Skocz do zawartości

Rower na kołach 26

kogucik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy kupno używanego roweru na sztywnym widelcu na kołach 26 ma jeszcze sens? Po nieudanym zakupie, zmuszony jestem kupić coś na już, do czasu pojawienia się Triban Adept. Odkopałem komunijnego "górala" na kołach 26 i zrobiłem nim 12 km. Rama 48, ciutkę za mała jak na 176 cm wzrostu ale przyznam, szczerze że ciężko się jechało. Oczywiście serwis zrobiłem wystarczający na taki przejazd ale koła 26x50 jednak robią swoje. Niestety nic za 500 zł nie dostanę nic na 28 kołach (żadnych trekingów) wiec niejako jestem zmuszony szukać 26 ale na większej ramie. Ma to sens? Jakoś śmiesznie wygląda taki rower na takich kołach.

Opublikowano
Czy kupno używanego roweru na sztywnym widelcu na kołach 26 ma jeszcze sens? Po nieudanym zakupie, zmuszony jestem kupić coś na już, do czasu pojawienia się Triban Adept. Odkopałem komunijnego "górala" na kołach 26 i zrobiłem nim 12 km. Rama 48, ciutkę za mała jak na 176 cm wzrostu ale przyznam, szczerze że ciężko się jechało. Oczywiście serwis zrobiłem wystarczający na taki przejazd ale koła 26x50 jednak robią swoje. Niestety nic za 500 zł nie dostanę nic na 28 kołach (żadnych trekingów) wiec niejako jestem zmuszony szukać 26 ale na większej ramie. Ma to sens? Jakoś śmiesznie wygląda taki rower na takich kołach.
Jeśli to zakup na chwilę to czemu nie ?
Ważne tylko aby był sprawny technicznie - wiadomo bezpieczeństwo na pierwszym miejscu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli masz kupować i się wstydzić lub będziesz jeżdził co chwila się oglądając czy ktoś nie pokazuje Cię palcem to szkoda pieniędzy. A tak całkiem serio pomimo, że mam najnowsze rowery mam też jeden na kole 26". Taka przeróbka pod kątem szosy i szutrów na sztywnym widelcu z cienkimi oponami. To dopiero ma wygląd ale ma jakoś na to wy...ne. Rowerów na małym kole nadal jest ogrom w tym w górach bo nie wszystkich dosięgła mania kupowania nowego i nie każdy "obrobił bank". 

Opublikowano

@Ares Po prostu przyzwyczajony jestem do opon 38c, a mimo że jeżdżę ostatnio na koła 24 (30 letnia damka) to 50c robi różnicę. Właśnie myślę czy kupować coś za 450 z wysyłką (zanalazłłem) i nie bawić się w koszta jeździć cały rok (deszcz, śnieg) czy kupić triban 100 za 600 zł. Tutaj jednak opony 32c są problemem.

Opublikowano

A podpowie ktoś jaki rozmiar dobrać do 176 i 80 nogi? 19 będzie dobra? Obecny posiada podsiodełkową 48 cm i przy skręcaniu potrafię zahaczyć o butem o koło i czuję, że kierownica powinna być wyżej (ale już nie mogę jej podnieść, max). Ale to rower komunijny, więc 20 lat posiada :D

Opublikowano

Rama ramie nie jest równa. W rowerze X będziesz wygodnie się czół na 18’’, a na Y w 20’’. Wszystko zależy od konkretnego roweru. BTW mam identyczne wymiary jak Ty.

Jeśli chodzi o rower za/do 500 zł, to uważam, ze jak najbardziej można trafić fajny rower, czy to będzie MTB czy cross.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 21.06.2018 o 04:07, Arrtas napisał:

czegoś niedrogiego

Nie powiedziałbym, że jest niedrogi. Ogólnie szukałem czegoś ale bez amortyzatora. Narazie jeżdżę 20 letnim, komunijnym "góralem". Dzięki temu zrozumiałem, że lepiej dołożyć i zakupić coś na kołach 28 i conajmnie 8 przełożeń z tyłu.  Ale dzięki za propozycję.