BrianGilcrest Opublikowano 16 Maja 2019 Opublikowano 16 Maja 2019 2 godziny temu, Pazuzu napisał: Można prosić o więcej argumentów? W zasadzie to sam określiłeś priorytet... 70% asfalt. Porównaj sobie masę Chisela z masą gravela w podobnej cenie np. z Diverge E5 Elite i zestaw szerokość opon mtb vs grav. 2 godziny temu, Pazuzu napisał: A może ktoś montował do tego chisela jakieś cienkie oponki (min 35mm)? Jak by to się spisywało na twardych drogach? Na niewiele się to zda....szkoda kasy. Ciężko będzie zrobić z dzisiejszego mtb rower do wszystkiego...a efekt końcowy... za chwilę się okaże, że wpakowałeś tyle hajsu że mogłeś kupić dwa rowery.. gravela i mtb. 3 godziny temu, Pazuzu napisał: Wszędzie straszą że dobrze zrobić, bo z fabryki nie wychodzi to jak powinno. Jak masz czas i pieniądze to możesz się w to bawić... ale sugeruję po sezonie
dfq Opublikowano 17 Maja 2019 Autor Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) Robiłem serwis zerowy (za free) po 200km. Z tego co wiem Centralny Magazyn Specialized na Europę jest w Holandii i z tamtąd przychodzą wszystkie rowery w kartonach do dealerów Speca i tam są składane. Widziałem takiego (jeszcze) częściowo złożonego Chisela w Specialized Concept Store w Rowmixie w Krakowie (ja kupowałem gdzie indziej bo tu chcieli ze mnie zedrzeć skórę). Tam regulują wstępnie, po 100-200km jak się to i owo ułoży, trzeba pojechać na przegląd zerowy (najczęściej darmowy). Wszystko zależy od dobrego serwisu - ja swoje gdy odbierałem po Zerówce to miałem wrażenie że po raz drugi kupiłem nowe rowery - wyregulowane, umyte, nasmarowane, śladu pyłku na nich nie było. Na razie w rowerze żony przemyłem płynem do naczyń tylną tarczę bo hamulec zaczął jej lekko piszczeć (pomogło), w moim wymieniłem właśnie łańcuch po 1900 km - był już rozciągnięty, przymiar 0.75 zaczął wpadać. Serwisu amortyzatorów jeszcze nie robiłem - na koniec jesieni oddam rowery do pełnego serwisu . Mój pewnie będzie miał wtedy ok 3,5-4tys km ( jeźdze na 2 rowery). Ps. Aha, mało kto wie ale w M-ce przednia tarcza ma 160mm, w L-ce 180mm. Edytowane 17 Maja 2019 przez dfq
Pazuzu Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 14 godzin temu, BrianGilcrest napisał: W zasadzie to sam określiłeś priorytet... 70% asfalt. Porównaj sobie masę Chisela z masą gravela w podobnej cenie np. z Diverge E5 Elite i zestaw szerokość opon mtb vs grav. Właśnie tutaj nie będzie podobnej ceny, bo Chisel zbyt mocno przekracza budżet, jednak szale przeważyła masa roweru. Ogólnie bardzo zależy mi na masie. Wiec na gravela wydałbym ~4500 a resztę przeznaczył na osprzęt, mocowanie do samochodu. Więc porównywałbym tu gravel za 4500-5000 vs Chisel.dfq Jak przy twoich dystansach wygląda % ilość utwardzonych dróg? Chyba że przemieszczasz się tylko po górkach, pisakach i ogólnie ciężkim terenie.
BrianGilcrest Opublikowano 17 Maja 2019 Opublikowano 17 Maja 2019 2 godziny temu, dfq napisał: Aha, mało kto wie ale w M-ce przednia tarcza ma 160mm, w L-ce 180mm. Tylko w MY2018 w wersji 2x 17 minut temu, Pazuzu napisał: Więc porównywałbym tu gravel za 4500-5000 vs Chisel. To porównanie nie ma sensu....a różnica w masie Diverge E5 Comp - 10,3 kg vs tegoroczny Chisel Expert - 11.1 kg
dfq Opublikowano 17 Maja 2019 Autor Opublikowano 17 Maja 2019 (edytowane) No nie przemieszczam się tylko w terenie. W dzisiejszych czasach to praktycznie niemożliwe. Na Chiselu tak mniej wiecej 70% teren (lasy, singletracki, piach, korzenie, kamienie, jura - piesze szlaki turystyczne), 30% pozostałe nawierzchnie. W wakacje północna Polska (np lubuskie, kaszuby) oczywiście głownie teren (lasy). Na asfalty mam drugiego (starego) górala 26" lub crossa. W twoim przypadku pewnie lepiej będzie pójsc w grawela. Edytowane 17 Maja 2019 przez dfq
Comret Opublikowano 9 Czerwca 2019 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Pierwsze jazdy, zaprzyjaźniamy się... Rama L i duży bidon. 1
dfq Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Czadowo, gratuluję 😀 To jest to co tygryski lubią najbardziej : teren, las i ...Chisel 🤩 Edytowane 12 Czerwca 2019 przez dfq
Babul7 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Swiezy zakup... juz troche pojezdzilem i jestem mega zadowolony....jedyny minus a wlasciwie pierdola to mocowanie tylko na jeden bidon....wiadomo mozna sobie z tym poradzic ale bylem przyzwyczajony do 2 mniejszych:) poza tym MEGA fajna maszyna, zwrotna szybka... 1
dfq Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2019 Te ramy są tak wycieniowane że im mniej otworów tym lepiej. Coś za coś 😀
Comret Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 (edytowane) Teraz jesteśmy już dobrymi kolegami, przecinak daje dużą frajdę z jazdy. Edytowane 12 Lipca 2019 przez Comret 1
Franki201 Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 W dniu 18.06.2019 o 19:52, Babul7 napisał: Swiezy zakup... juz troche pojezdzilem i jestem mega zadowolony....jedyny minus a wlasciwie pierdola to mocowanie tylko na jeden bidon....wiadomo mozna sobie z tym poradzic ale bylem przyzwyczajony do 2 mniejszych:) poza tym MEGA fajna maszyna, zwrotna szybka... Mnie się wydaje,że drugi bidon normalnie można zamontować . Przecież są śruby trzymające adapter przerzutki przedniej. Koszyk dokręcić na adapterze .Możliwe,że trzeba tylko dłuższe śruby zastosować.
merex Opublikowano 28 Października 2019 Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) W dniu 9.06.2019 o 13:05, Comret napisał: Piękny ten czerwony ... Edytowane 28 Października 2019 przez merex
Sajraks Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 W dniu 8.05.2019 o 12:01, BrianGilcrest napisał: fabryczne są 2bliss ready ....jak nie ma dętki lepiej się układa opona... mieszanka Gripton ma twardość tylko 56A co pomaga oponie dostosować się do przeszkód .... koniecznie spróbuj Właśnie wczoraj przyszedł czerwony kolor. Wygląda pięknie mam nadzieję, że po złożeniu będzie jeszcze piękniej wyglądał.
Bedi Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 Moglibyście mi pomóc z rozmiarem ramy na 177cm i 83cm przekroku. Jestem na granicy rozmiaru pomiędzy M / L Dziękuję za wszystkie sugestie.
turzol Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 3 godziny temu, Bedi napisał: Moglibyście mi pomóc z rozmiarem ramy na 177cm i 83cm przekroku. Jestem na granicy rozmiaru pomiędzy M / L Dziękuję za wszystkie sugestie. Mam taki sam przekrok i mierzę 1cm więcej od Ciebie. M-ka jest dla mnie idealna, na L czułem się rozciągnięty.
Bedi Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 11 godzin temu, turzol napisał: Mam taki sam przekrok i mierzę 1cm więcej od Ciebie. M-ka jest dla mnie idealna, na L czułem się rozciągnięty. Dzięki, rozwiałeś moje wszystkie wątpliwości. Zmieniałeś mostek aby się dopasować czy został fabryczny?
turzol Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 Został fabryczny mostek. Mimo wszystko jak masz możliwość przymiarki to zalecałbym to zrobić. Każdemu odpowiada co innego. Na M-ce czuć ze rower jest zwrotniejszy i bardziej przewidywalny, w sensie ja panuje nad nim.
Bedi Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 Przeczytałem dużo postów na różnych forach. Osoby które były na granicy rozmiarów na kołach 29" przeważnie wybierały mniejszą ramą. Jeśli pozycja będzie nie taka to zawsze można zastosować dłuższy mostek. Ogólnie gorzej jeśli rama jest za duża. Koniec końców kupiłem rozmiar M i czekam na dostawę.
Siekr Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 Witam, właśnie się zastanawiam bo mierzę 181 cm i przekroku mam 83...M czy L?
Rekomendowane odpowiedzi