Skocz do zawartości

Rama na gwarancję

Emtibi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam! Całkiem nie dawno zauważyłem pęknięcie na ramie karbonowej. Nie miałem pojęcia skąd się wzięło, ale najprawdopodobniej od uderzenia. Trek nie uznał gwarancji ale wiedziałem że może tak być. Kiedy rama wróciła dołączony był do niej rachunek za ekspertyzę (280zł). Pierwszy raz się z tym spotykam. Mój kolega też niedawno oddawał ramę i również nie uznali gwarancji, ale żadnej opłaty za ekspertyzę nie było. Czy to normalne? 

Edytowane przez Emtibi
Opublikowano

A ten kolega to tez oddawał rame Treka ?

Opublikowano

Polecam zapoznać się z warunkami gwarancji.

Zapewne uszkodzenie było mechaniczne i Trek tak dokładnie uznał w ekspertyzie.

Jeśli w warunkach gwarancji jest napisane jakie uszkodzenia kwalifikują się do naprawy gwarancyjnej, a jakie zgłoszenie jest niezasadne, to raczej mieli Cię prawo obciążyć kosztami ekspertyzy.

Opublikowano
1 godzinę temu, .::Piotr::. napisał:

A ten kolega to tez oddawał rame Treka ?

Tak dlatego się zdziwiłem...

Godzinę temu, SpiderMAN napisał:

Polecam zapoznać się z warunkami gwarancji.

Zapewne uszkodzenie było mechaniczne i Trek tak dokładnie uznał w ekspertyzie.

Jeśli w warunkach gwarancji jest napisane jakie uszkodzenia kwalifikują się do naprawy gwarancyjnej, a jakie zgłoszenie jest niezasadne, to raczej mieli Cię prawo obciążyć kosztami ekspertyzy.

Zgadza się tylko, że to trochę bez sensu bo nie miałem pojęcia skąd to pęknięcie. Mogło być to uszkodzenie mechaniczne i też nie z mojej winy.

Opublikowano

Przeczytaj dokładnie ich ekspertyzę, musieli to wyjaśnić.

Generalnie zamiast pisać do nas, trzeba było kontaktować się z ich supportem...

Opublikowano
17 godzin temu, Emtibi napisał:

Tak dlatego się zdziwiłem...

To faktycznie dziwnie, a oddawaliście na gwarancję w taki sam sposób? tzn w miejscu gdzie kupiłeś jeśli to był sklep stacjonarny czy bezpośrednio do treka wysłałeś? Może jest kilka serwisów w Polsce? U mnie przy sprzedaży telefonów to generalnie pierwsza ekspertyza jest za free nawet jak ktoś wie że np telefon mu spadł czy został zalany, za drugą już trzeba płacić...

Opublikowano
1 godzinę temu, .::Piotr::. napisał:

To faktycznie dziwnie, a oddawaliście na gwarancję w taki sam sposób? tzn w miejscu gdzie kupiłeś jeśli to był sklep stacjonarny czy bezpośrednio do treka wysłałeś? Może jest kilka serwisów w Polsce? U mnie przy sprzedaży telefonów to generalnie pierwsza ekspertyza jest za free nawet jak ktoś wie że np telefon mu spadł czy został zalany, za drugą już trzeba płacić...

Ten sam sklep i też Trek. Model tylko trochę wyższy