Skocz do zawartości

RockShox Dart 2 - ile wlać oleju ?

majkel35

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Sytuacja dość nietypowa i potrzebuje Waszej pomocy. Tydzień temu znajomy podrzucił mi całe pudełko z częściami od amortyzatora Rock Shox Dart2, który nie był używany minimum 9 lat. Zabrał się za jego serwis, niestety słomiany zapał sprawił że mu się odechciało. Dysponuje w domu olejami Rock Shox PitStop 5WT i 15WT i postanowiłem poskładać wszystko do kupy - poradników w internecie jest multum, więc nie powinno być to problemem. Jednak pojawił się problem, bo nie wiem ile potrzeba oleju - większość plików ze strony SRAM przestało działać, a informacje na różnych stronach są bardzo rozbieżne i wszystko zależy od skoku amortyzatora.

Czytałem że wychodziły w trzech wersjach 80,100 i 120mm - dobrze doczytałem? Zmierzyłem długość goleni do miejsca przetarcia i wychodzi około 112mm, czy to oznacza że jest to wersja 120mm ? Znalazłem coś takiego https://biketechtools.com/forks/oil-volumes/rockshox/oil-chart/148 z czego wychodzi że 120mm wymaga 109ml 5WT i 10ml 15WT, jednak rok 2011 się nie zgadza, bo amortyzator ma minimum 8-9lat ... jestem w kropce.

34497010_233878214041255_245950985236853

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

Nie wiem, jak Ty mierzysz te 112mm, ale ze zdjęcia wynika, że początek pomiaru liczysz nie od wartości "0" na linijce, ale od jej początku. Ustaw "0" na miejsce, od którego mierzysz. Przy obecnej metodzie masz na oko 4mm przekłamania.

Czyli jeśli do tych 112mm dodasz te 3-4mm, to masz 115-116mm, a to może wskazywać na wersję 120mm.

Opublikowano

Nie dopisałem tego, linijka była położona orientacyjnie, zdjęcie jest lekko pod kątem. Wychodzi dokładnie 113mm. W takim przypadku ile oleju wchodzi do niego, bo przejrzałem wiele stron i nie mogę odnaleźć odpowiedzi, w jednych miejscach jest podane 150ml w innych 93ml ... jeszcze gdzieś znalazłem 106ml :/

Opublikowano

Tu masz instrukcję:

https://sram-cdn-pull-zone-gsdesign.netdna-ssl.com/cdn/farfuture/4HHED10yo6lGmAZ35393NlOpgJWL58z3a3MJhK6Fb_c/mtime:1372788191/sites/default/files/techdocs/2011-dart-technical-manual.pdf

Według tej instrukcji, jeśli nie masz  tłumienia kompresji, to wlewasz 150ml, a jeśli masz "turnkey" to dla skoku 80-100mm wlewasz 93ml, a dla skoku 120mm 109ml.

Po samych obrazkach w  instrukcji powinieneś dojść co i jak.