Skocz do zawartości

Kellys Gate 50 2018 n3on

n3onDG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ja mam gata 50 z 2015-16 i jestem mega zadowolony zrobilem nim okolo 5 tys km po górach i nic mi sie nie zepsulo sama eksploatacja po za jedyna zecza w sklepie w ktorym byl skladany nie dokrecili odpowiednio tego mocowania do sztywnej osi z tylu wczesniej tez naczytalem sie o kellysie ze to ze tamto ale moj kolega posiadal jezdzil i bylo ok ja jezdze i tez jest ok i jezeli chodzi o kellysa to wszystko zalezy od sklepu ktory go sklada a najlepiej po odbiorze roweru rozebrac i zlozyc od nowa smarujac wszystko po kolei dodam ze w moim byly zle zalozone linki wewnatrz ramy bo byly na krzyz ale zauwazylem dopiero przy ich wymianie na nowe

co do kol to teraz niestety sa jakies no name ale w 2016 byly mavic crossride i tam bebenek tez byl glosny ale przy serwisie wystarczy kapnac kilka kropel oliwki i dziala cicho i bezproblemowo

Opublikowano

To ciekawe co piszesz, bo w moim również był niedokręcony tylny hak w który wchodzi oś...linki mam na krzyż pod spodem ale to akurat jest normalne bo np. linka tylnej przerzutki wchodzi w ramę z lewej strony i dołem wychodzi również z lewej, bo biegnie wzdłuż rury ramy, a potem skręca w prawo do przerzutki więc musi się skrzyżowac z drugą wg. mnie ...co do montażu to sklep jedynie zakłada przednie koło i montuje kierownicę w mostek więc na wiele wpływu nie mają...twój jest trochę wyższy model, ale faktycznie w modelach wcześniejszych thorx czy gate również były piasty jeszcze z logo Novatec...rower fajny i pewnie nim pojeżdzę, dopiero może na jesień pójdzie na przegląd. Kellys jako firma robi ukłon w stronę użytkownika ponieważ nie wymagają zerowego płatnego przeglądu i nie robią problemu jak się wymieni sztyce, mostek czy inny element no i gwarancja 5 lat na ramę . Przynajmniej potwierdził to sklep w którym kupiłem rower. Jedynie przegląd raz do roku kazali zrobić za 40pln. Firma spoko i bardzo lubię ich ramy jedynie to uciekanie w taniość mnie drażni, bo w rowerze wyjsciowo za 4tyś. mogli już dać lepsze piasty...w sumie to chyba wszędzie tak sie dzieję oszczędność, oszczędność i jeszcze raz oszczędność

26938778aa5bedae165c4ad819a76730.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ja poprowadzilem tak ale nie chodzi mi o pancerze tylko linki wewnątrz i pancerze od klamek były źle poprowadzone

1530021173726942642286.jpg

Edytowane przez bilmax
Opublikowano

Wszystko jasne...musieli w Kellysie coś albo ktoś podmienił coś w sklepie gdzie kupiłeś Rower i źle złożył oczywiście żartuje ...bo właśnie tu jest ciekawostka, u mnie w rowerze i w 40 innych znalezionych w Internecie pancerze są prowadzone po przeciwnej stronie czyli z prawej manetki do otworu z lewej... A na stronie Kellys'a ten model ma prowadzenie z prawej manetki do prawego otworu...ciekawe

Opublikowano

Ok na liczniku mojej rudej prawie 400 km, dla większości z was pewnie nie wiele, dla mnie sporo biorąc pod uwagę wszystko co się dzieje wokół (praca,urlop,choroby i dziecko). Na życie nie narzekam tylko na brak czasu na rower :) . Co mogę powiedzieć po miesiącu użytkowania, praktycznie nie widzę wad, nic mi trzeszczy nic mi nie szumi. Zastanawiam się nad obniżeniem kierownicy ale jak dotąd jeździ mi się dobrze, nic nie boli i nie wiem czy jest sens. Wcześniej jeździłem na kole 26 i teraz czuję że 29 jest sporo szybsza, czasem zaskakuje mnie że nie wkładając zbyt wiele sił jestem w stanie bez wysiłku ją rozkręcić do fajnych prędkości. 

IMG_20180702_103949.jpg IMG_20180702_104012.jpg IMG_20180702_104025.jpg
Opublikowano

Lepiej Ci się rozkręca, bo z przodu masz chyba blat 36t na kole 26 pewnie miałeś z przodu trzyblat z największą 40, 42 albo 44 zęby...pedałów nie zmieniasz? Ja używam platform, ale na tych blaszakach co się dostaję z rowerem to dla mnie #@%& nie jazda 29er dla mnie trochę za duży w teren , fakt mam fitnessa 28" na szose no ale szosa rządzi się innymi prawami kierę sobie opuść, przełóż podkladki nad mostek i się przejedz...różnica może Cię zaskoczyć pytanie w którą stronę...

Opublikowano

Te platformy fajne ale popatrz też na alledrogo, bo w tej kasie też można coś fajnego kupić nie wiem czy na tym forum nie było wątku o pedałach...a co do mrowienia to przyczyn może być wiele...obniżenie kierownicy może wzmóc objawy, ale niekoniecznie , bo może to być kwestia przyzwyczajenia do roweru...w razie czego podkładki pod mostek i jakąś gięta kiera. Możesz jeszcze dociąć obecną to trochę Cię wyprostuje i odciąży nadgarstki...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Rama M wzrost 181cm, waga ponad 100kg, więc trochę grubo ;-) . Przed zakupem sugerowałem się rozmiarówką ze strony producenta, ale i tak w sklepie wolałem się przymierzyć.  Jak dla mnie obecny sezon jeździ rewelacyjnie (jazda amatorska bez startów w zawodach). Co prawda mam model wyższy, ale rama w gate50 jest ta sama (KELLYS Dynamic RRC 29, tapered HT, internal routing, 12x148mm Boost thru axle)

Opublikowano

Tez kupiłem rozmiar M -180 cm wzrostu. Zapłaciłem za Gate 70 2018 4 tysiące. 

• Lubię to! 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witajcie. Mam prośbę do posiadaczy wszelkich modeli Kellys na ramie Gate z 2018 r. Jaki rozmiar ramy dobraliście do wzrostu i długości nogi? Chcę kupić Gate 70, ale niestety na odległość bez możliwości przymiarki. Mój wzrost to 175 cm, noga 81 cm. Na oficjalnej stronie Kellysa zalecają dla mojego wzrostu rozmiar S, podczas gdy z innych marek (Trek, Rose, Canyon) pasowałaby M-ka. Słyszałem, że ramy Kellysa są nieco większe od konkurencji. Sam miałem okazję pojeździć jakimś starym modelem w rozmiarze M na kołach 29'' i wydawał się za duży. Czy rzeczywiście S-ka będzie dobra? Podzielcie się swoimi wymiarami i jaki rozmiar ramy wybraliście.

Opublikowano

Ja mam akurat Thorx -a koła 27.5 i przy wzroście 179cm (83) mam ramę L jest trochę za duża ale skorygowałem krótkim mostkiem i jest OK...przy kołach 29 licz się z wyrzuconą wysoko kierownicą...poza tym te ramy wraz z rozmiarem jedynie się wydłużają...czyli zmienia się tylko długość górnej i dolnej rury i oczywiście przekrok. Gdybym miał ramę M i dłuższy mostek to tak samo jak mam L i krótki mostek...wyższy przekrok mi nie przeszkadza specjalnie, ale mostek 50mm bardzo dużo wniósł do roweru, oczywiście dla mnie na plus. Więc w sumie się cieszę, bo kupiłem go bardzo tanio, a na ramię M i tak krótkim mostku chyba bardzo bym się garbił najlepiej znaleźć jakiś sklep i się przymierzyć .Ja jeżeli miałbym wybór pewnie wziął bym M ...

Opublikowano
W dniu 7.12.2018 o 09:19, wozo13 napisał:

Ja mam akurat Thorx -a koła 27.5 i przy wzroście 179cm (83) mam ramę L emoji3.png jest trochę za duża ale skorygowałem krótkim mostkiem i jest OK...przy kołach 29 licz się z wyrzuconą wysoko kierownicą...poza tym te ramy wraz z rozmiarem jedynie się wydłużają...czyli zmienia się tylko długość górnej i dolnej rury i oczywiście przekrok. Gdybym miał ramę M i dłuższy mostek to tak samo jak mam L i krótki mostek...wyższy przekrok mi nie przeszkadza specjalnie, ale mostek 50mm bardzo dużo wniósł do roweru, oczywiście dla mnie na plus. Więc w sumie się cieszę, bo kupiłem go bardzo tanio, a na ramię M i tak krótkim mostku chyba bardzo bym się garbił emoji16.png najlepiej znaleźć jakiś sklep i się przymierzyć .Ja jeżeli miałbym wybór pewnie wziął bym M ...

Dzięki za odpowiedź. Niestety, w żadnym sklepie Gate 70 nie znalazłem. Zamawiam rozmiar S, tak jak radzi producent i sprzedawca. Jeśli będzie zbyt mały, odeślę, trudno. Najgorsze jest to, że pogoda nie sprzyja przetestowaniu roweru w terenie.

Opublikowano
18 godzin temu, Paprykarz napisał:

Dzięki za odpowiedź. Niestety, w żadnym sklepie Gate 70 nie znalazłem. Zamawiam rozmiar S, tak jak radzi producent i sprzedawca. Jeśli będzie zbyt mały, odeślę, trudno. Najgorsze jest to, że pogoda nie sprzyja przetestowaniu roweru w terenie.

Wydaje mi się, że trafisz idealnie. Ja mam 176 cm i jakiś czasu temu przysiadałem się do Gate'a 50 2018, rozmiar M. Jechało się super, ALE kolejnym razem, na spokojnie, sprawdziłem że po zejściu z siodełka do ramy zostaje mi niebezpiecznie mało miejsca (a było to na równym asfalcie) ;)  Innymi słowy przy takim wzroście rozmiar S powinien być idealny :)

Opublikowano
W dniu 10.12.2018 o 15:32, mgr napisał:

Wydaje mi się, że trafisz idealnie. Ja mam 176 cm i jakiś czasu temu przysiadałem się do Gate'a 50 2018, rozmiar M. Jechało się super, ALE kolejnym razem, na spokojnie, sprawdziłem że po zejściu z siodełka do ramy zostaje mi niebezpiecznie mało miejsca (a było to na równym asfalcie) ;)  Innymi słowy przy takim wzroście rozmiar S powinien być idealny :)

No właśnie, na innej ramie Kellys w rozmiarze M też miałem zero luzu pod krokiem i w terenie czułem się bardzo niepewnie. Poza tym byłem zbyt rozciągnięty. Na równej drodze było nawet wygodnie, ale na szlaku - kiepsko. Dzięki, jestem już nieco spokojniejszy. Martwi mnie tylko niska podsiodłówka. Rower ma dotrzeć do mnie w sobotę, mam nadzieję, że nie będę musiał go odsyłać.

Opublikowano
W dniu 12.12.2018 o 23:16, Paprykarz napisał:

No właśnie, na innej ramie Kellys w rozmiarze M też miałem zero luzu pod krokiem i w terenie czułem się bardzo niepewnie. Poza tym byłem zbyt rozciągnięty. Na równej drodze było nawet wygodnie, ale na szlaku - kiepsko. Dzięki, jestem już nieco spokojniejszy. Martwi mnie tylko niska podsiodłówka. Rower ma dotrzeć do mnie w sobotę, mam nadzieję, że nie będę musiał go odsyłać.

Rower już dotarł i rozmiar S wydaje się być idealny, choć nie było jeszcze testu w terenie. Luzu w przekroku bardzo niewiele, więc w M-ce wisiałbym kroczem na ramie. Na długość też ok.