Skocz do zawartości

Wiosna i owady. Jak sobie radzić?

Kajgana

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. 

Od dwóch lat jeżdżę w kasku. Z roku na rok coraz więcej km. Wraz z coraz cieplejszymi dniami pojawiło się więcej owadów. Początkiem maja największą zmorą były chrabaszcze majowe. Jak taki mi wpadł w kask, to mało się w rowie nie znalazłem.... Wczoraj znów coś mi wpadło pod kask i bzyczy. Zatrzymałem się, ściągam kask, a tam co? Pszczoła! 

Jak sobie z tym radzicie? Czapeczka pod kask wystarczy? Raczej nie... 

Ja używam bandany ale w sumie pod kask raczej mi nic nie wpada... Mam przednie otwory z siatka przeciwko owadom i chyba to robi robotę. Co innego zjadanie owadów gdy się otworzy buzie  :D ale na to rady chyba nie ma :P

Ja z tego właśnie powodu kupuję kaski tylko z siatką. Trzeba jednak uważać, bo niektóre firmy montują siatkę od strony wewnętrznej, a nie zewnętrznej - jakby to miało w czymś pomóc. Spanikowana osa czy pszczoła użądli przez siatkę czy materiał tak samo, jakby tego nie było. Lepiej więc to tałatajstwo trzymać na odległość.

5 godzin temu, Kajgana napisał:

Czyli błąd przy zakupie kasku. To decathlonowski 500. Jak na razie złego słowa o nim powiedzieć nie moglem, ale chyba czas poszukać czegoś z siatką... 

moskitera i działasz :)  - ja mam ten sam model :)

Pomoże,  pomoże. Taka osa odbije się od siatki i nie wleci pod kask. Nie ma szans by użądliła natychmiast.Często jeżdżę nad rzeką gdzie pełno owadów . W jednym z kasków (Lazer) nie miałem siateczki i przyciąlem i wkleiłem z moskitiery do okien. Jest nawet drobniejsza niz oryginalna w Uvexach. Daje radę.

Dobry pomysł  @MariuszBie 

Edytowane przez dfq

Moskitera najtańsza w np OBI - ta do okien - jest od razu z rzepikiem na metry, ja przypiąłem ową na te właśnie rzepy - a na to wszystko dopiero wkładki gąbki kasku oryginalne ( więc one jeszcze bardziej tą siateczkę trzymają )   - oprócz tego że trochę upierdliwa to robota, bo kask jest 'wklęsły' a siatka/moskitera /płaska/ to trzeba się nawyginać jak jasna cholera :P
Wydaje się, że to robota na 5 minut, a przygotuj się od razu na godzinkę :)

Edytowane przez Marek Karnecki
44 minuty temu, Sziva napisał:

A tak sobie jeszcze myślę - a jakby na kask z zewnątrz naciągnąć pończochę? Wygląd -100, funkcjonalność +100.

no... NIE to raz a dwa uważam ze jednak gotowało by to głowę

Jeśli chodzi o pszczoły i osy, jak ma u... tyntyryntać, to i tak u... tyntyrynta. Mnie jakieś paskudziajstwo uchlało w łeb, mimo kasku z siatką, efekt?? Ledwo kask ze łba zdjąłem, a wracałem już bez, bo czerep spuchł jak balon, nie ma to jak alergia ;)