Skocz do zawartości

Hollowtech 2 Suntour. Serwis.pomocy!

gregor1-79

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zabrałem się za wymontowanie suportu z ramy i napotkałem problem,ale po kolei: 

1.odkrecilem główna śrubę na imbusa choć tak na prawdę tylko poluzowalem bo kontrowala ja aluminiowa tulejka (i tu pierwsze zaskoczenie),którą wykrecilem za pomocą młotka i gwoździa do betonu- lekko to poszło,za pierwszym pykniecięm.

2.Wykrecłlem tulejke, śrubę i sądząc że za pomocą dłoni zdejmie korbę pierwszy raz w życiu ot tak,bez uzycia siły. Nie.nie da się. 

3. Chwilę jednak się posiłowałem ,psiknąłem smarem do łańcucha,zacząłem podważać kluczem od wkładu suportowego z jednej strony a z drugiej młotkiem gumowym biłem w ramię korby i nic to nie dało. 

4. Znalazłem w swoich szpargałach śrubę o przekroju jak ośka(ta rurka)z myślą ,że może uda się w drugą stronę czyli wybić za pomocą normalnego już młotka. Zapomnijcie!

Zabrakło mi pomysłu na punkt piąty. Chyba że mam jak na kwadracie -jeździć bez nakrętki póki sama się nie poluzuje i spadnie?

Poniżej fotki poglądowe:

20180530_083300.jpg 20180530_083314.jpg 20180530_083113.jpg 20180530_083030.jpg 20180530_083433.jpg
Opublikowano

Dwie sprawy - to nie HT2 oraz robisz to źle.

Wkręć obie śruby tak, jak były. Potem zacznij odkręcać tę wewnętrzną. Zapierając się o zewnętrzną będzie zsuwać ramię z osi. I tyle.

• Pomógł 1
Opublikowano

Dokładnie, to taki wbudowany ściągacz, też mam takie rozwiązanie w mojej FSA Comet w Giancie...

Opublikowano
2 godziny temu, Fenthin napisał:

Dwie sprawy - to nie HT2 oraz robisz to źle.

Wkręć obie śruby tak, jak były. Potem zacznij odkręcać tę wewnętrzną. Zapierając się o zewnętrzną będzie zsuwać ramię z osi. I tyle.

Po pierwsze :wielkie dzięki bo jestem już po zabiegu. Musiałem przyłożyć nieco siły żeby to puściło a tu gwinty z aluminium.jak już drgnęło to poszło. 

Po drugie: przepraszam za pomyłkę w tytule . Sprawdziłem raz jeszcze specyfikację  krossa,moja pomyłka. 

Opublikowano

Witam, generalnie na jutro planuję serwis korby i wymianę suportu w krosie level b6 z 2017 roku z korbą jak w temacie. Mam w związku z tym dwa pytania: czy zdemontuję korbę bez tego dziurkowanego pierścienia, który zgubiłem, i czy można zamienne zastosować suport od shimano, np: BB52, pozdrawiam.

• 9 miesięcy temu...
radek132@o2.pl
Opublikowano

Witam wszystkich tu obecnych. Mam problem z suportem z tego wątku, czy mogę go wymienić na zwykłego hollowtech II? Gdzie ewentualnie znajdę bo przeszukałem allegro i są tylko na kwadrat. Pozdrawiam!

Opublikowano

Witam, możesz wymienić na dowolną korbę MTB hollowtech II, sam o zrobiłem i wymieniłem w/w korbę na SLX, pozdrawiam

Suport też możesz wymienić na dowolny MTB, będzie pasował

radek132@o2.pl
Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź. Właśnie sobie poradziłem - nie wiedziałem że tą podkładkę z ząbkami trzeba odkręcić :) i wtedy korba wychodzi. Dzięki

• 5 lat później...
Opublikowano
W dniu 30.05.2018 o 12:27, gregor1-79 napisał(a):

Po pierwsze :wielkie dzięki bo jestem już po zabiegu. Musiałem przyłożyć nieco siły żeby to puściło a tu gwinty z aluminium.jak już drgnęło to poszło. 

Po drugie: przepraszam za pomyłkę w tytule . Sprawdziłem raz jeszcze specyfikację  krossa,moja pomyłka. 

Hej. Czyli jaki to typ suportu / korby? Kolega wyżej pisze, że wymienił na SLX i HT II. Też się zastanawiam .

Pozdrawiam.