licznik włącza nawigację dając do wyboru nawigowanie do startu ścieżki lub do jej najbliższego punktu gdy jesteśmy gdzieś w środku. To mi się podoba. Czujniki mocy, kadencji + prędkości i HR sparowane, zaczynam powoli po osiedlowej drodze. Pierwsze co rzuca się w oczy podczas powolnej jazdy to trochę szalejący widok mapy, która obraca się wraz z kierunkiem jazdy. Problem wydawałoby się występujący tylko przy jeździe wężykiem ale niestety czasem też gdy zatrzymujemy się na skrzyżowaniu czy światłach z równoczesną lekką zmianą kierunku ustawienia roweru. Dojechałem do punktu startu i przestaję się bawić mapą. Zaczynam się rozpędzać, patrzę na licznik a tu tak: Power 0, Kadencja 0, HR normalnie. Sprawdzam podłączenie czujników, wszystko jak należy, licznik je wykrył i pokazuje że są połączone. Po przejechaniu kilkunastu metrów na chwilę pojawił się odczyt kadencji i tak co jakiś czas. Krótko mówiąc nie działa komunikacja z miernikiem mocy, kadencja działa przez sekundę raz na minutę, a jak się później okazało już po analizie wykresów z trasy, monitor pracy serca co jakiś czas pokazywał zero. Pomyślałem że może czujnik kadencji ma konflikt z pomiarem mocy (też ma swój czujnik kadencji) ale nawet wyłączenie miernika mocy nic nie zmieniło. Wszystkie te mierniki bez żadnych problemów pracują z ROX 11. Nawigowanie działa całkiem sensownie, czytelnie pokazuje zmiany kierunku a następnie otrzymujemy komunikat co będzie następne np. zakręt w prawo za 2km. Niestety ten komunikat pojawia się na ekranie zasłaniając inne pola zamiast na mapie z nawigacją. Wyświetlanie i obracanie mapy działa bardzo płynnie. Jak na takie gabaryty urządzenia ekran jest zbyt mały. Jakość LCD jest przeciętna, z bliska widać strukturę pikseli ale w czasie jazdy nie zaprząta to głowy, mozna uznać że ok. Jasność wyświetlacza jest przeciętna, ustawienie 'Auto' jest zawsze za ciemne. ręczne ustawienie na maksimum pozwala coś odczytać w bardzo słoneczny dzień ale poziom baterii znika w szybkim tempie. Na szosę najczęściej wychodzę z ciemnymi szkłami i tylko najjaśniejsze ustawienie wyświetlacza wygląda sensownie. Po zakończeniu jazdy mamy dostępne statystyki w formie wykresów z parametrami HR, prędkość, kadencja etc. W sumie fajne ale już znalazłem kolejny błąd polegający na złym oznaczeniu skali na osi pionowej w wykresie HR. Możemy też zobaczyć mapę z przejechaną trasą. Niestety na mapie północ nie jest na górze bo jest obrócona zgodnie z ostatnim kierunkiem jazdy. Jeśli więc zakończyliśmy jadąc na południe to mapa będzie do góry nogami :-). Tak jak pisałem wcześniej, cały czas zacina się obsługa dotykowa a konkretnie gesty przewijania, które po prostu co chwilę przestają działać. Na szczęście da się bez tego obsługiwać licznik przyciskami z boku obudowy. Nie działa też obsługa ekranów przyciskami Di2 znana z ROX 11 czego mi bardzo brakuje bo wcześniej mogłem w ogóle nie dotykać się licznika w czasie jazdy. Powiem krótko. Więcej testować tego shitu mi się już nie chce, oddaję do sklepu, nie mam cierpliwości czekać aż sigma będzie wypuszczać aktualizacje firmware. To jest kompletnie niedorobiony i nieprzetestowany produkt, wypuszczony w pośpiechu na rynek aby zdążyć ze sprzedażą jeszcze w sezonie 2018 i oni chcą za to 1700zł.... Moja rekomendacja: NIE KUPUJ. Edytowane 29 Czerwca 2018 przez Marek Marecki 2 Odnośnik do komentarza
kwiatech Opublikowano 20 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Czesc. Czy majac miernik mocy na lewa i prawa strone to czy rox12 ma mozliwosc wyswietlania aktualnej mocy osobno dla lewej oraz prawej strony? Odnośnik do komentarza
kamsolik Opublikowano 20 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Jak to jest z tym licznikiem? Bubel - jak opis powyzej czy Niezły sprzęt- jak przedstawia Szajbajk 1 Odnośnik do komentarza
mataman Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Za te pieniądze? Lepiej kupić garmina. 1 Odnośnik do komentarza
GBike Opublikowano 22 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 W dniu 20.09.2018 o 20:30, kamsolik napisał: Jak to jest z tym licznikiem? Bubel - jak opis powyzej czy Niezły sprzęt- jak przedstawia Szajbajk Ojciec dyrektor co najmniej od roku nie robi recenzji w sposób obiektywny. Po prostu taka polityka finansowa. 2 1 Odnośnik do komentarza
Marek Marecki Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Jest nowy firmware do ROX 12. Mimo że licznika już nie mam to DataCenter wyświetla mi powiadomienia więc będę na bieżąco 🙂 Z rzeczy, których mi brakowało to sterowanie licznikiem guzkami Di2 z kierownicy. Compatibility with ANT+ remote controls has been added Remote control of the Shimano Di2 is now supported Scaling has been added to the map Zero position calibration of a power meter has been added to the short menu ON/OFF track information has been added Training page indication has been added Presentation of the altitude profile has been improved Turn-by-turn instructions have been improved Komoot integration has been revised GPSies – Authentication has been added Errors in .fit have been fixed (lap times errors) Strava Live segments – You can now sync 100 instead of just 30 segments Firmware update process has been optimized Error with .GPX - Tracks with overlong descriptions have been fixed Error "Power intensity zones graphic chart disappears" has been fixed SIGMA CLOUD LOGIN error has been fixed Odnośnik do komentarza
darek2370 Opublikowano 2 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 witam , wszystkich i mam pytanie , mam sigme rox 12 , wszystko było ok ,ale dzisiaj wyskoczył mi komunikat na trasie , komunikat w czerowonym okienku , niestety nie zdążyłem doczytać bo się zresetowała i wszystkie dane poszły w las , włączył się od nowa , musiałem nawigacje właczyć od nowa i trening , po paru kilometrach stało sie tak samo , za cholerę nie pamietam komunikatu , pomóżcie!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza
Marek Marecki Opublikowano 2 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 4 godziny temu, darek2370 napisał: witam , wszystkich i mam pytanie , mam sigme rox 12 , wszystko było ok ,ale dzisiaj wyskoczył mi komunikat na trasie , komunikat w czerowonym okienku , niestety nie zdążyłem doczytać bo się zresetowała i wszystkie dane poszły w las , włączył się od nowa , musiałem nawigacje właczyć od nowa i trening , po paru kilometrach stało sie tak samo , za cholerę nie pamietam komunikatu , pomóżcie!!!!!!!!!!!!! To był komunikat o tym że wystąpił nieoczekiwany błąd i aplikacja zostanie zamknięta 🙂. Dobrze że ten szajs oddałem do sklepu. Odnośnik do komentarza
darek2370 Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 wnioskuję że wina jest po stronie nawigacji (chodzi o ten błąd) ,bo wyjeżdziłem z nim ponad 1000km na trenażerze i nic się nie działo , stało się to dopiero w terenie . Odnośnik do komentarza
MarcinPalacki Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Rok od premiery, najwyższy model i takie błędy ? A chciałem kupić. Jednak lepiej dopłacić do Garmina 🤠 Odnośnik do komentarza
darek2370 Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 kolega jeżdzi na 1030 i narzeka , ja miałem od poczatku liczniki sigmy , ostatnio rox7 , jeżdziłem z nim rok i nie powiem nic złego na jego temat ,nie miałem z nim żadnego problemu , kupiłem 12stkę na poczatku marca , jeżdziłem na trenażerze i wszystko cacy , czujniki tętna czy kadencji,prędkości itp wszystko ok , wyjechałem w teren ,właczyłem nawigację i problem , wyłaczyłem nawigację i wszystko znów ok , żadnego komunikatu o błędzie, ręce opadają albo coś jest nie tak w ustawieniach. mam paru znajomych co jeżdzą na garminach i połowa z nich narzeka , tak samo jest z sigmą , ufam sigmie bo używam tą firmę o ładnych paru lat i było wszystko ok . dodam na marginesie że poza tymi błedami które wyskoczyły , reszta jest wporządku , obsługa jest prosta , dotyk w jak najlepszym porządku , wyświetlacz tez jest ok ,nawet w słoneczne dni w miarę wszystko widać , czujniki działają dobrze ,połaczenie z czujnikami ok, ani raz mi nie przerwało, nie zawiesiło , odczyty prawidłowe , porównywałem , nawigacja ........ byłem w trasie 3 razy odkąd kupiłem rox12 , jedna trasa 89km nawigacja -rewelacja , druga trasa 168km -rewelacja a wczoraj na trasie kicha , wszystko było ok przez 2 godz i nagle reset , znów spokój przez godzinę i znów reset ,po nastepnej znów reset ,ręce mi opadły . 1 Odnośnik do komentarza
MarcinPalacki Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Ciekawe co na to gwarancja może znają ten błąd Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi