Skocz do zawartości

Ultra lekki hardtail z Chin, co dobrać?

JacoH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Luz Panowie... 

Jestem nowicjusz i po dniu szukania widze że

Koła o wadze łącznie nie wiecej niż 1900kg - 1800pln

Gruba przesada. Można nowe lżejsze ~1100.

Zgadzam się z Jaco że 1). twój składak Pinifarina jest sporo przepłacony, 2). umiejętne kupowanie używek to nie od razu druciarnia.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.09.2018 o 12:54, JacoH napisał:

Rozmawiałem z dwiema osobami, które mają i użytkują od dłuższego czasu tą ramę z BXT. Rama jest spoko, nic się nie dzieje, nie trzeszczy, nie pęka.

Ja również złożyłem rower na ramie BXT mtb-015. Fajna rama z możliwością dostosowania mocowania tylnego koła pod qr lub sztywną oś 12mm

IMG_20180916_122536.jpg IMG_20180915_123506_158.jpg

W dniu 11.06.2018 o 22:50, JacoH napisał:

Cło antydumbingowe jest omijane w przypadku ramy, bo jest ona wysyłana nie z Chin, a z Singapuru (taki myk haha :D ).

Nie wiem kto Ci to powiedział ale masz złe informacje. Ramę miałem wysyłaną z Sigapuru i  płaciłem 4,7% cła + 23% VATu

Edytowane przez quattro
Opublikowano (edytowane)

@quattro i wszystko się zgadza! Cło antydumblingowe to 48.5% dodatkowo. Ty ominąłeś je o dostałeś tylko podstawowe cło na części rowerowe (czyli 4.7%) + vat, który zawsze przy zakupie ci doliczają.

Nie pomyliłem się tutaj ;)

Co do tego roweru 10.5kg to spoko, niech sobie waży 10.5kg, mój FULL wazy 10.8KG, widzisz różnicę? Nie wziąłeś pod uwagę, że nowy Full z Meridy waży 10.4 kg, więc jak myślisz. Opłacało się? (Full meridy 35 tysięcy, Ninety -Six, ten co ma szajbajk)

To nie jest druciarstwo, po prostu znam się i wiem co kupuje. Ile razy widzę jak na grupach ktoś sprzedaje stare części, ktoś sprzedaje przerzutkę tył uszkodzoną (ja mam np. taką kasą, ale z uszkodzonym wózkiem, i zamiast dać 200zł za wózek, daje 40zł i mam przerzutkę jak nową).

Albo hamulce, teraz jest pełno Sram X0 z 2014-2015 roku z karbonową klamką, które ok, czasem mają problemy z odbijaniem, ale jest to kwestia dobrego przelania z filmikiem ze Srama + wypolerowania tłoczków, żeby chodziły gładko.

Przecież Szajbajk też składał już nie raz rower z używek i sam mówił, że dorwał szosę cannondale z osprzętem Campagnolo za 300zł ! Bo klamka nie działała i zrobił nawet poradnik jak ją rozebrać, naprawić i złożyć. To nie jest druciarstwo? Więc cała strona jest od druciarza, hym.... Zastanów się lepiej parę razy nad tym co jest oszczędnością, a co druciarstwem.

Jeżeli umiesz coś naprawić, to czemu nie? Przecież nie zaklejam przewodów hamulcowym guma do żucia :P

#EDIT

Postęp w budowie, jest Rama!

Cannondale Fsi Carbon 2 z 2015 roku: https://www.cannondalebikes.pl/rowery/2015-mountain-bikes/xc/f_si/f_si-carbon-2

Rozmiar: L

Waga Ramy ze sterami (pod leftiego) + widelcem karbonowym ze sztywną osią to 1750g, myślę, że z kompletnymi sterami i przyciętą rurą będzie taka sama waga. 

Edytowane przez JacoH
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.09.2018 o 09:56, leszcz napisał:

Koła o wadze łącznie nie wiecej niż 1900kg - 1800pln

Gruba przesada. Można nowe lżejsze ~1100.

Zgadzam się z Jaco że 1). twój składak Pinifarina jest sporo przepłacony, 2). umiejętne kupowanie używek to nie od razu druciarnia.

https://allegro.pl/kola-dt-swiss-xm1501-29-15-110-rs-1-12-142mm-i7547665313.html XM1501 trialowe cięższe od XC czyli model XR1501 o 100g waga kompletu kół 1720g + bębenek https://allegro.pl/dt-swiss-xr-1501-spline-one-kola-29-os-15-12mm-i7560687654.html 

Edytowane przez Pinifarina
Opublikowano

Bardzo fajne rozwiązanie z tymi różnymi ośkami do ramy w komplecie - wreszcie coś pod klienta. Tak się zastanawiam, kiedy skostniali, 'uznani' producenci pójdą po rozum do głowy i coś takiego zaczną robić ...

Opublikowano

Rozkminiałem nad podobnym rozwiązaniem do wielkości kół, żeby Hak był większy i były dwie wersje pod różne wielkości kół. Ogólnie dałoby radę to zrobić wydaje mi się.

Ja liczyłem tak:

Obręcze DT: 415g (pdo typowe XC)

Piasta tył: 270g

piasta przód:140g

szprychy?

Do 1000zł można zejść poniżej 1550g na spokojnie myślę ;) Na jakiś novatecach, ale ultralekkich obręczach :D

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Pinifarina napisał:

Super a jest rozmiar w tej cenie 15x110 12x148 ? 

Nie pisałeś, że chodzi o boosty. Tak czy siak...

Cytat

Koła o wadze łącznie nie wiecej niż 1900kg - 1800pln

można nowe boosty grubo poniżej 1800pln:

1329pln - 1800g - https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-370-is-wtb-kom-i25-29-1800g-p-79.html

Więc... 471zł przepłacone.

Edytowane przez leszcz
Opublikowano

Do piast 791/792 Novateca są adaptery na grube osie i odwrotnie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.09.2018 o 14:30, leszcz napisał:

Nie pisałeś, że chodzi o boosty. Tak czy siak...

można nowe boosty grubo poniżej 1800pln:

1329pln - 1800g - https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-370-is-wtb-kom-i25-29-1800g-p-79.html

Więc... 471zł przepłacone.

Załączyłem link z kołami widać rozmiar.  Ja nie znalazłem taniej. Tylko 700pln za przód i 1000 za tył z bębenkiem o wartości 280pln 

I tu jest całe clou problemu. Zarzucano mi, że drogo, nie umiem biznesów bić, można taniej. Ale, aby było tanio to trzeba zamknąć oczy nie patrzeć na kolory  i  z góry ustalić cały komplet na raz. A tak się nie da. Części kupuje się pojedynczo, gdy mają dobrą cenę. Ja koła wąskie to amortyzator drogi jak amortyzator boost tani to koła drogie i tak w kółko. Gdy rama ma wymiar osi 148 to nie połączysz go w komplecie z kołami z przodu 100mm,   Jak robisz fajny rower walczysz o wagę to nie znajdziesz opon EVO schwalbe ponizej 140pln, a zakładanie wytartych do cna mija się z celem. 

Tym kończę ten wątek, bo zanim się coś napisze to trzeba się zastanowić.      

Edytowane przez Pinifarina
Opublikowano

JacoH sprawdzałeś już te tarcze z aliexpress? Jakaś opinia? 

Opublikowano

Czekam na przekładkę, bo przekładam mojego cannondale scalpela na najnowszą ramę z 2018 roku ;) Niestety już jest tam inny amortyzator (190mm, nie 165mm), adapter hamulca specjalny i parę innych niespodzianek. 

Ale porównując je do HOPE 183mm i 203mm (tak, 183mm, to nie błąd, hope takie ma) to grubość jest identyczna, wykonanie również podobne. Zobaczymy jak z trwałością, bo siłą hamowania powinna być dobra. Czytałem parę opinii na zagranicznych forach i ogólnie produkty z aliexpress są naprawdę dobrej jakości jak wiesz gdzie kupować.

PS. co do kół, to nie rozumiem tej kłótni. Zapłaciłeś więcej za kolor, my o tym nic nie mówiliśmy. Tłumaczenie się, że zapłaciłem więcej bo kolor, czy za złożenie i wgl to nie wytłumaczenie. ja kupiłem rower za 2000zł więcej, więc przepłaciłem (ale przemalowali mi go w cenie). To przepłaciłem, czy nie? Tak nie dojdziemy do niczego, poza tym jak chcesz bawić się w takie coś, to załóż swój temat. Dzięki ;)

Wracając do mojego roweru, to już wiem, co w nim będzie. Napęd 1x11 Sram z mojego starego cannondale Scalpela (jeszcze ten przed Eaglem). Kaseta 10-42 Sram, Przerzutka X1, manetka GX. Ogólnie użyję starych części ze scalpela, który w tym roku cały się w sumie zmieni. Zostaną chyba tylko koła, amor (o ile nie kupię lefty 2.0, lub jakiegoś 120mm) i korba karbonowa.

Z kołami do superlighta z Chin jest taki problem, że drogie są ciężkie, więc postawię na najprostszą metodę, kupię to co lekkie i tyle ;) Mam zaufany sklep, w którym mają trochę tego i dogadam się, żeby mi załatwili całe koło przód i obręcz tył.

Jaką wagę obstawiacie? 

Potrzebuje jednej rzeczy, gdzie można dorwać wałki BB30? Potrzebuje naprawdę długi wałek, bo Cannondale F-SI ma nietypową ramę i wałek musi mieć około 134-137mm długości, czyli o ponad 1cm dłuższy niż standardowy (inaczej wcisnę, ale chyba maksymalnie zębatkę 30-32T okrągłą (a ja myślę nad owalem :/).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jest rama cannondale FSI Carbon 1 czarno-niebieska z 2015 roku, czy jakoś tak. Widelec jest, hamulce Sram Avid XX z 2015 roku dorwałem, tarcze XT 160 mm na pająku. Napęd X1/GX 1x11 z korbą (właśnie mam jedną korbę, ale szkoda mi ją zabierać ze skalpela, więc czekam na korbę karbonową jeszcze) i w sumie wszystko.

Koła na piastach DT 350 i obręczach FRM superlekkich. Przednie koło kupiłem kompletne, więc są szprychy AERO, tył dorwałem obręcz, a piastę miałem, więc zaplatam. Opony jakieś mam swoje stare Schwalbe/Maxxis.

Rama rozmiar L do moich 190cm jest na styk więc idzie do mnie kolejna sztyca karbonowa z Chin, bo do tej ramy potrzebuje 27.2, a nie 31.6. Dodatkowo dorwałem długość 450mm, więc będzie duuużo zapasu ;)

Ostatnia sprawa: siodło karbon, kierownica karbon (wszystko idzie), podkładki pod mostek karbon, chwyty silikonowe ESI (z chin za 2$).

Jedyne czego brakuje takiego ważnego to zębatki do korby, bo nie wiem jaka korba + obejmy sztycy, bo cannondale ma nietypowy rozmiar i czekam na oryginalną.

Niestety wypłata 10, więc na niektóre rzeczy dalej czekam, a też nie chce na siłę składać, jeśli nie mam za co. A w tle składa się Giant stance, który jest praktycznie skończony i udało mi się kupić Cannondale Scalpela najnowszego w dobrej cenie. Jak skończę wszystko składać to będę robił podsumowanie tego sezonu. Bo zaczynałem z jednym rowerem, a kończę z 3-4 i jest to zawsze kwestia okazji ;)

A też będę musiał się części z nich pozbyć. Na pewno stary scalpel pójdzie na sprzedaż przed zimą, żeby odciążyć trochę budżet.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Rower został ukończony waga z latarką i lampką tył to niecałe 8.2 kg. 

Planuje jeszcze zmienić koło tył z XR1501 na coś lżejszego, mam piastę 240 + obręcz stansa, kwestia czasu ;)  No i oczywiście system bezdętkowy.

Cel: 7.6-7.7 kg

Zdjęcia: https://drive.google.com/drive/folders/1a1LP_sJH-DecMCBxwjaPg6r4Y6q2r78b?usp=sharing

Specyfikacja:
Rama: Cannondale Fsi Carbon 2 2015 "L"
Widelec: BXT Carbon 29er Tapered 15QR
Mostek: Asiacom 80mm +/-6' Carbon-Alu
Kierownica: Asiacom Flat 700 mm Carbon
Sztyca: Asiacom 27.2 450mm 0mm offset Carbon
Siodło: Asiacom Full Carbon
Chwyty: Silicom Grips Blue
Hamulce: Sram Avid XX Carbon Red+Blue (miałem okazję dorwać jeden hamulec w kolorze niebieskim, więc brałem w ciemno, czekam na drugi, lub wykonam naklejki niebieskie ;) )
Tarcze: 180+160mm Shimano XT
Manetka: Sram GX 11 speed
Przerzutka: Sram X1 11 speed
Wkład: Pressfit BB30
Korba: Sram X0 Carbon 175mm
Pedały: kaktus Titan 160 g/para (tytanowy korpus i oś)
Opony: ???????????????????????????????
Koła: tył XR1501 / przód jakiś stans na aero szprychach (mega lekkie, mam drugą obręcz do kompletu i planuje je skompletować)
Kaseta: Sram 1175 10-42 XD
Koszyk: Bontrager Carbon 22g
Łańcuch Sram X1 11 speed + złota spinka
Zębatka: 32T narrow Wide 104BCD

Edytowane przez JacoH
Opublikowano

@leszcz

rama? Nie planuje ;) Cannondale jest lżejszy, a cenowo mnie nie zabił i nie planuje tego zmieniać, jak skończę bawić się z kołami i resztą to zostanie zabawką na dojazdy do pracy, lub pójdzie pod młotek za te 4-5 tysięcy. Ale zabawy trochę było przy składaniu tej maszyny.

PS. na zdjęciach widać, że nie ma podkładki sterowej odpowiedniej, ale mam jej projekt i w tym tygodniu mam nadzieje ją wydrukować i skręcić już na gotowe stery i przyciąć rurę.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.06.2018 o 23:22, blitzer napisał:

Ciekawy temat. Rozważałem zakup kilku części karbonowych z Chin, ale jednak przy mojej wadze (95 kg) trochę się boję 😂

Bez urazy (sam ważę ok 95), ale nie lepiej zrzucić po prostu 3 kilo? :)

Do głowy by mi nie przyszło zrzucać 1-2 kilo z roweru samemu mając nadwagę. I to jeszcze częściami, które mogą zrobić krzywdę.

Edytowane przez GrochowaMTB
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Części, które dadzą ci największą stratę na wadze często są bezpieczne. Jeżeli nie jeździsz jak idiota, mówię tutaj o takich częściach jak: koła, opony, korba, sztyca, kierownica.

Co do kierownicy i sztycy to polecam też KCNC scandium, na którym jeździ m. in. Marek Konwa.

Ja dałem karbon, bo ważę około 80 kg, a też nauczyłem się amortyzować sporą część uderzeń, po prostu ciałem. Żeby nie obciążać amortyzatorów, czy tak delikatnych części karbonowe.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@JacoH tak z czystej ciekawości zrobiłeś już swój projekt w100% ?? :) 

Opublikowano

@Andrew1985 Póki co tak, nie planuje go bardziej rozbudowywać. Przez jesień miałem przerwę, bo składam Cannondale Scalpel carbon 1 2018 i mam już praktycznie cały rower, został tylko lefty ;)

A tak poza tym, to na zdjęciach widać, że mam dwa różne koła. Aktualnie mam komplet kół XR1501 i zaplatam koło Stansa jakieś na piastach DT 240. XR'ki planuje przełożyć do czegoś przełożyć, lub sprzedać.

A tak to już kończę projekty i wyprzedaje cały pozostały sprzęt po kosztach.

Opublikowano

@JacoH a mógłbyś wypisać cała specyfikacje roweru którego złożyłeś :) ? I finalnie w jakiej wadze się zapiął ?