Miloszs Opublikowano 2 Czerwca 2018 Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) Cześć, znalazłem fajny rower na karbonowych częściach w całkiem niskiej cenie, ale ma on koła 26 cali. Czy opłaca się kupić dobry rower na 26, czy lepiej słabszy na 29"? Czy różnica między 26 a 29 jest aż tak duża? Edytowane 2 Czerwca 2018 przez Miloszs
bbc Opublikowano 2 Czerwca 2018 Opublikowano 2 Czerwca 2018 28 minut temu, Miloszs napisał: Czy opłaca się kupić dobry rower na 26 Pewnie, że się opłaca. Dobry rower na kołach 26" to nadal dobry rower. 29 minut temu, Miloszs napisał: Czy różnica między 26 a 29 jest aż tak duża? I tak i nie. To zależy do czego potrzebujesz tego roweru i na jakim poziomie jeździsz. Jeżeli ścigasz się zawodniczo to poczujesz różnicę koła (ale pewnie wtedy nie zadawałbyś tego pytania). A jeśli potrzebujesz rower do rekreacji i amatorskiego ścigania się na lokalnych maratonach to ja bym brał to 26".
trollu Opublikowano 3 Czerwca 2018 Opublikowano 3 Czerwca 2018 kumpel miał 26 cali, szukał czegoś nowego bez napiny na koło, padło na krossa na 29 calach i od tygodnia powtarza, że 29 cali robi robotę. Totalny amator. Więc to nie jest tak, że trzeba startować w zawodach żeby czuć różnicę. Nawet amator poczuje różnicę w tym, jak koło 29 pokonuje nierówności w terenie. Poza tym - carbon dla amatora - też można do tego podpiąć metkę przerostu formy nad treścią. Znajomy kupił caprę, góra tylnego trójkąta jest z węgla. U niego jest na razie spokój ale dopiero po kupnie natknął się na foty w necie z pęknięciami wokół gniazd łożysk, z tyłu głowy zawsze będzie strach, że zwykła wywrotka może skończyć się różnie. Pytanie poza tym jest ogólne do bólu. Zero info o tym gdzie będzie jeżdżone, jak, wzrost, preferencje. Ja bym 26 cali nie kupił. Gdybym miał 150cm wzrostu - może, chociaż wtedy pewnie wolałbym 27.5 1
Pietern Opublikowano 3 Czerwca 2018 Opublikowano 3 Czerwca 2018 21 godzin temu, bbc napisał: ale pewnie wtedy nie zadawałbyś tego pytania A widziałeś jego Strave? Ech, ten Internet... Ludzie pytają nawet o to, czy im obiad smakował.
Miloszs Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2018 (edytowane) Dzięki za pomoc. Rower będę używał na zawodach XC oraz treningów w lasach. Mam wzrost 165cm. Aktualnie mam aluminiaka na kołach 26 cali. Widziałem fajnego karbonowego cannondala'e też na 26, ale chyba jednak poszukam czegoś lepszego na kołach 29". Zastanawiam się też nad kupnem ramy, kół i amortyzatora pod 29" i przerzuceniem reszty części. Edytowane 4 Czerwca 2018 przez Miloszs
trollu Opublikowano 4 Czerwca 2018 Opublikowano 4 Czerwca 2018 no i teraz trochę sprawa się komplikuje. Mi najłatwiej odnieść się do tabel treka, wg nich od wzrostu 164cm (patrzę aktualnie na tabelę Procalibra) dają koło 29, poniżej 27.5. Jesteś praktycznie na granicy. Czemu omijasz średnie koło? Rozumiem, że masz opcję kupić carbonowe 26 cali w dobrej cenie ale zanim zdecydowałbym o 29 calach to wolałbym się przejechać na 27.5 i 29, może się okazać, że 27.5 bardziej Ci podpasuje
Miloszs Opublikowano 5 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2018 9 godzin temu, trollu napisał: no i teraz trochę sprawa się komplikuje. Mi najłatwiej odnieść się do tabel treka, wg nich od wzrostu 164cm (patrzę aktualnie na tabelę Procalibra) dają koło 29, poniżej 27.5. Jesteś praktycznie na granicy. Czemu omijasz średnie koło? Rozumiem, że masz opcję kupić carbonowe 26 cali w dobrej cenie ale zanim zdecydowałbym o 29 calach to wolałbym się przejechać na 27.5 i 29, może się okazać, że 27.5 bardziej Ci podpasuje Myślę, że w XC lepiej się sprawdzi 29'.Wszyscy na nich jeżdżą, a poza tym jeszcze trochę urosnę.
bbc Opublikowano 5 Czerwca 2018 Opublikowano 5 Czerwca 2018 W dniu 3.06.2018 o 19:50, Pietern napisał: A widziałeś jego Strave? Ech, ten Internet... Ludzie pytają nawet o to, czy im obiad smakował. Odpisywałem przez komórkę i nie widziałem. Teraz zobaczyłem. Nie wiem co powiedzieć. Chyba jednak powinien wiedzieć czego potrzebuje. Może zwyczajnie szuka potwierdzenia dla wydania sporej kwoty? 7 godzin temu, Miloszs napisał: Myślę, że w XC lepiej się sprawdzi 29'.Wszyscy na nich jeżdżą, Pewnie, że lepiej się sprawdzi. Ale nadal uważam, że ma to znaczenie jeśli ścigasz się o podium. Natomiast jeśli zamiast 278 masz być 277 (albo i nie) to ja wybrałbym wygodniejszy rower z lepszym osprzętem. 7 godzin temu, Miloszs napisał: a poza tym jeszcze trochę urosnę. Jeżeli chcesz kupić rower na później to lepiej kupić go później. A jeśli kupujesz rower i chcesz nim jeździć teraz to kup rower dopasowany to Ciebie teraz. Nawet mój 10letni syn rozumie to, że rower musi być dopasowany i jeździ na 24calowych kołach chociaż połowa rówieśników z klasy dumnie toczy się na 26 calach. No ale on wygrywa maratony MTB (w swoich kategoriach wiekowych) a jego rówieśnicy robią rundkę wokół bloku a ich rodzice patrzą na mnie jak na wariata, że jadę 30km przez las "z takim dzieckiem". Po Twojej stravie widzę, że raczej nie jeździsz wokół bloku, więc wybierz rower wygodny i dopasowany. A jak urośniesz to go zmienisz. Inaczej się nie da. I nie mówię, że koniecznie to ma być 26". Ale jeśli wygodniej Ci na takim (a w dodatku jest lepiej wyposażony) to ja bym się nie patrzył, że rozmiar niemodny.
Miloszs Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2018 Czy rower 29' może być za duży gdy się wybierze odpowiedni rozmiar ramy? Nigdy wcześniej nie jeździłem na 29' mtb dlatego się pytam.
trollu Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 wiesz, że zaprzeczasz sam sobie? skoro dobierzesz odpowiednią ramę to rower nie będzie za duży. Ale fakt, będzie sprawiał wrażenie większego przez rozmiar kół
Ares Opublikowano 6 Czerwca 2018 Opublikowano 6 Czerwca 2018 5 godzin temu, Miloszs napisał: Czy rower 29' może być za duży gdy się wybierze odpowiedni rozmiar ramy? Nigdy wcześniej nie jeździłem na 29' mtb dlatego się pytam. Nie jeżdziłeś a chcesz kupić. Przy 165 cm musisz bardzo uważać co kupisz bo nadal ogrom producentów nie umie w tak małym rozmiarze ramy zrobić dobrego roweru.
KingaM Opublikowano 7 Czerwca 2018 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Ja mam 167cm Moim pierwszym rowerem był stalowy full na kołach 26. Po pewnym czasie, kiedy uznałam, że MTB to jest to co lubię najbardziej, zainwestowałam w rower na 29 calowych kołach. Nigdy, przenigdy nie zamienię już na mniejsze koło, nawet 27,5! To jak rower wybiera nierówności, pokonuje korzeniste zjazdy, jak przyspiesza naprawdę idzie poczuć. Jak dla mnie odpowiedź jest tylko jedna - bierz 29era. 18 godzin temu, trollu napisał: wiesz, że zaprzeczasz sam sobie? skoro dobierzesz odpowiednią ramę to rower nie będzie za duży. Ale fakt, będzie sprawiał wrażenie większego przez rozmiar kół Prawda. Dobierasz odpowiedni rozmiar ramy i po problemie! W dniu 5.06.2018 o 14:29, bbc napisał: Pewnie, że lepiej się sprawdzi. Ale nadal uważam, że ma to znaczenie jeśli ścigasz się o podium. Natomiast jeśli zamiast 278 masz być 277 (albo i nie) to ja wybrałbym wygodniejszy rower z lepszym osprzętem. Nie zgadzam się. Wymiana kół na większe jest odczuwalna nawet dla amatora, jakim jestem. Nawet jeśli nie walczy się o pudła to sama frajda z jazdy, prędkość, którą uzyskujesz na korzenistych zjazdach, to jak rower wybiera nierówności, jak przyspiesza daje mnóstwo radości z jazdy. Można poszaleć, bawić się jeszcze lepiej a to jest przecież w amatorszczyźnie najlepsze 1
mariuszm Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Mam rower 26er, testowałem 29er. I chociaż bardzo lubię mojego Złomka, to 29er to dla mnie jedyny sensowny kierunek, bo na trasie dziury stają się płytsze a korzenie bardziej miękkie 😎 a to się przekłada bezpośrednio na stabilność i prędkość.
Tejot Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 W dniu 4.06.2018 o 16:36, Miloszs napisał: Rower będę używał na zawodach XC oraz treningów w lasach Jeśli kolega ma zamiar na poważniej zająć się zabawą w zawody XC, to moim zdaniem nie bardzo ma wybór, pozostaje tylko 29er. Oprócz kwestii wybierania nierówności itp, jest jeszcze jedna, dość prozaiczna przyczyna, praktycznie nigdzie dziś już nie spotyka się, nawet na amatorskich zawodach 26erów. Producenci to widzą i już dziś na przykład przy amorkach, jest problem z zakupem topowych modeli pod koła 26, wydaje mi się, że ten trend będzie się niestety pogłębiał. Rowery z kołami w rozmiarze 26 z całą pewnością nie znikną, jednakże raczej zejdą do kategorii rowerów wycieczkowo-rekreacyjnych, a co za tym idzie zakup "zawodniczych" komponentów pod ten rozmiar będzie coraz trudniejszy. 1
Dawid Opublikowano 16 Czerwca 2018 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Mam karbonowego 26", ścigam się amatorsko. Moim zdaniem warto jest kupić lepsze 26" niż gorsze 29". Jednakże wchodzę w wiek "poważnego" ścigania, trenuję i to całkiem mocno, przygotowuję się do pierwszych ważniejszych zawodów i wiem, że tam, gdzie 29" jest szybsze, to niestety 26" wolniejsze. To wszystko zależy od twojego poziomu wytrenowania, wtedy dopiero poczujesz znaczącą różnicę. Akurat mieszkam w takim terenie, gdzie królują płaskie maratony, a tutaj koła 29" wychodzą na zdecydowany plus.
trollu Opublikowano 16 Czerwca 2018 Opublikowano 16 Czerwca 2018 6 godzin temu, Dawid napisał: warto jest kupić lepsze 26" niż gorsze 29" 6 godzin temu, Dawid napisał: tam, gdzie 29" jest szybsze, to niestety 26" wolniejsze. 6 godzin temu, Dawid napisał: koła 29" wychodzą na zdecydowany plus.
Dawid Opublikowano 16 Czerwca 2018 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Trollu, a ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Teraz zachowujesz się jak szczeniak z tym cytowaniem.
Arrtas Opublikowano 20 Czerwca 2018 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Osobiście polecam jednak rower na 29" komponenty z biegiem czasu możesz sobie spokojnie wymienić, zaś rozmiaru kół no już nie bardzo. Osobiście w marcu przesiadłem się z roweru na 26" kołach i ramie w rozmiarze 19" na rower na kołach 29" i ramie w rozmiarze 17" i muszę przyznać, że przy moim wzroście (164 cm) był, i jest do tej pory, strzał w dziesiątkę. 1
Gość Opublikowano 20 Czerwca 2018 Opublikowano 20 Czerwca 2018 2 godziny temu, Arrtas napisał: Osobiście polecam jednak rower na 29" komponenty z biegiem czasu możesz sobie spokojnie wymienić, zaś rozmiaru kół no już nie bardzo. Osobiście w marcu przesiadłem się z roweru na 26" kołach i ramie w rozmiarze 19" na rower na kołach 29" i ramie w rozmiarze 17" i muszę przyznać, że przy moim wzroście (164 cm) był, i jest do tej pory, strzał w dziesiątkę. A nie miałeś tej ramy sporo za dużej? Ja mam 162cm i dopiero przy 16" na 26" i 27,5" jest ok. 17,5" na 26" było już za duże.
PeKa Opublikowano 20 Czerwca 2018 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Na swoim przykładzie... Wszyscy śmigali już dawno na 29", a ja, wracając do kolarstwa górskiego, 2 lata temu kupiłem 26". Próbowałem krótkich przejażdżek na 29" przed zakupem roweru i to nie było to. Mój 26" był eksploatowany dość mocno, więc i części trzeba było wymieniać, a tych, niestety zaczyna brakować. Przyszła pora więc na zamiany, kupiłem Scale'a 910 i to był strzał w dziesiątkę! Podsumowując, rower musi być mega dopasowany do naszych wymiarów jak i stylu jazdy. 29" których próbowałem, prowadziły się jak Titanic i zupełnie mi nie pasowały, Scale frunie i jest o niebo lepszy od 26".
firefoks Opublikowano 20 Czerwca 2018 Opublikowano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Różnice pomiędzy 26 a 29 poczuje każdy ale jak się nie ścigasz to do rekreacyjnej jazdy wystarczy 26. Zaleta - zajmuje mniej miejsca I to tyle z zalet. Edytowane 20 Czerwca 2018 przez firefoks
Arrtas Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 19 godzin temu, Sziva napisał: A nie miałeś tej ramy sporo za dużej? Ja mam 162cm i dopiero przy 16" na 26" i 27,5" jest ok. 17,5" na 26" było już za duże. Ta 19" była dla mnie bardzo wygodna, do tej pory mam ten rower. Może to wynika z racji faktu, że mam dość długie nogi jak na swój wzrost.
Rekomendowane odpowiedzi