Skocz do zawartości

HLT 600 Skrzypienie podczas pracy!!!

sprinteR1522

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam rower Kands Spencer 26,który ma zamontowany  amortyzator tylni HLT 600,z tego co zauważyłem jest on też montowany w innych tańszych rowerach Kands np,Energy

https://zapodaj.net/e21860c948d6a.jpg.html (zdjęcie z internetu tego amortyzatora)

Podczas jazdy i nawet najmniejszej dziurki on skrzypi podczas pracy:

1.Nie da się go wykręcić(rozebrać i przesmarować)ponieważ gdy wykręci się 1 śrubkę druga śrubką kręci się w środku i tyle.

2.Został on mniej więcej nasmarowany po przez włożenie rurki od spreja(smar)górnąosłone z naklejką(widoczną na zdjęciu) i minimalnie skrzypienie jest mniej słyszalne

3.Posiada także regulacje -można go ustawić ,żeby był sztywniejszy lub miększy.

Pytanie do Was czy da się coś zrobić z nim.Może ktoś z was miał taki problem i niech napisze jak go rozwiązał.I napiszcie czy ta regulacja wgl coś pomoże.

Ps.Amor ma 6 lat i wiem ,że nazywanie tego amortyzatorem to pomyłka ale mi lepszego roweru nie potrzeba:) 

Edytowane przez sprinteR1522

Jesteś pewny, że to damper skrzypi? Jeśli tak to wymaga one serwisu bez dwóch zdań,bo trzeszczenie dochodzić możesz z wnętrza, gdzie sprayem nie dojdziesz. Ale upewnij się, bo może to gdzieś łożyska lub śruby w częściach ruchomych zawieszenia. 

1.Łożyska raczej nie bo suport wraz z łożyskami był niedawno wymieniany oraz stery( w tej zimie).

2.Jak staje na pedałach(i lekko podskakuję) to też skrzypi czyli siedzenie/sztyca odpadają

3. Jeśli jadę z np. po prostym bez pedałowania lekko podskakując to też skrzypi czyli napęd raczej też nie 

Jestem na 95% pewny ,że amor jest winny ale jest jeszcze jedna możliwość ponieważ na tylnej piaście jest lekki luz(koło się minimalnie rusza na boki) i może ona skrzypieć.Zostanie ona wymieniona w najbliższym czasie i wtedy zobaczymy. 

@Franz Mauer A co do serwisu amora to jak napisałem wyżej nie da się go wykręcić i z tego co zauważyłem na parkingu szkolnym inne osoby,które posiadają taki amor cierpią na tą samą bolączkę:( 

Pytanko:Jest taka możliwość ,że śruby trzymające amor są za mocno przykręcone i to one skrzypią? I czy można posmarować smarem gwint takiej śruby?

Edytowane przez sprinteR1522

Oczywiście, że możesz przesmarować śruby smarem stałym. Na pewno nie zaszkodzi, a kto wie...? Może pomóc 😊

Zdarza się, że trzeszczenie, pstrykanie lub inne tego typu odgłosy związane za z za mocno lub nierówno skręconymi śrubami. 

• 3 lata później...