Skocz do zawartości

Gravel - rama, budowa

kub3k

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

uzbierałem trochę części bo miałem robić upgrade Tribana T100 (dostałem na urodziny od drugiej połówki i tak nie chciałem od razu sprzedać) :) ale tak sobie pomyślałem, że w sumie to mało zostanie oryginału i może by tak gravela zrobić. Napęd mam Sore - korba 50/34 170mm, kaseta 11-34 cshg400, przednia i tylna przerzutka sora (R3000) (tył GS) i klamkomanetki Sora ST-3500. 

Tribanem zrobiłem w mc już 1k km, większość szosa ale zdarzało się po leśnych dróżkach :) 

Na ten moment myślę o 

https://biostern.abstore.pl/ramy-set-accent-furious-m-srebrno-czarny,c107,p2413,pl.html (raczej będę szukał czarno/pomarańczowy)

podoba mi się też Cube SL Road ale to jest rama fitness (?)  + widelec Cube, plusem, że sprzedawca z Krakowa więc może uda się dogadać rabat.

Lub co polecacie do max 1500zł?

Edytowane przez kub3k

Gravele mają różne geometrie. Jeżeli masz możliwość zobaczenia ramy cube na żywo to sprawdź jaki jest rozstaw tylnich widełek przy suporcie (jak duża oponkę tam upchniesz).

Accent w wersji gotowej jest na oponach 38c, na forum jest kilku posiadaczy mogą ci podpowiedzieć jaka max oponka by weszła.

32 minuty temu, noren napisał:

O, od dawna chciałem zobaczyć projekt na Octabe One Kode, wygląda na spoko opcje w stylu 'steel is real' a nikt jeszcze nie podlapal.

https://www.olx.pl/oferta/octane-one-kode-gravel-przelaj-stalowy-lekkie-kola-CID767-IDsK35d.html

ktoś zrobił :) 

Godzinę temu, Nath_147 napisał:

Accent w wersji gotowej jest na oponach 38c, na forum jest kilku posiadaczy mogą ci podpowiedzieć jaka max oponka by weszła.

Ja raczej celuje w 35c, nadal zależy mi mocno na szosowych osiągach :) 

One Code 700c za 1099zł na 7anna, ale niedostępne :( jest jeszcze https://7anna.pl/product-pol-10265-Rama-i-widelec-Octane-One-Gridd-700c.html znalazłem za 1500zł ale czerwona, wolałbym czarną :P mocowanie pod hydrauliczne hamulce, ale mechaniki też dadzą radę?

Nigdy nie miałem stalowej szosy

Nie ma różnicy czy hydrauliczne czy mechaniczne, mocowanie będzie takie samo.

Dodatkowo jeszcze sztywne osie, spory plus, ale będzie się wiązał ze wzrostem kosztów całego projektu (droższe koła).

1 godzinę temu, Nath_147 napisał:

Nie ma różnicy czy hydrauliczne czy mechaniczne, mocowanie będzie takie samo.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

o to super :) napisałem do sklepu kiedy będzie czarna Octane Gridd w rozmiarze M.

Jeszcze może Planet X London Road, ale teraz nie ma rozmiaru (zostały tylko S, ja planuje M - 173 wzrostu, noga 81)

Octane Gridd - tylko czerwone :( czarne nie ma u producenta, pewnie z Kode taka sama sytuacja

London Road - w lipcu mają być

Edytowane przez kub3k

Mam złożonego gravela na ramie Cube SL Road. Da się jeździć, ale geometria jakas nie taka, 

rama jest ciężka, widelec alu. Docelowo będę zmieniał.

Przeszukałem już chyba cały internet jeśli chodzi o gravelowe ramy i wielkiego wyboru nie ma.

Jak są fajne rzeczy to w Stanach, albo za grube miliony.

Octane Gridd na zdjęciach wyglądają super, ale nigdzie w necie nie można znaleźć nic na nich poskładanego.

Jakby to było sprawdzone, to byłby mój pierwszy wybór, ale jakoś tak mi te spawy grubo wyglądają, przydałoby się pare niezależnych recenzji.

BTW na allegro są różne kolory.

W 1500 najpewniejszy wybór to chyba Accent Furious, ewentualnie coś z Planet X.

Ja będę chyba celował w Kinesis Tripster AT. Ale to dwa razy taki budżet.

9 minut temu, Nath_147 napisał:

Słabo szukałeś

http://octane-one.com/gridd-ride-it/

Fajne prowadzenie linki do przerzutek.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

No ale przecież to jest od producenta. Chodzi mi o coś poskładanego przez zwykłego użytkownika. To są zdjęcia reklamowe.

Jest tylko jedna wzmianka na rosyjskim forum o jakimkolwiek custom buildzie i to wszystko.