Skocz do zawartości

Opony MTB - szosa/teren

Peetrovsky

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Było już kilka takich tematów, zrobiłem research, jednak mam kilku kandydatów wśród których nie potrafię wybrać z uwagi na niewielkie doświadczenie. Potrzebuję opon, które będą na tyle uniwersalne, żeby poradzić sobie ze stosunkowo łatwym terenem oraz będą miały małe opory toczenia na asfalcie. Chciałbym również poprosić o radę, czy wybrać 27,5x2,10 czy 27,5x2,25 (zależy mi na kompromisie pomiędzy szosą a terenem z przewagą terenu). Nie wiem jaka jest różnica w jeździe na asfalcie pomiędzy jednymi i drugimi oponami, bo najwyżej co miałem to 2,00. 

Z przeglądu poprzednich wątków w oczy rzuciły mi się:

- Vittoria Saguaro

- Schwalbe Smart Sam

- Continental Race King

A może jeszcze coś? 

Chciałbym, żeby budżet kompletu opon zamknął się w +/i 150zł, ale mogę dopłacić jeśli będzie naprawdę warto.

Z góry dziękuję Wam za odpowiedź.

Podepnę się pod temat również szukam opon w rozmiarze 29, teraz mieszany asfalt ,szutry, las. Obecnie założone opony bontragera przód 2.3 tył 2.2. Byłem już skłonny zamawiać race kingi ze względu na cenę lecz widząc je na żywo trochę przeraził mnie niski bieżnik obawiam się ,że będą podatne na przebicia.

Kazdy chwali swoje . ja na schwalbe racing ralph 2.0 robie trasy rzedu 130km w roznym terenie i bardzo je sobie chwale jak i na polnych drogach szutrach tak i na asfalcie . zrobione 1000km w roznym terenie zadnego kapcia. jezdze na detkach 

Edytowane przez revolta1
6 minut temu, revolta1 napisał:

Kazdy chwali swoje . ja na schwalbe racing ralph 2.0 robie trasy rzedu 130km w roznym terenie i bardzo je sobie chwale jak i na polnych drogach szutrach tak i na asfalcie . zrobione 1000km w roznym terenie zadnego kapcia. jezdze na detkach 

zgodzę się tyle ,że to już chyba inna półka cenowa

Dokladnie mowie o performace. Bo taka chcialem i nie ze wzgledu na cene tylko dlatego ze ona mniej sie sciera na asfalcie i jezdze na detkach . dlatego wybor padl na nia . jezdze rekracyjnie. Bardziej "podrozniczo" 100-150km zwiedzania poruszania sie lasami . asfaltami itd .i opony daja rade 

Panowie założyłem dzisiaj nowy zestaw conti race king w rozmiarze 29x2.2 , przeszkadza mi troszkę ,że z przodu opona wydaje się strasznie wąska. Czy to tylko złudzenie czy opony conti są węższe? Czy modele x-king i mountain king  2.2 też tak wąsko wyglądają? 

zastanawiam się czy nie wsadzić na przód mountain kinga 2.4 http://allegro.pl/continental-mountain-king-sport-opona-29x2-40-i7391646338.html  , a na tyle zostawić RK 2.2 nie wiem tylko czy 2.4 zmieści mi się bez problemów w obręcze 19c i rock shoxa recona.

Edytowane przez bongkox