Marcin_b91 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Witam forumowiczów! Przymierzam się do zakupu komputerka rowerowego i mój wybór padł na Garmina Edge 520. Chciałbym się dowiedzieć od osób używających jak się sprawuje w mtb, czy wyświetlacz jest czytelny przy jeździe po nierównym terenie oraz jak się sprawuje prowadzenie po ścieżce w lesie, daje radę? Nie gubi sygnału GPS? Druga kwestia to pas do pomiaru tętna w wersji Bundle - co to jest dokładnie za model pasa? Do tej pory jeździłem z pomiarem na nadgarstku (Polar M430) i będzie to pierwszy pas. Nie mogę znaleźć informacji co to dokładnie za model pasa a co za tym idzie jakie ma opinie. Czy jest to zwykła "chińszczyzna" z dolnej półki Garmina czy można go wykorzystać spokojnie do treningów interwałowych i nie martwić się, że wskazania są nadto zawyżane/zaniżane. Proszę o opinie! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza
eathan Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Co prawda nie mam 520 ale 820. Jednak wizualnie to chyba to samo więc się wypowiem bo używam na MTB. 1. Wyświetlacz Jazda w słońcu daje rade bez problemu. Widać wszystko. Jazda po lesie w cieniu w połączeniu z ciemnymi okularami - nie widać idealnie. Myślę o kupnie fotochromów. 2. Sygnał Nie zdarzyło mi się aby gubił sygnał. Odnośnik do komentarza
Marcin_b91 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Jeszcze mnie nurtuje ten pas hr w zestawie z 520. Jest sens zawracać sobie nim głowę? Obecnie korzystam z Polara M430 i jeśli chodzi o puls jest tragicznie.. Dzisiaj robiłem interwały na trenażerze w domu czyli warunki idealne dla pulsometru i efekt jest taki, że w segmentach odpoczynkowym miałem tętno wyższe niż w interwałach wysiłkowych.. Tak naprawdę to puls skakał do góry dopiero jak skończyłem interwał wysiłkowy stąd pytanie czy jest sens dopłacać do wersji bundle? Odnośnik do komentarza
RadS Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Pas HR w wersji bundle to "Premium heart rate monitor", czyli wyższy model Garmina. U mnie wskazania tętna wydają się odpowiednie. Nie zdarzyło się też, żeby zgubił połączenie. Odnośnik do komentarza
Marcin_b91 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Dzięki Panowie za odpowiedzi. To tak jeszcze kończąc, dwie słabe strony (wady) 520tki? Odnośnik do komentarza
RadS Opublikowano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 -Brak pełnowartościowej nawigacji, tzn. "turn-by-turn" - nie da się ustawić celu korzystając tylko z urządzenia, a tam gdzie nawet jest to możliwe (powrót do miejsca startu), to 520 pokaże tylko kierunek jazdy, nie dokładną trasę. Więc nawigacja tylko na podstawie plików przygotowanych wcześniej na komputerze i przerzuconych na 520 -Mała ilość wolnej pamięci, coś koło 50MB. Wystarcza to na wrzucenie mapy OSM prawie całego Mazowsza, ale więcej już nie W gratisie trzecia wada -Mamy 2018 rok (tak, wiem że 520 jest jakoś z 2015) i jednak urządzenie mogłoby być bardziej responsywne np. przy zmianie wyświetlanych danych, zwłaszcza mapy. Ale jeśli jest to celowy zabieg żeby bateria działała tyle ile działa, to zwracam honor Powyższe nie zmienia tego, że jestem bardzo zadowolony z zakupu Odnośnik do komentarza
Marcin_b91 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Z tą nawigacją jestem świadomy. Jeżdżę "góralem" po lasach i nawigowanie "po kresce" w zupełności mi wystarczy. No dobra, to decyzja została podjęta Dzięki! Odnośnik do komentarza
snake Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Dołącze się do tematu żeby nie śmiecić, czy każdy Edge 520 ma opcje Języka Polskiego? Zastanawiam też się nad 520 plus i czy może ktoś już wie czy tam można ustawić Polski? Odnośnik do komentarza
edmundo Opublikowano 3 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Sam niedawno kupiłem Edge 520. Nie widziałem, żeby ktoś o tym pisał więc dorzucę. Jak dla mnie ogromną zaletą jest fakt, że ten licznik potrafi wykrywać trenażery działające po ANT+. Daje rade wykryć nawet trenażery z Misuro B+ a jego wskazania (mocy i kadencji) są bardzo zbliżone do tego co pokazuje ZWIFT. Jak dla mnie daje to tyle, ze mogłem anulować subskrypcję ZWIFT'a bo jestem w stanie zrobić podobny trening opierając się na samym liczniku. Dzięki temu co miesiąc dość drogi licznik stopniowo mi się zwraca. Unikam też ryzyka, że pewnego dnia ZWIFT stwierdzi sobie, że mój trenażer to wiocha i przestanie go obsługiwać. Licznik cały czas będzie do obsługiwał. Odnośnik do komentarza
Marcin_b91 Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 No właśnie sie zastanawiałem jak będzie z trenażerem bo sam uzywam bkool smart pro 2. Co do licznika to właśnie do mnie jedzie ale jednak postawiłem na 820 ze względu na nawigację:) Odnośnik do komentarza
konkan Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Witajcie. Podobnie jak @marcin_b91 przymierzam się do zakupu 520-tki. Mam dwa pytania: 1. Czy można skalibrować pomiar mocy podczas jazdy? 2. Czy można dodać do ekranu profil trasy? Chciałbym na jednym ekranie widzieć profil oraz cztery wartości (moc, kadencja, prędkość, czas) Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza
Antyszprycha Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 1 godzinę temu, konkan napisał: Witajcie. Podobnie jak @marcin_b91 przymierzam się do zakupu 520-tki. Mam dwa pytania: 1. Czy można skalibrować pomiar mocy podczas jazdy? 2. Czy można dodać do ekranu profil trasy? Chciałbym na jednym ekranie widzieć profil oraz cztery wartości (moc, kadencja, prędkość, czas) Z góry dzięki za odpowiedź. 1. Tak 2. Nie - ekran możesz mieć podzielony ale na tej zasadzie, że na 1 stronie widzisz ustawione przez siebie wartości a na drugiej (jej przełączenie odbywa się za pomocą guzika/ekranu dotykowego/pilota garmina) profil trasy Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi