Kajgana Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Hej. Od dwóch lat jeżdżę w kasku. Z roku na rok coraz więcej km. Wraz z coraz cieplejszymi dniami pojawiło się więcej owadów. Początkiem maja największą zmorą były chrabaszcze majowe. Jak taki mi wpadł w kask, to mało się w rowie nie znalazłem.... Wczoraj znów coś mi wpadło pod kask i bzyczy. Zatrzymałem się, ściągam kask, a tam co? Pszczoła! Jak sobie z tym radzicie? Czapeczka pod kask wystarczy? Raczej nie... Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Cokolwiek pod kask. Buff, bandana, czapeczka Odnośnik do komentarza
.::Piotr::. Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Ja używam bandany ale w sumie pod kask raczej mi nic nie wpada... Mam przednie otwory z siatka przeciwko owadom i chyba to robi robotę. Co innego zjadanie owadów gdy się otworzy buzie ale na to rady chyba nie ma Odnośnik do komentarza
Marek Karnecki Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Ja w moim kasku zamontowałem sobie siateczkę / moskitiera ( oryginalnie kask nie miał ) i mogą mnie pszczoły teraz w zad pocałować 1 1 Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Moje długie włosy robią za "czapkę". Kask ma też siatkę w przednich otworach, co praktycznie do zera ogranicza nieproszonych gości. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Ja z tego właśnie powodu kupuję kaski tylko z siatką. Trzeba jednak uważać, bo niektóre firmy montują siatkę od strony wewnętrznej, a nie zewnętrznej - jakby to miało w czymś pomóc. Spanikowana osa czy pszczoła użądli przez siatkę czy materiał tak samo, jakby tego nie było. Lepiej więc to tałatajstwo trzymać na odległość. Odnośnik do komentarza
konop90 Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Ja używam od pewnego czasu bandamy i działa świetnie. Wcześniej polegałem tylko na głowie wygolonej na gładko jak pupcia niemowlaka :-D Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Kajgana Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Czyli błąd przy zakupie kasku. To decathlonowski 500. Jak na razie złego słowa o nim powiedzieć nie moglem, ale chyba czas poszukać czegoś z siatką... Odnośnik do komentarza
MariuszBie Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Ja właśnie za parę złotych zamówiłem moskitierę do okien i mam zamiar zamontować w swoim kasku. Odnośnik do komentarza
Marek Karnecki Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 5 godzin temu, Kajgana napisał: Czyli błąd przy zakupie kasku. To decathlonowski 500. Jak na razie złego słowa o nim powiedzieć nie moglem, ale chyba czas poszukać czegoś z siatką... moskitera i działasz - ja mam ten sam model Odnośnik do komentarza
Kajgana Opublikowano 2 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Tylko co taka moskitiera pomoże? Taka osa, czy pszczoła bez problemu użądli, gdy wkleimy taka siatkę od spodu.... A od zewnątrz nie ma jak za bardzo. Odnośnik do komentarza
dfq Opublikowano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 (edytowane) Pomoże, pomoże. Taka osa odbije się od siatki i nie wleci pod kask. Nie ma szans by użądliła natychmiast.Często jeżdżę nad rzeką gdzie pełno owadów . W jednym z kasków (Lazer) nie miałem siateczki i przyciąlem i wkleiłem z moskitiery do okien. Jest nawet drobniejsza niz oryginalna w Uvexach. Daje radę. Dobry pomysł @MariuszBie Edytowane 2 Czerwca 2018 przez dfq Odnośnik do komentarza
Kajgana Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 To jeszcze pytanie czym można kleić siatkę do styropianu? Odnośnik do komentarza
dfq Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 ja przyklejałem pistoletem z klejem na gorąco Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Pokażcie jakieś foto jak Wam to klejenie wyszło Odnośnik do komentarza
Marek Karnecki Opublikowano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Moskitera najtańsza w np OBI - ta do okien - jest od razu z rzepikiem na metry, ja przypiąłem ową na te właśnie rzepy - a na to wszystko dopiero wkładki gąbki kasku oryginalne ( więc one jeszcze bardziej tą siateczkę trzymają ) - oprócz tego że trochę upierdliwa to robota, bo kask jest 'wklęsły' a siatka/moskitera /płaska/ to trzeba się nawyginać jak jasna cholera Wydaje się, że to robota na 5 minut, a przygotuj się od razu na godzinkę Edytowane 3 Czerwca 2018 przez Marek Karnecki Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Ja też już jestem po. Znalazłem moskitierę, wyciąłem fragment, wyjąłem "gąbkę" z kasku. Założyłem moskitierę na głowę, później kask, dołożyłem gąbki i dociąłem Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 A tak sobie jeszcze myślę - a jakby na kask z zewnątrz naciągnąć pończochę? Wygląd -100, funkcjonalność +100. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 44 minuty temu, Sziva napisał: A tak sobie jeszcze myślę - a jakby na kask z zewnątrz naciągnąć pończochę? Wygląd -100, funkcjonalność +100. no... NIE to raz a dwa uważam ze jednak gotowało by to głowę Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Teraz, zibi_j1 napisał: no... NIE to raz a dwa uważam ze jednak gotowało by to głowę Zależy od pończochy Odnośnik do komentarza
Motke Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Proponuję kabaretki. Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 24 minuty temu, Motke napisał: Proponuję kabaretki. No to może kalesony? XD Odnośnik do komentarza
Tejot Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Jeśli chodzi o pszczoły i osy, jak ma u... tyntyryntać, to i tak u... tyntyrynta. Mnie jakieś paskudziajstwo uchlało w łeb, mimo kasku z siatką, efekt?? Ledwo kask ze łba zdjąłem, a wracałem już bez, bo czerep spuchł jak balon, nie ma to jak alergia Odnośnik do komentarza
de Villars Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 2 godziny temu, Puncu napisał: No to może kalesony? XD Albo reformy Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi