Skocz do zawartości

Wymiana korby

komeea

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniam korbę na hallowtech 2 z kwadratu, kupiłem support i wszystko pasuje ale zmieniam też korbę.Moje pytanie brzmi czy jak miałem korbę 42-34-24 i jak zmienię na 38-28 to będzie to dobrze działać czy zęby korby mogą ocierać o ramę?

Jestem nowy, więc witam wszystkich!

Mam trochę podobne pytanie, dlatego zapytam tutaj zamiast tworzyć kolejne wątki.
Mam obecnie 3x9, chciałbym zmienić korbę na FC-M6000  34-24 (lub większe) - docelowo 2x10.  
Obecnie jeżdżę praktycznie na 40T, a z tyłu w przedziale 5-9, gdzie 9 rzadko, raczej na długich prostych i zjazdach.

Chcę wymienić bo

• obecny suport (Octalink) się wykrzywił,
  • nie wiem czy kiedykolwiek korzystałem z najmniejszego blatu
  • upgrade zawsze fajna sprawa

Jakie przełożenia z przodu byście mi polecali?
Z tyłu myślałem chyba o standardowym 11-42.

Po tym upgrade (2x9) pojeżdżę może 2-3 miesiące i zacznę grzebać przy tylnej osi.

P.S.
Obecny bębenek bez problemu pomieści 10s?

Pzdr.

Pobaw się tym kalkulatorem i ci wyjdzie jakie zębatki na korbie

http://www.gear-calculator.com/

Kluczy mieć nie trzeba bo są serwisy, chyba że się mieszka z dala od takowych. Jedynie co to ludziska narzekają na suporty SH i wolą nasze Accenty, które przy okazji są droższe. Choć moje SH mają ponad 2000km i jak na razie bez luzów.

Edytowane przez Medzamir
2 godziny temu, komeea napisał:

Jeśli chcesz zmienić korbę na  FC-M6000 to musisz zmienić także support na BSA hallowtech 2 a to wiąże się z kolejnymi wydatkami na klucze, oczywiście jeśli ich nie posiadasz.

Tak wiem, ale bez przesady w porównaniu do samej korby np, to mały wydatek.

47 minut temu, Medzamir napisał:

Pobaw się tym kalkulatorem i ci wyjdzie jakie zębatki na korbie

http://www.gear-calculator.com/

Kluczy mieć nie trzeba bo są serwisy, chyba że się mieszka z dala od takowych. Jedynie co to ludziska narzekają na suporty SH i wolą nasze Accenty, które przy okazji są droższe. Choć moje SH mają ponad 2000km i jak na razie bez luzów.

Dzięki, sprawdzę.

Tzn, że jak podjadę do sklepu rowerowego, to użyczą mi klucza i będę mógł na podwórku dokonać wymiany czy jak, bo raczej klucza mi nie pożyczą 🤔
Chyba, że sugerujesz oddanie roweru do serwisu na wymianę. To już wole kupić klucz, bo pewnie nie raz jeszcze go rozkręcę.

Myślałem o SM-BB52 lub BB-MT800.

2 godziny temu, bubs0n napisał:

Chyba, że sugerujesz oddanie roweru do serwisu na wymianę.

O to to. Idealne rozwiązanie dla leniwy i dwuleworęcznych ;). Ale jak wiesz, że podołasz to kupuj narzędzia.