nieuchron Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Cześć, Kupiłem sztycę pneumatyczną z wewnętrznym prowadzeniem kabli. Moja karbonowa rama Scott Scale 610, nie jest do końca przystosowana do takiego prowadzenia przewodu. Kable od przerzutek są prowadzone wewnątrz ramy i od spodu supportu wychodzą otworem B i C, co daje szansę wyprowadzenie kabla od sztycy. Na zdjęciu pokazuje jak wyprowadziłem linkę sztycy otworem C. Ogółem działa, ale będzie wymagało przeróbki ślizgów linek i jest dość ciasno. Obawiam się, że jeśli niczego nie wykombinuję będzie to rzutować na pracę linki przerzutki. Jest jeszcze opcja wyprowadzenia linki sztycy otworem A, tylko otwór wykonany jest pionowo i żeby zachować promień gięcia musiałbym rozwiercić go nieco poziomo. Tym sposobem linki od przerzutek będą szły po staremu, a kabel sztycy będzie miał swój otwór. Czy ktoś z was próbował powiększać otwory w ramie karbonowej? Nie wiem czy to jest dobry pomysł. Nie wiem jak bardzo poprzerywane włókna osłabią support od dołu kolejnym otworem. Generalnie ścianka jest tam bardzo gruba. Ewentualnie mogę rozwiercić ślizg i wyprowadzić linkę od przedniej przerzutki i od sztycy jednym otworem. PS. W załączniku przesyłam zdjęcie otworów i zdjęcie ramy z poprawnie poprowadzonym ślizgiem.
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Ja bym nie tykał i ewentualnie oddał ludziom którzy carbonem się zajmują (na przykład Ci, którzy ratowali ramę @Sziva) Ingerencja w strukturę ramy byłaby dla mnie osobiście ostateczną ostatecznością.
Franz Mauer Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Ja bym wysłał zdjęcie i zapytanie do firm od karbonu. Od razu powinni stwierdzić czy jest to możliwe i czy można robić to w warunkach domowych.
KsD Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Ingerowanie w strukturę karbonu może się źle skończyć. Radzę się skonsultować z firmą która zna się na rzeczy. Bo szkoda żeby przez otwór narobić sobie więcej problemów.
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 www.cyklon.eu Czy tylko ja widzę dwie różne mufy suportu na zdjęciach?
Zbysio Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 @nieuchron czy rower jest na gwarancji jeszcze? Zastanów się dobrze bo szkoda było by stracić takową.
Gość Opublikowano 7 Czerwca 2018 Opublikowano 7 Czerwca 2018 16 godzin temu, SpiderMAN napisał: www.cyklon.eu Czy tylko ja widzę dwie różne mufy suportu na zdjęciach? mufa ta sama tylko na jednym zdjęciu nie ma tego ślizgu do linek i tak to wygląda
Gość Opublikowano 7 Czerwca 2018 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Na jednej focie korba 2x na drugim 1x Może ta sama, ale w dwóch rożnych rowerach :D
nieuchron Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2018 Dzięki za podpowiedź. Na pewno skontaktuje się z ekipą z cyklonu. Rama nie jest już na gwarancji, więc nic nie tracę. Co do mufy, zdjęcie 1 to mufa BB92 a druga fota to BB30. Dwa różne rowery, jeden mój drugi żony. Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi