Skocz do zawartości

Korba 3x9 a kaseta 8 rz.

mlody2804

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam Krosa level r1 2017. Jestem zafascynowanym amatorem jazdy po bezdrożach, lasach, ale również bardziej niedostępnych terenów z korzeniami, nierównościami itp. Osprzęt 3x8 z altusem z tyłu i zmienioną na deore lx prz. przednią. Obecnie zainwestowałem w amorek powietrzny. Do tego chcę nieco zmodernizować napęd. I tu zaczynają się problemy laika. Nie stać mnie (zwłaszcza po wymianie amortyzatora) na kompletną zmianę napędu 3x9 np alivio. Chcę to robić stopniowo zaczynając od korby i supotru. zostawiając tył ( kaset altus 8 rz., przerzutka altus RD-M370-SGS). Moje pytanie: czy mogę dać korbę 3x9 i czy będzie to działać na łańcuchu 8 rzędowym oraz czy możecie mi pomóc podjąć decyzję kwadrat, octa, hollowteh, zaznaczając że jestem na początku jazdy terenowej jako takiej, waga  roweru nie odgrywa dla mnie znaczenia a i zastanawiam się czy odczuje różnicę między sztywnością octa a hollowteh. Polecicie coś? P.S. Muszę wymienić bo mam pokrzywioną korbę.

Jak najbardziej możesz taki myk zrobić.
Polecam poszukać korby na osi zintegrowanej np. używanej FC-M532, M590 czy nawet coś nowszego. Jak poszukasz, to kupisz dobrze utrzymana używkę w przystępnej cenie.

Wielkie dzięki za odpowiedź. Myślałem bardziej o korbie alivio z serii 4000. Z używanymi częściami jest o tyle problem, że nie potrafię jeszcze patrząc na stan mojej wiedzy, określić czy wszystko jest ok.

Człowiek kupuje niby górski rower za 2000 zł. Zaczyna jeździć i szybko przekonuje się, że dużo trzeba pozmieniać. Pierwsza poszła przerzutka przednia turney ty700 (nadająca się moim zdaniem do jednego przejechania i stwierdzenia, że szybko trzeba zmieniać 😉 ), teraz stara deorka lx daje dużo większą możliwość przełożeń i nie trzeba jeździć ze śrubokrętem :). przy tej klasie roweru nie chcę bawić się w wymianę całego napędu. Myślę, że jest wiele ludzi z podobnym dylematem. max to 3 na 8 zmieniając właśnie przód na hollowteh oraz tylną kasetę np na 8 rzędowe alivio (gdy ta dokończy żywota) deorka RD M591 albo m592 o ile podejdzie (pytanie do Was), 

Pewnie skusze się na takie rozwiązanie. Dzięki serdeczne. Zastanawiam się jeszcze nad tym czy bardzo odczuwalne jest założenie tylnej prz. z systemem shadow. Pomijając profil. Czy sprężyna w alivio 4000 z systemem shadow będzie dużo mocniejsza niż ta w deorce m591? A co dla zwykłego pochłaniacza bezdroży ważne na pewno, shadow trudniej wyregulować.

Edytowane przez mlody2804
1 godzinę temu, mlody2804 napisał:

A co dla zwykłego pochłaniacza bezdroży ważne na pewno, shadow trudniej wyregulować.

Bzdura...

1 godzinę temu, mlody2804 napisał:

Czy sprężyna w alivio 4000 z systemem shadow będzie dużo mocniejsza niż ta w deorce m591?

Będzie lepsza i trochę mocniej napnie łańcuch, ale radziłbym Deore na Alivio bym nie zmieniał.

Też tak myśle. Dzięki serdeczne za sugestie. A nie zamierzam zmieniac deorki na alivio tylko zastanawiam sie ktorą kupic alivio 4000 czy deorke 591?

A nie myślałeś by iść od razu w 10? Korba 10b spokojnie się zgra z resztą. U siebie mam 3x8 - korba 615, przednia przerzutka 611, łańcuch 9b. 

7 godzin temu, mlody2804 napisał:

deorka RD M591

Moja żona ma u siebie w rowerze fitness, cudów wianków nie wyczynia a przerzutka i tak często się rozregulowuje. Nie znam się ale może z 592 jest lepiej? Albo używka slx? Niewiele droższa jest m6000 a jeśli nie chcesz iść w 10b to zgraj to z manetkami od Srama. Albo w ogóle postaw na Srama. Na Alle są np. nówki X9 3x9 za 170, te stare, srebrne z monitorkami w obejmach (sam nad nimi myślałem jednak idę w 10b) ale też i inne. Nie ważne co wybierzesz, na twoim miejscu najpierw pozbierałbym sprzęt a wymieniał dopiero po zajechaniu - czyli pewnie na zimę bo szału z jakością tego co masz nie ma.

Srama nie znam, tzn wiem co i jak ale nigdy nie rozważałem. Moj cel na ten rower to doprowadzenie roweru do poziomu alivio, ale to stopniowo, a wiadomo jeszcze piasty, obręcze, itp itd. Tylko ze trzeba w pewnym momencie postawic pytanie o oplacalnosć modyfikowania levela za 1700 zł. Gdzieś granica musi być (chociaż?) 

13 godzin temu, mlody2804 napisał:

Gdzieś granica musi być (chociaż?)

Kross "twierdzi", że górna to R6 2017 - geo takie samo jak i materiał - przynajmniej według specyfikacji. Ale i tak z amorkiem już go przeskoczyłeś. Pytania są takie - czy potrzebujesz bardziej miękkich biegów i czy stopniowanie kasety ci odpowiada? W 8b masz do 34z (w 9b - 36) i jeśli dzięki temu wjeżdżasz bez problemów i przepychania wszędzie i dalej nie chcesz się pchać w 10b to może poszukaj jakichś leżaków magazynowych. A jeśli nie Sram i Sh to może znajdziesz Sasch'a - dużo lepsze niż Sh ale też kompatybilne z japońcami. Ja zmieniam właśnie z braku 36 (pomijam fakt, że sprzęt jest zajechany).

36 minut temu, Medzamir napisał:

Kross "twierdzi", że górna to R6 2017 - geo takie samo jak i materiał - przynajmniej według specyfikacji. Ale i tak z amorkiem już go przeskoczyłeś. Pytania są takie - czy potrzebujesz bardziej miękkich biegów i czy stopniowanie kasety ci odpowiada? W 8b masz do 34z (w 9b - 36) i jeśli dzięki temu wjeżdżasz bez problemów i przepychania wszędzie i dalej nie chcesz się pchać w 10b to może poszukaj jakichś leżaków magazynowych. A jeśli nie Sram i Sh to może znajdziesz Sasch'a - dużo lepsze niż Sh ale też kompatybilne z japońcami. Ja zmieniam właśnie z braku 36 (pomijam fakt, że sprzęt jest zajechany).

Mi z tyłu puki co 8 przełożeń pasuje, chce jak na razie wymienic jedynie korbe bo musze i o ile z tego co napisane jest wyżej kobra 3x9 i kaseta 8 zagrają ze sobą bez problemu, zdecyduje sie na wymianę na hollowtecha np alivio z 3 blatami. Do tego tylna przerzutka deore 591 lub alivio 4000 i starczy. Wolę zainwestowac jeszcze w koła i lepszą oponę. 

Witam, podłącze się do tematu. Od roku mam rower trekkingowy, system 3x8. Przerzutka przednia shimano tourney, tylna shimano alivio, korba kwadratowa. Sprzęt nie służy mi do jazdy wyczynowej, ale co dzień jeżdżę nim do pracy, a w wolne dni robię sobie  wycieczki, cało dniowe; bądź kilku dniowe. Na początek, chciałbym wymienić korbę na https://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/trekking/korby/korba-shimano-deore-fc-m591-48-36-26-czarna-175mm-36275.html pytanie czy będzie ona grała z resztą podzespołów? Docelowo chciałbym wymienić cały osprzęt na deore, oczywiście stopniowo... Pytanie czy można po kolei wymieniać sprzęt; jeśli tak to w jakiej kolejności? Czy jestem zmuszony czekać, aż skompletuję cały set i dopiero wtedy go wymieniać? Za wszelkie niejasności przepraszam jestem amatorem. Michał 

Skoro w moim przypadku korba 3x9 ma zagrac z kasetą 8 to tutaj też chyba nie powinno byc problemu... Ta korba deore tez jest 3x9. Ale myslę, że powinien wypowiedzieć się ktoś mądrzejszy,:-)