de Villars Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Miałem o moim rowerku napisać już jakiś czas temu, ale się ciągle jakoś nie składało. Zatem czas nadrobić zaległość – przedstawiam moją szosę Centurion Hyperdrive 2000 Na razie w zasadzie jest jeszcze w konfiguracji fabrycznej (oprócz opon, bo mi jedna zdążyła wystrzelić…). Rower jest w rozmiarze 56 i dla mnie (wzrost 183) jest to rozmiar idealny, jeździ się bardzo komfortowo, wygodniej niż w poprzedniej mojej szosie, która miała rozmiar bodajże 58. Być może, to w jakiejś części dzięki oponom 25 mm, bo poprzednio jeździłem na 23. Także dolny chwyt jest zaskakująco wygodny, pewnie z racji płytszej kierownicy niż w poprzedniej szosie. Z wad to wymienię tłukące się linki i „cykającą” korbę która jest niby Shimano ale jakaś pozagrupowa zdaje się. A może to wina pedałów – sam nie wiem Wobec braku na razie poważniejszych modyfikacji, nie przepisuję specyfikacji, jest ona na stronie producenta: https://www.centurion.de/en/bike/2017/hyperdrive-2000-136 (z zastrzeżeniem, ze jest tam błąd – rower ma oczywiście 20 biegów a nie 22). Klasyczny alu rower z karbonowym widelcem, na Tiagrze aczkolwiek niepełnej Co do planów rozwojowych, to na razie chodzą mi po głowie: wymiana siodełka (niby daje radę, ale już się wyciera z jednej strony, więc pewnie długo nie pożyje) i wymiana opon (na jakieś czerwone ;)). A w przyszłości kto wie – może jakieś kółka? Pożyjemy, zobaczymy 3 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 No wreszcie! Miałem przyjemność podziwiać tę maszynę na żywo, i przyznam, że w rzeczywistości prezentuje się jeszcze lepiej niż na tych fotkach. Fajna maszyna! Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Jeździłem To czwarta w życiu szosa na której siedziałem i jak na razie najlepsza Odnośnik do komentarza
piterrrxd Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Ja bym nie dawał czerwonych opon, będzie za kolorowo 1 Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zobaczymy, w razie jakby się okazało że to nie wygląda najlepiej, pozostanie to jednorazowym eksperymentem. Komplet opon nie będzie przecież wieczny Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 No i Centurion doczekał się nowych opon, dajcie znać co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Jak na mnie rozmiar... Dasz się karnąć? Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 To w końcu jakie kupiłeś opony? Odnośnik do komentarza
hanus Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Jakaś vittiria rubino z tego co widzę Odnośnik do komentarza
Stryjek Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Rower fajny ale z czerwonymi oponami jest już dla mnie za pstrokato, ale co kto lubi Co do zmian to ja bym pewnie zainwestował w korbę bo drażnią mnie takie oszczędności producenta Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 22 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 11 godzin temu, SpiderMAN napisał: Jak na mnie rozmiar... Dasz się karnąć? Jasne, nie ma problemu. Możemy sie zgadać na PW.\ 9 godzin temu, IOO napisał: To w końcu jakie kupiłeś opony? Padło na Vittoria Rubino Pro, bo Bontragerów R3 w kolorze czerwonym nie udało się znaleźć. 6 minut temu, Stryjek napisał: Co do zmian to ja bym pewnie zainwestował w korbę bo drażnią mnie takie oszczędności producenta Racja i to w przyszłości trzeba będzie zmienić. Zwłaszcza że ta korba głośna jest, co już zwraca uwagę otoczenia Odnośnik do komentarza
IOO Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Nawet pasują te czerwone oponki do całość. A czy korga jest wystarczająco sztywna, czy się jednak gnie pod nogami? Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 22 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Dzięki :) Co do korby, to faktycznie może być ona nieco zbyt mało sztywna, takie mam wrażenie. Trzeba będzie kiedyś coś z tym zrobić. Może po sezonie jak ją zajeżdżę? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 16 godzin temu, de Villars napisał: Centurion doczekał się nowych opon Ja jestem zachwycony, ale ja lubię takie zabiegi z fantazją. Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 22 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Tak mi się skojarzyło :D Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Centurion jakiś czas temu dostał nowe siodełko. Wygląda może dziwnie, ale z tych co przetestowałem, dla mnie okazało się najwygodniejsze. A to w sumie najważniejsze Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 W dniu 15.08.2018 o 19:19, de Villars napisał: nowe siodełko Dobrze się spisuje w dłuższych dystansach? Ile waży? Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Nie ważyłem, ale leciutkie jest, na pewno lżejsze niż to na którym jeździłem poprzednio. Natomiast co do tego jak się spisuje - początkowo byłem pełen obaw (że się wręcz połamie), ale okazuje się, że jest dość wygodne, najwygodniejsze z wszystkich jakie ostatnio sprawdzałem, a było tego kilka modeli. No ale wiadomo - wygoda siodełka to rzecz mocno indywidualna.. Odnośnik do komentarza
PeKa Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Pstrokato z tymi gumami Ale jeśli chodzi o właściwości jezdne, to sąsiad ma i chwali. Sam się chwilę u siebie zastanawiałem czy nie brać gum z kolorowym paskiem, ale jednak odpuściłem. Aby ożywić rower nabyłem owijkę... W kolorze czarnymWażyłeś rower?Pozdrawiam kolegę z forum ptasznikowego Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) Pstrokato, ale mi się podoba Co do wagi (ważąc siebie z rowerem i bez) wyszło mi 9,4 kg z pedałami i koszykami (bez pedałów to będzie jakieś 9 kg, bo m520 ważą ok 380 g). Dokładniej roweru niestety nie ważyłem, bo wagi odpowiedniej nie posiadam. Katalogowo rower ma 9,1 kg. Również pozdrawiam Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez de Villars Odnośnik do komentarza
PeKa Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Katalogowo, to podaja dla najmniejszej ramy Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Centurion dostał nowe kółka - Vision Trimax 35. Okazały się one świetnym zakupem. Na wadze roweru zaoszczędziłem z pół kg, a i zyski na aerodynamice są odczuwalne. No i wygląd też się poprawił - wyższy profil (tu 35 mm) robi sporą wizualną różnicę. Jedyn y zonk to nalepka na obręczy, że maksymalne ciśnienie dla tych kół to 8 atmosfer. Dotąd pakowałem ciśnienie z zakresu 8-9 atmosfer, ale trzeba się będzie stosować do zaleceń producenta. Dziś miałem 8 atmosfer i jechało się dobrze, więc chyba jakoś to ograniczenie przeżyję 3 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 (edytowane) Mega mi się podoba, śliczności! Jakiej długości wentyle do tych kół bierzesz? Edytowane 25 Marca 2019 przez Gość Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 25 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Dzięki Co do długości wentyli to na razie są przypadkowe - dętki są przełożone ze starych kół, w przednim kole jest chyba 60 mm, a z tyłu - 48 mm. Zastanawiam się, które brać w przyszłości. Ten krótszy wydaje mi się że coś za mało wystaje - chyba to przyzwyczajenie z czasów jazdy na niższym profilu Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2019 Też się właśnie przy 35 mm w moich kołach zastanawiam. Raczej pójdę chyba w 60, jakoś tak mi wizualnie bardziej to leży. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi