Skocz do zawartości

Siodełko do jazdy miejskiej rowerem MTB

Myron

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam rower Kross Level B3 z 2016 roku z fabrycznym siodełkiem. W tym sezonie zacząłem spędzać więcej czasu na rowerze w 99% po utwardzonych ścieżkach i tu pojawił się problem z bolącym tyłkiem i dyskomforcie. Zmierzyłem rozstaw swoich kości kulszowych i jest to 12.5cm a sam posiadam 193cm wzrostu i 110kg wagi. Proszę o poradę jakie siodełko mógłbym zakupić w kwocie 100-200 zł z wycięciem aby było wygodne i pasowało do stylu MTB, jaką polecacie szerokość siodełka przy moich wymiarach ?

Opublikowano

potrzebujesz przynajmniej 146mm. Chwalone są siodełka WTB. Mają niezły stosunek cena/jakość. Mają zagłębienie, ale nie wycięcie.
Z ciekawości, w jaki sposób mierzyłeś?
Jeśli nie jeździsz w pampersie, pora zacząć ;)

Opublikowano

Pomiar robiłem najprostszym sposobem, czyli siadłem na dłoniach i wyczułem kości. Chciałbym uniknąć pampersa, gdyż moja jazda jest głownie miejska wieczorami ok 25-30km dlatego szukam wygodniejszego siodełka niż seryjne gdyż w tym momencie po ok 20km odczuwam już dyskomfort.

Opublikowano

Znam ten ból bo tez usiłuję przyzwyczaić tyłek do twardego siodełka. Jak przesadzisz z szerokością tyłek nie będzie bolał, ale obetrzesz uda...
Jeśli definitywnie nie chcesz pampersa potrzebujesz grubszej wyściółki. popatrz na WTB Pure/WTB Rocket

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem z jakiego jestes miasta ale rozejrzyj sie po sklepach rowerowych czy nie mozna w nich wypozyczyc siodelka na test...Umnie we wroclawiu jest kilka takich sklepow z siodlami WTB czy SELLE ITALIA i niema problemu zeby na tydzien wypozyczyc siodla  wplaca sie kaucje i tyle....A jak bys chcial mam na sprzedaz SELE ROYAL SCIENTIA A3- praktycznie nowka:)