molik.pawel Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Cześć Wymieniam MTB na karbonowy i mam te dwa do wyboru. Doradźcie co o tym myślicie. Głównie chodzi mi o to, że nie znam Magury. Znowu Kreidler ma o klasę wyższą grupę osprzętu. Różnica w cenie między nimi do wzięcia wynosi 1200 zł. Spec droższy. No i Kreidler waży 9,7 kg a wagi speca nigdzie nie idzie znaleźć. Poniżej linki do specyfikacji. https://www.specialized.com/pl/pl/mski-epic-hardtail-comp-2x/p/133924?color=239820-133924 https://kreidler.pl/katalog/kreidler-stud-29-carbon-team-replika-shimano-xt-2x10-disc-rower-gorski/ Doradźcie coś po muszę się szybko decydować. Pozdro Odnośnik do komentarza
poohdell Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Ten Spec waży ok 11 kg. Teoretycznie więcej, pod warunkiem że waga Kreidlera jest prawidłowa (a w to wątpię). Brałbym Speca. Osprzęt niby gorszy, ale Reba, no i rama - bardzo dobre oceny za sztywność, tłumienie, zwrotność itp. Odnośnik do komentarza
molik.pawel Opublikowano 5 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Waga Kreidlera jest wg mojej wagi więc się zgadza. Odnośnik do komentarza
poohdell Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 49 minut temu, molik.pawel napisał: Waga Kreidlera jest wg mojej wagi więc się zgadza. Aha, no to nieźle. A może warto byłoby gdzieś się do tego Speca przymierzyć po prostu? Spec rocznik 2018 jakby nie patrzeć. No i , no cóż, Spec to Spec, czyli marka. O ile to jakis argument dla Ciebie. Odnośnik do komentarza
molik.pawel Opublikowano 5 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 No właśnie to jest główny argument, że Spec to marka. Dodatkowo Reba dobry amor, Magury nie znam. Z drugiej strony ten Kraidler ma fajną geometrię, jest w miarę lekki i ma lepszy osprzet. I marka mało znana. Jak lepkie łapy będą widziały obok siebie speca i kreidlera, to w pierwszej kolejności wezmą Speca. Tak jakoś też patzrę na to. Odnośnik do komentarza
poohdell Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Jeszcze co do osprzętu - Spec 2*11, a Kreidler 2*10. Co do hamulców - moje osobiste doświadczenie co do Magury mówi, że chyba lepsze te niż zwykłe Deore (m6000). Ale ja jestem skrzywiony i brałbym Speca - nawet jak popatrzeć na sam wygląd. Odnośnik do komentarza
molik.pawel Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Byłem dziś oglądać Speca i rzeczywiście fajny jest ale jego waga to 11,5 kg. Rower za 12 waży tyle... To chyba całkiem sporo. Co o tym myslicie ? Odnośnik do komentarza
cywil Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Cześć. Mam Speca Epica z 2017 roku. Zrobiłem na nim ponad 3,2 tys km po lasach asfaltach, górkach i po schodach na ramieniu na 3 piętro każdego dnia. jak miałbym brać kolejny rower to szarpałbym jak Reksio szynkę oczywiście rocznik młodszy. W swoim wymieniłem zębatkę w korbie na owalną 32 i teraz wiem że ja nie mam siły hehe. Reszta napędu działa tak dobrze że jeszcze się nie nauczyłem regulacji... Na przeglądzie wiosennym po przejeżdżonej połowie zimy (dzień w zień) pieniędzy nie chcieli bo do roboty nic nie było. Sprawiedliwie dodam że praktyki w kolarstwie nie mam zbyt dużej więc to subiektywna opinia, ale Speca polecam Odnośnik do komentarza
molik.pawel Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza
marcin.jka Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zdecydowanie Kreidler, bardzo dobra marka, Magura to świetny amor, nie ma się nad czym zastanawiać...jedynie to trzeba geo przeanalizować. Jeśli Kreidlera nie podejdzie, to szukać innego roweru, spec jest koszmarnie drogi za to co oferuje. Odnośnik do komentarza
molik.pawel Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Z tym się zgadzam. Ale mogę go mieć w bardzo dobrej cenie. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Magura to dobry amor dotychczas serwisu w Polsce nie było i trzeba słać do Niemiec. Odradzam. Odnośnik do komentarza
dfq Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 2 godziny temu, molik.pawel napisał: Byłem dziś oglądać Speca i rzeczywiście fajny jest ale jego waga to 11,5 kg. Rower za 12 waży tyle... To chyba całkiem sporo. Co o tym myslicie ? No sporo, bo aluminiowy Chisel Expert 2018 za 8 kafli waży 11,1kg (M-ka). Wiadomo że Speca się nie kupuje za cenę katalogową. Ja ostatnio urwałem ponad 17% Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi