Skocz do zawartości

Wymiana suportu w 17 letnim rowerze

Romek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dostosowuje mój stary rower do podróżowania z dzieckiem więc wymieniam koleje elementy(hamulce, wolnobieg łańcuch itp.) tak aby rower spokojnie pozwalał na turystyczne wyprawy. wymieniam też korbę ale ponieważ jest ona jeszcze na kwadrat pomyślałem czy by nie wymienić od razu suport z kwadratu na nowszy np.BSA. po rozkręceniu suportu okazuje się że wygląda inaczej. A mianowicie do ośki dociśnięte są łożyska kulkowe przy pomocy nakrętek zewnętrznych, reszta jest pusta(stan ścianek po przejechaniu palem, wygląda na ok) i moje pytanie czy jest sens i możliwość fizyczna wymiany na np. BSA czy lepiej wymienić smar i kupić korbę na kwadrat. Zmierzone wymiary to 120 i 68 mm, gwint Angielski

20180603_131232.jpg 20180603_131243.jpg 20180603_131258.jpg
  • 9 miesięcy temu...

Podłączę się do tematu. Rownież stary rower bo 24 letni author na 28 koła. Zmiana korby i paru jeszcze innych rzeczy. Suport także starego "rozbieralnego" typu. Myślałem o suporcie octalink. Pytanie czy długość ośki tego nowego suportu ma być taka sama jak stara ośka czy kierować się tym co na korbie? Korba będzie nowa prawdopodobnie alivio. Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Rooman_l

Sztywna oś fajna sprawa, też o tym myślałem, tylko że trzeba trochę więcej na nią wydać a patrząc na to, że z tyłu mam jeszcze wolnobieg 7 a nie kasetę to myślę że ten octalink z korbą alivio byłby oki. Tylko co z tą długością? Ośki oczywiście 😀

Po raz kolejny podpowiem korbę FC MT210 na zintegrowanej osi, za 110pln i najprostrzy suport BB52. Calość da sie skopmpletować za 170pln z przesyłkami. Nie jestem tylko pewien czy ta korba ma wymienne zębatki czy są na nitach.

Oki dzięki bardzo. Bo tak się składa że stara oś ma ok. 126mm tak samo jak korba i suport które myślę kupić. Co do tego co pisze PiotrekGT - super jakbym za taką cenę znalazł to bym brał w ciemno tylko kwestia ile zębów. Myślałem o 48 lub 44.

https://allegro.pl/oferta/shimano-alivio-fc-m431-kwadrat-44-32-22-170mm-7632787780

https://allegro.pl/oferta/shimano-alivio-fc-m431-kwadrat-48-36-26-170mm-7884313869

I jeśli miałeś korbę 48/38/28  to może być tak, że po obniżeniu przerzutki pod korbę 44/32/22 jej dół będzie wadził, opierał się o widełki ramy ( zaraz za mufą ). Sprawdź czy gdy obniżysz o powiedzmy pół cm to będzie jeszcze nad ramą.

Do w/w korb suport 122,5 mm

https://allegro.pl/oferta/wklad-suportu-neco-bsa910-dl-122-5mm-7441797254

I jeśli będzie zacinać przy wrzucaniu środek - duża to przerzutka przednia  do wymiany na taką o odpowiedniej pojemności ( 22 zęby zamiast obecnych 20 oraz różnicy środkowa-duża 12 zębów - zamiast obecnej 10 )

Zmierz jeszcze mufę - jej szerokość czy na pewno masz 68 mm ( czy może jednak 73 mm ). Jeśli 73 mm to trzeba taki suport kupić 122,5mm/73mm. Zmierz też suwmiarką miskę ( obojętnie którą ) jaki ma wymiar - jeśli 34,6 mm ( 35  ) to jest to gwint angielski jeśli ma 35,6 mm ( 36 ) to będzie to włoski gwint ( i mufa pewnie 70 mm )

Były jeszcze gwinty francuskie, ale to rzadkość, a Ty chyba nie masz jakiegos peugeota albo innego wynalazku mam nadzieję ;)

ps. Korba na kwadrat ta alivio z linków jest bdb.

na ich stronie są korby kilka pln tańsze

http://www.synkros.pl/product-pol-6312-SHIMANO-Alivio-FC-M431-kwadrat-44-32-22-175mm.html

Edytowane przez Piotr78

Z tym 44 może być różnie bo przerzutka do ramy ma obecnie jakieś 8mm tak więc po obniżeniu do 44 będzie tylko odrobinę nad ramą. Jeszcze jakbym miał przednią przerzutke kupować i jeszcze to i tamto to bym nowy rower za to kupił. A jeszcze o malowaniu proszkowym myślałem.