jaroslaw.cogiel Opublikowano 3 Czerwca 2018 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Witam, Szanowni dotychczasowo jeździłem na tych samych oponach zarówno z przodu jak i z tyły. Aktualnie potrzebuje zaraz zmienić ogumienie i chciałem poznać Wasze doświadczenia w tym temacie - inna opona przód i tył , lepsza trakcja z przodu i lepsze trzymanie w napędzie i na zakrętach z tyłu. Myślałem o takich oponach - drogie ale może warte swojej ceny : Przód - http://allegro.pl/27-5x2-25-opona-schwalbe-rocket-ron-ls-addix-speed-i7117401343.html Tył - http://allegro.pl/27-5x2-25schwalbe-racing-ralph-tle-ss-addix-speed-i7018277811.html co sądzicie o takim zestawieniu a może powinny być założone odwrotnie lub jedna i taka sama przód i tył.
suchy Opublikowano 3 Czerwca 2018 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Ogólnie tema mieszania opon jest powszechnie stosowany i ma bardzo dużo uzasadnień. Bardziej w takim przypadku powinno być pytanie: A w jakim terenie jeździsz?
jaroslaw.cogiel Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2018 Jeżdżę głównie w miarę ubitym terenie , kamienie , las , kopalnia dolomitu, asfalt tylko do przemieszczania się pomiędzy miejscem zamieszkania a bliższymi trasami. ale nie obce mi są piachy i długie miękkie podjazdy .
suchy Opublikowano 3 Czerwca 2018 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Czyli po wszystkim.... Sprawa jest dosyć prosta...ogólnie na mokre to idą rzadkie klocji... na miękkie gęsto... na twarde lepsza twardsza mieszanka... na miękkie..miękka mieszanka Do tej pory jeździłem na Conti Kaiser i powiem szczerze na piachu to męczarnia natomiast na ubitym rewelacja. Później na cross king i o niebo lepiej ale z trakcją na zakrętach co najwyżej średnio... natomiast po piachu to super. Teraz jeżdzę na WTB trailboss i powiem szczerze to w obecnej chwili najlepsze oponki pod względem kompromisów. Ogólnie z opon co podałeś to to sprawa ma się tak: Racing Ralph lepiej będą sprawować sie na suchym a Rocket Ron lepiej na mokrym...jak to w zawodach XC pogoda na złość robi. Jezeli nie jesteś zawodowcem to mam wrażeni że dla ciebie będą opony na porównywalnym poziomie.. ogólnie Racing Ralph podejżewam że będą szybsze na ubitym terenie i dadzą lepszą trakcję na zakrętach.
Franz Mauer Opublikowano 3 Czerwca 2018 Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Akurat ADDIX wersja Speed ma bardzo miękką mieszankę. Nawet za miękką. Dla jednych jest to zaleta, dla innych wada. Tym którym zależy na prędkości w terenie to mieszanka addix speed może okazać się nie dobra. Można się spodziewać, że na asfalcie opony z miękka mieszanką będą szybciej się zużywać. Co do mieszania opon... Tak jak wspominał Suchy, jest to często spotykane zestawienie. Nawet na tył wsadza się węższe opony, aby lepiej przenosiły napęd. Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Franz Mauer 1
w0jta5 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Opublikowano 3 Czerwca 2018 Sam teraz zdecydowałem się na zakup różnych opon: Conti Mountain King 2 na przód, X-King na tył. Obie 2.2x26’’. Testy jeszcze przede mną. 1
jaroslaw.cogiel Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2018 Czyli po wszystkim.... Sprawa jest dosyć prosta...ogólnie na mokre to idą rzadkie klocji... na miękkie gęsto... na twarde lepsza twardsza mieszanka... na miękkie..miękka mieszanka Do tej pory jeździłem na Conti Kaiser i powiem szczerze na piachu to męczarnia natomiast na ubitym rewelacja. Później na cross king i o niebo lepiej ale z trakcją na zakrętach co najwyżej średnio... natomiast po piachu to super. Teraz jeżdzę na WTB trailboss i powiem szczerze to w obecnej chwili najlepsze oponki pod względem kompromisów. Ogólnie z opon co podałeś to to sprawa ma się tak: Racing Ralph lepiej będą sprawować sie na suchym a Rocket Ron lepiej na mokrym...jak to w zawodach XC pogoda na złość robi. Jezeli nie jesteś zawodowcem to mam wrażeni że dla ciebie będą opony na porównywalnym poziomie.. ogólnie Racing Ralph podejżewam że będą szybsze na ubitym terenie i dadzą lepszą trakcję na zakrętach.To znaczy proponujesz że zarówno na przód i tył ta sama opona Racing Ralph? Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
suchy Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 (edytowane) 8 godzin temu, jaroslaw.cogiel napisał: To znaczy proponujesz że zarówno na przód i tył ta sama opona Racing Ralph? Powiem tak... Jeżeli uprzesz się przy 2 typach opon to poradziłbym na przód Racing Ralph a na tyl Rocket Ron A jezeli 2 te same to Racing Ralph Ogólną zasadą jest taka, że agresywniejszy bieżnik idzie na przód a szybszy na tył...dobrym przykładem jest zestaw kolegi wOjta5 Ogólnie proponowałbym podejżeć na czym jeżdzą np zawodnicy, nie chodzi mi o markę a o bieżnik i miękkość. Jeżeli nie jesteś zawodnikiem to bardziej skupiłbym się na samym wzorze bieżnika a miękkość olałbym tylko patrzył które wolniej zużywają się: Co do doboru samych opon to nawet na ostatnim nagraniu szaja możesz sobie popatrzeć taki typ bieżnika dobierany jest na przód a jaki na tył.... minouta 1.40: Edytowane 4 Czerwca 2018 przez suchy 1
jaroslaw.cogiel Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2018 Właśnie to nagranie zainspirowało mnie do wstawienie tego postu , mam właśnie Rocket Rony z poprzedniego roku założone , trochę je zjechałem i teraz często na miękknim i gęstym dochodzi do dużych uślizgów - słabo trzymają na boki już. ...potestuje teraz Racing Ralphy i zobaczę jak to jeździ. dziękuje Wszystkim za porady.
Franz Mauer Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 @suchy w tym zestawie to Rocket Ron jest zdecydowanie opona o lepszej trakcji, a Ralph z uwagi na niezbyt wysokie i gęsto usytuowane klocki ma lepsze walory jako napędowa. W przytoczonym filmie Konwa zrobił dokładnie ten sam zabieg. Na przód wsadził co prawda Racing Ralph, ale na tył oponę typowo semi slick czyli o jeszcze mniejszych oporach toczenia niż przód 😊
suchy Opublikowano 5 Czerwca 2018 Opublikowano 5 Czerwca 2018 10 godzin temu, Franz Mauer napisał: Na przód wsadził co prawda Racing Ralph, ale na tył oponę typowo semi slick czyli o jeszcze mniejszych oporach toczenia niż przód 😊 To się zgadza....bo z oponami to tak jest że w przeciwieństwie do szosy (oczywiście nie chcę tutaj gneralizować) że trzeba szukać kompromisu...i może uznał że nadrobi szybkością kosztem najlepszej trakcji. Bo jeżdząc głównie po suchym można taką sytuację zaryzykować. A to jest teoria...a teoria teorią w życiu codziennym. Nie przeczę że odwrotny zestaw da lepszy rezultat...natomiast w tym momencie wypowiadam się za siebie w oparciu o własne doświadczenie, ponieważ poruszam się w podobnym terenie co kolega i mając podobny bieżnik do Racing Ralph uzyskałem wg mnie lepszy kompromis niż jeżdząc wcześniej na X-kingach...który teoretycznie został stworzony właśnie dla takich kompromisów.
mg_gorek Opublikowano 9 Lipca 2020 Opublikowano 9 Lipca 2020 Cześć, chciałbym się poradzić jak w temacie. Mianowicie obecnie założone mam na przód i tył Maxxis Crossmark 26x2,1 w wersji drutowanej. Tylna opona zaczyna się kończyć więc pora na zmianę. Chcę zakupić popularną Schwalbe Smart Sam 26 x 2.25 ADDIX. Z waszych rozważań wynika, że Crossmark powinienem mieć na tył a Smart Sam na przód. Czy nie praktykuje się stosowania opon dwóch różnych firm? Jeżdżę głównie w lesie gdzie są piachy, szutry i dość miękkie podłoże miejscami.
Rekomendowane odpowiedzi