Skocz do zawartości

Przeróbka roweru trail na xc?

hazok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam rower KROSS DUST 2.0 2016r. Jest to rower trailowy jednak wiekszosc jezdze na nim w maratonach mtb.  Stad wpadłem na pomysł ale przerobic ten rower na rower bardziej XC.

Dlatego mam pytanie do Was co sądzicie o tym pomyśle: Chcialbym zmienić amor ze 130mm na 100 i dołozyc troszke dłuższy mostek fabrycznie jest 35mm.

Wiem ze zmieni sie geometria, ale czy wtedy bedzie bardziej xc? Czy nie wpłynie to zle na rower badz tez na wytrzymałosć ramy?

p.s. nie stać mnie na nowy rower uprzedzam, Z góry dziekuje gdyby ktoś chciał mi pomóc ;)

Andrzej Sawicki

Możesz zrobić pewne rzeczy, ale rama oczywiście to ogranicza. Konkretnie:

• Węższe opony z mniej agresywnym bieżnikiem, szczególnie z tyłu. Na maratonach zobaczysz najczęściej 2-2,25 cala, często semi-slick. Na przykład Continental RaceKing albo jeszcze bardziej płaski bieżnik.
  • Skrócenie skoku amortyzatora. Recona można ustawić na 80-120 mm. Aby skrócić skok, wystarczy przy serwisie dołożyć specjalne wkładki redukujące do komory powietrznej.
  • Wydłużenie mostka i być może skrócenie kierownicy. Razem z krótszym skokiem amortyzatora to Cię nieco wyciągnie do przodu, a tym samym ułatwi pedałowanie.
  • Lżejsze koła i inne elementy (np. sztyca, siodełko). To niestety wydatek, ale fabryczne części tego roweru są dobrane pod ciężki teren. W wyścigu każdy gram się liczy, szczególnie na kołach.

Edytowane przez Andrzej Sawicki

Niestety mam tam sektora, nie recona. Głownie mi chodzi czy taki zabieg z obnizeniem skoku jest możliwy i nie spowoduje ze rower bedzie do niczego :)  

z całej reszty czesci do wymiany które wymieniłes zdjae sobie sprawe ale to w późniejszej kolejnosci :)

Andrzej Sawicki

Sektor może mieć skok 130-150 mm. Zmienia się go analogicznie jak w Rekonie, bo cały amortyzator ma podobną konstrukcję. Jeśli już masz 130 mm, to nie skrócisz bardziej. Zamiast tego musiałbyś użyć mostka z dużym skosem, założonego bez podkładek i skierowanego w dół.