Skocz do zawartości

Szlak R10- 3miasto-Hel - kilka uwag

sender

Rekomendowane odpowiedzi

Z Gdańska, Gdyni musicie dojechać do Rumii, czy to rowerem, samochodem czy pociagiem. Dla tych co pociagiem, wysiadacie na dworcu w Rumiii, kierujcie się od razu na prawo,  w kierunku wiaduktu. Przejeżdżacie pod nim ulicą Starowiejską do skrzyżowania z ulicą Dąbrowskiego. Przez skrzyżowanie prosto i wjeżdżacie na DDR po prawej stronie ( drobna uwaga z lewej strony też jest ścieżka ale dla przeciwnego kierunku ruchu jazdy). Cały czas prosto, wjeżdżamy na rondo i prosto. Mijamy ostatnie domy, ścieżka się kończy i asfaltem (chodnika brak). Po lewej będzie jakiś dom weselny, dalej z prawej zakłady usługowe w tym stacja kontroli pojazdów. Za nią zobaczycie hałdę z tłuczniem, gruzem. Dojeżdżacie do mostka. Przy hałdzie jest tabliczka z nazwą ulicy Długa, Wy skręcacie w lewo. Jest to droga asfaltowa techniczna wyłączona z ruchu pojazdów za wyjątkiem maszyn rolniczych, służb wodociągowych i uprawnionych. Rzadko spotkałem któreś z ww. Przy wjeździe zobaczycie oznaczenie szklaku R10- zielone napisy i piktogram roweru na białym tle. Jedziecie cały czas asfaltem, nigdzie nie zbaczacie. W pewnym momencie droga zakręca w prawo i przez kilkaset metrów wzdłuż asfaltu biegnie,, pod koniec przechodzi w kostkę brukową. Dojeżdżacie do skrzyżowania z drogą asfaltową. Przecinacie ją i dalej asfaltową drogą techniczną. Najpierw prosto potem zakręt w lewo, za chwilę w prawo i prosto. Po kiluset metrach przy przepompowni droga się rozwidla. Skręcacie w lewo- w prawo jak skręcicie dojedziecie do Rewy. Dalej jedziecie asfaltem ale nie jest już tak fajnie, jest nierówny, pofałdowany przez korzenie drzew. Z lewej strony znajduje się kolejny budynek ze stacją pomp. Zjeżdżacie z asfaltu na płyty jumbo i po 20 metrach wjeżdżacie na mostek. Zobaczycie czerwoną tabliczkę z napisem "Rezerwat Beka". Dalej droga to płyty jumbo ułozone na wale. Jedziecie tak do następnego mostu pod ktorym przepływa rzeka Reda, po zjeździe droga też jest z płyt betonowych ale nie jumbo. Z prawej strony będziecie widzieli morze, jak macie czas i chęć to możecie sobie przez łąki kilkaset metrów do niego dojść. Jest płytko w głąb morza, woda może mieć kolor brunatny- efekt mieszania się wody z glebą. Są to tzw. słone łąki, miejsca lęgowe wielu ptaków. Na końcu drogi jest duże drzewo. Za nim wjeżdżacie na droge gruntową. Jedziecie nią aż do skrzyżowania z asfaltem. Jest tam altana gdzie możecie odpocząć. Miejscowść nazywa się Osłonino. Skręcacie w prawo i ładnym asfaltem jedziecie niecały kilometr. Podjeżdżacie pod górę i dojeżdżacie do skrzyżowania, z prawej jest przystanek. Skręcacie w prawo, po 100 metrach jest kolejne skrzyżowanie. Jesteście na drodze z pierwszeństwem, skręcacie w lewo. Jesteśmy na Alei Dębów. Mimo, że to asfalt to jest dramat. Jest nierowny, dziury połatane metoda na " z  łopaty i uklepane gumofilcem ( podpatrzyłem to kiedyś w Gdańsku). Dojeżdżacie do miejscowości Rzucewo. Droga skręca w lewo- jest znak ze szlakiem ( jak pojedziecie prosto dojedziecie do zamku jakieś 200 metrów) . Droga dalej podła. Co skrzyżowanie bądźcie czujni, bo oznaczenie już średnie. W każdym razie skręcacie prawo na miescowość Błądzikowo. Po drodze zobaczycie szlak niebieski, który często z R10 się pokrywa. Nie wjeżdżajcie- o tym później. Droga znów po płytach jumbo. Z lewej strony jest Volvo Penta ( silniki do łodzi). W Błądzikowie skręcacie  w lewo. Przejeżdżacie miejscowość,  po lewej mijacie jakąs stadninę. Wjeżdżacie do Pucka.

I tu będe szczery poległem. Oznaczenie zniknęło. Dojechałem do drogi Reda-Władysławowo kierując się oznaczeniami na Władysławowo. W każdym razie  wyjechalem przy McDonaldsie.  Jak traficie w Pucku na szlak to powinniście wyjechać wzdłuż mola i plaży w Pucku. Z Pucka szlak początkowo biegnie wzdłuż głównej drogi. Po prawej jest parking nad samą zatoką. Jedziecie pod górę. Dojeżdżacie do Swarzewa. Kierujcie się w nim na kościół. Przy nim skręcacie w prawo w dół. Po prawej zobaczycie przystań, morze. Jedziecie wzdłuż morza i dojeżdżacie do Władysławowa.  Jedziecie przez dzielnicę domków, wszędzie "zimmer frei" Ścieżka jest dzielona z pieszymi i tak już zostanie do samego końca. W pewnym momencie się kończy, jedziecie drogą i musicie między domami skręcić nia ponownie w prawo.  Ścieżka w Jastarni przez moment znika, trzeba kilkaset metrów asfaltem jechać, potem znów na nią wracamy. W Juracie ścieżka między domy i pensjonaty, nie mam pojęcia czy to szlak czy radosna twórczość odpowiedzialnych za oznakowanie. I jesteśmy przy finale. Z Juraty na Hel. Ścieżka biegnie prawą stroną. W przeciwieństwie do asfaltu raz jest w górę, raz jest w dół, tak jak las. W jedną stronę pojechałem asfaltem. Pobocze średnie, tylko środkiem. Wracałem ścieżką. Ciężko mi powiedzieć co to jest. Miejscami beton dziurawy i luźny, kawałek kostki jednak większość to utwardzony piach. Zalega na niej żwir i kamienie patyki, szyszki, Pod tym trafia się luźny piach jak na plaży, jak wjedziecie to kierownicą telepie Uczciwie piszac to droga gruntowa bardziej bezpieczna jest. 

Wracając do niebieskiego szlaku- urokliwy ale miejscami wąski, że nie ma opcji się minąć. Z jednej strony macie skarpę i morze, z drugiej pole z rowem. Jak ktoś z dziećmi planuje wyjazd czy rowerem innym niż mtb to nie dla niego. 

A teraz uwagi. Szlak jest jaki jest. Najgorsze co nas spotka to część od Władysławowa,a to za sprawą kempingów. Wychodzi się z nich od razu na ciąg pieszo rowerowy. Nikt nie patrzy czy wchodzi komuś pod koła, czy nie, czesto są to ludzie nawaleni i uwaleni  żyjący w innym świecie. Samochody wjeżdżają i wyjeżdżają, w nosie mają pieszych i rowerzystów, często mają podpięte przyczepy. Do tego dochodzi parkowanie samochodów gdzie popadnie, co cwańsi ścieżką sobie podjeżdżają.Każdy się pcha byle szybciej jakby słońce mieli wyłączyć, a z morza korek wyjąć. Dorzućcie do tego duży udział rowerzystów.  Większośc z nich na odcinku Hel- Władek to wczasowicze, którzy jeżdzą na rowerach z kwater i wypożyczalni. Od razu poznać, panowie niemalże na golasa,, w szortach albo samych slipach. Niektórzy nawet boso kręcą. Panie z klapkach i kostiumach. Jednak najgorsi z nich to rodzice. Nagle przypomnieli sobie, że kiedyś dawno temu na komunię dostali rower i chcą dzieciakom pokazać jak to się jeździ. Tak szczerze to te dzieci mają większe pojęcie jak się zachować niż ich rodzice. Jadąc z rana z domu do Helu 70 kilometrów pokonałem w niecałe 3 godziny, wracając odcinek Hel-Władysławowo zajął mi dokładnie 1 godz. i 20 min. 

Jeżeli miałbym komuś coś sugerować czy doradzać- to jeżeli jeszcze nie jechaliście, a koniecznie chcecie to zróbcie przed sezonem wakacyjnym i wszelkimi długimi weekendami. Szlak naprawdę fajny i z walorami  krajoznawczymi ale nie w pełni sezonu. W ogóle unikałbym w prawą czy lewą stronę od Władysławowa.